Josep Bertomeu Curto: “L'objectiu de l'Ateneu Ebrenc és fomentar el pensament crític”

L'Ateneu Ebrenc encara no disposa d'una seu física però està present a Internet
Surtdecasa Ebre
,
08/07/2013
Activa't

Per sorprenent que pugui semblar, les Terres de l'Ebre no tenien fins ara un Ateneu, aquells centres de reunió que pretenien qüestionar els valors socials i culturals a través del diàleg i les activitats culturals. Josep Bertomeu Curto és el flamant cofundador de l'Ateneu Ebrenc, una entitat de recent creació que aspira a repensar la societat i, en aquest cas, es posa especial èmfasi, en fer possible un model socioecònomic més equitatiu. Aquest advocat laboralista roquetenc considera que avui més que mai s'ha de reactivar el concepte de consciència de classe i que el pensament crític és la base perquè les Terres de l'Ebre puguin decidir qui són i cap on van. L'Ateneu Ebrenc s'uneix a altres iniciatives com el Casal Popular Panxampla a Tortosa, el Centre Social Lo Maset a Deltebre o el Col·lectiu La Garba, que es va presentar recentment a Amposta, en l'intent d'impulsar activitats culturals, formatives i lúdiques a diferents punts de les Terres de l'Ebre.

Tot i que encara no disposen d’un espai físic pròpi per reunir-se, tenen pensat molt aviat poder programar cinefòrums, així com altres xerrades d'interés o cursos formatius.

  • imatge de control 1per1

 

- Què és un Ateneu?
El podem definir com un tipus d’associació cultural d’iniciativa privada que organitza xerrades, conferències, cursos o altres activitats d’interès per als seus associats amb l’objectiu de difondre la ciència i la cultura modernes.

 

- Però tradicionalment eren institucions burgeses...
En els seus orígens històrics eren institucions per a les classes privilegiades, on es difonia la cultura entre els seus associats. No obstant això, al llarg del s. XIX, amb tot el que va significar la Revolució Industrial i el procés d’industrialització, aquesta concepció canvia degut als canvis en el model de sistema productiu i de les condicions de vida dels treballadors. Els treballadors estan descontents i volen organitzar-se per canviar la seva situació. A tot Europa s’impulsen, sota el nom d’ateneus, un tipus d’associacionisme cívic per a les classes populars.

 

- Per què fer un Ateneu a les Terres de l’Ebre?
La veritat és que aquesta pregunta no té una resposta fàcil. Tot i que amb el nom explícit d’ateneu creiem que no hi ha cap associació a les Terres de l’Ebre, sí que ja existeixen diverses associacions que podem afirmar que realitzen les funcions d’un ateneu, com poden ser el Casal Popular Panxampla a Tortosa, el Centre Social Lo Maset a Deltebre o el Col·lectiu La Garba. Ens sorprenia com podia ser que un dels territoris més empobrits de Catalunya, amb menys dinamització econòmica, escassa mà d’obra qualificada i el percentatge de població en risc d’exclusió social més elevat del país hagués votat massivament a la dreta neoliberal que ha causat, amb les seves errònies polítiques econòmiques, aquest retrocés.

 

- Per què creus que passa això?
Potser pel descontentament generalitzat. Allò de “más vale malo conocido que bueno por conocer” però també degut a la pèrdua de consciència de classe, la falta de pluralitat ideològica als mitjans de comunicació o l’escassa cultura política i democràtica... Ens vam plantejar que havíem de fer alguna cosa per intentar revertir la situació, per fer que la societat civil ebrenca reflexioni i prengui consciència d’on estem i on volem anar. 

 

- Qui hi pot participar en aquest Ateneu?
A l’Ateneu Ebrenc hi pot participar qualsevol persona de les Terres de l’Ebre i també de fora, però que tingui alguna relació amb el territori. Persones que tinguin inquietuds i ganes de transformar la societat en què vivim, és a dir, que tingui una visió crítica de la realitat social, ganes de canviar-la i compromís social. Ens agradaria molt poder tenir representació a totes les poblacions de les Terres de l’Ebre i poder comptar amb gent de tots els pobles per enriquir el debat i fugir de les tradicionals visions “centralistes” que es fan des de Tortosa o Amposta.

 

- Quin tipus d’activitats i propostes es volen portar endavant?
D'entrada, treballem per realitzar actes d’un caire més formatiu com ara xerrades sobre temes d’actualitat, conferències, presentacions de llibres o organització de seminaris i cursos. També actes de caire més lúdