Marc Vericat

Foto: 

Judit Monclús
Marc Vericat

Marc Vericat: “Jugar amb algú de l’altra punta del món està bé, però és millor fer-ho amb qui podries fer una cervesa”

Presenta ‘Descobreix... Les Terres de l’Ebre’, un joc de taula per conèixer a fons el territori
Judit Monclús
,
25/11/2016
Activa't
Et penses que ho saps tot de les Terres de l’Ebre? El joc de taula 'Descobreix... Les Terres de l’Ebre', una iniciativa del jove tortosí Marc Vericat Querol, et posarà a prova. Amb la intenció de recuperar el plaer de jugar en família i de donar a conèixer curiositats ebrenques, la proposta de Vericat convida a passejar-se pel territori sobre un tauler de joc però també a sortir després a descobrir-lo in situ. Des de finals del 2015, Vericat compagina la seva feina a la impremta Querol –n’és la cinquena generació– amb l’empresa Ebrejocs.cat, que va crear ell mateix i on va néixer el joc de taula que ara presenta amb la intenció de promoure les Terres de l’Ebre. A Surtdecasa hem parlat amb ell per saber com jugar-hi. Qui comença?

- D’on sorgeix la idea d’elaborar un joc de taula sobre les Terres de l’Ebre?
La idea sorgeix un dia tornant de Barcelona amb mon pare, al gener d’aquest any. Veníem de visitar un client per una feina i vam veure un joc semblant al de l’oca sobre Barcelona. Durant el viatge de tornada, els dos vam coincidir que aquí no hi havia res d’aquest estil i que de vegades sabem molt més sobre les ciutats de fora que sobre la nostra pròpia i va ser així com vam començar l’aventura de crear 'Descobreix... Les Terres de l’Ebre'.

- Com s’hi juga?
El joc comença amb un full de ruta que escull el jugador amb el qual obté cinc poblacions ebrenques per visitar. Així doncs, el jugador s’haurà d’anar movent pel mapa de les Terres de l’Ebre seguint el circuit que li vagi millor en cada moment per tal d’arribar a les poblacions que li toquen. Un cop hi hagi arribat, haurà d’endevinar una pregunta sobre aquell municipi. Si encerta, guanyarà el segell d’aquella població. El primer jugador en obtenir els cinc segells i que aconsegueixi tornar al punt d’inici guanyarà el joc. De vegades, en caure en una de les poblacions li tocarà agafar una targeta Ebrejocs.cat que l’ajudarà o el perjudicarà en la seva tasca. Cal afegir que 'Descobreix... Les Terres de l’Ebre' conté un relat exclusiu de l’escriptora Francesca Aliern on explica com va començar el projecte mitjançant una història que inclou els dotze personatges creats expressament per al joc.

- Inclou més de 6.000 preguntes sobre les Terres de l’Ebre. Gairebé una enciclopèdia. Sobre què són? Ens en podries posar algun exemple?
Les targetes de les preguntes tindran per una cara preguntes per a adults i per l’altra, per a infants, d’aquesta manera pretenem recuperar el fet de jugar en família. Les preguntes són sobre totes les temàtiques: història, cultura, literatura, art, esports, festes... Un exemple seria: Quin és el campanar més alt de les Terres de l’Ebre? o Quin és el fruit per excel·lència de Paüls? Les respostes les descobrireu al joc.

- Com ha estat la feina de recopilar informació per poder crear aquestes preguntes?
La feina no ha estat fàcil. Són moltíssimes preguntes i sobre moltes poblacions diferents, en concret 52 municipis i les cinc EMDs que formen les quatre comarques ebrenques. Vam demanar l’ajuda a amics particulars i als ajuntaments ebrencs i n’hi ha uns quants que han col·laborat. Gràcies a això hem aconseguit preguntes que només buscant per internet o per llibres no haguéssim pogut saber. A més, hem comptat amb la col·laboració desinteressada d’Ignasi Vidal, que ha treballat molts anys com a periodista a les nostres terres i ens ha facilitat molt la feina.

- Heu descobert alguna curiositat de les nostres terres que us hagi cridat especialment l’atenció?
La veritat és que n’hi ha tantes que no acabaria, però una de les coses que m’han cridat molt l’atenció és que les campanes de moltes poblacions estan batejades, cosa que, sincerament, desconeixia totalment!

- S’han de tenir uns coneixements molt profunds de les terres ebrenques per poder alçar-se vencedor del joc?
Per a aconseguir guanyar encertant-ho tot a la primera, sí! Hi ha moltes preguntes que amb una “mínima cultura ebrenca” pots endevinar, però també és cert que hi ha preguntes que són bastant poc conegudes. Això sí, totes les preguntes tenen propostes de respostes, una vertadera i dues falses, cosa que pot ajudar el jugador a encertar la pregunta.

- En èpoques d’aplicacions mòbils i jocs per a consoles, vatros aposteu per un joc de taula. Per què us heu decantat per una proposta tradicional?
Hi ha molta gent que em pregunta el mateix, però jo sempre dic el mateix: “Pregunta-li a un xiquet si prefereix jugar sol a la “maquineta” o si prefereix jugar en sons pares”. La majoria de respostes són la segona. És per això que ens hem decidit a fer un joc de taula. A més, qui no ha jugat un diumenge la tarda amb la família al Monopoly o a algun altre un joc de taula i s’ho ha passat d’allò més bé? Per què no ho intentem recuperar? Jugar per internet amb algú que està a l’altra punta del món està molt bé, però és millor fer-ho amb qui després podràs anar a fer una cervesa.

- Serà un al·licient perquè els joves se sentin atrets per aquests tipus de jocs?
La intenció és que sigui una atracció per a totes les edats, però sí, sabem que potser és el públic més difícil. Tot i això, hem creat un joc molt atractiu visualment i al qual poden jugar fins a dotze persones alhora, la qual cosa facilita que grups d’amics puguin trobar-se per jugar, divertir-se i alhora aprendre sobre les seves terres.

- ‘Descobreix... Les Terres de l’Ebre’ és molt visual. Qui s’ha encarregat de les il·lustracions?
Les il·lustracions són de Toni Térmens. La resta, idea, disseny, guió i producció del joc, és tot obra d’Ebrejocs.cat. La impressió total del joc l’hem fet a la Impremta Querol, SL. Cal destacar que de cada joc que vendrem, destinarem 1 euro a una entitat benèfica ebrenca.

- On es podrà adquirir?
El joc es podrà comprar a través de la nostra web www.ebrejocs.cat i a diferents punts de venda que anunciarem properament al nostre Facebook.

- ‘Descobreix... les Terres de l’Ebre’ tindrà segona part?
No en tindrà. La idea és que tingui una ampliació amb més poblacions o zones ebrenques participants com han fet Amposta, Roquetes i Amposta en aquesta primera edició. De fet, el joc té tres variants: el mapa de les Terres de l’Ebre i les seves preguntes, que sempre anirà a la caixa, però a més, a l’altra cara del tauler de joc, els compradors podran escollir entre el mapa i les preguntes d’Amposta, Roquetes o Tortosa. Aprofito per agrair a aquestes tres poblacions que hagin volgut apostar pel projecte, així com a la Diputació, al CAT, al Departament de Cultura de la Generalitat i a l’IDECE, entre altres entitats i particulars que ens han ajudat tant amb els continguts com econòmicament a tirar endavant aquest projecte que, encara que no ho sembli, és molt costós.

Més informació: 

El joc 'Descobreix... Les Terres de l’Ebre' es presentarà el 2 de desembre a Tortosa a les 20h a l’Institut Joaquin Bau, el 5 de desembre a Amposta a les 20h a l’Auditori Municipal i el 7 de desembre a Roquetes a les 20h a la Biblioteca Mercè Lleixà.

A

També et pot interessar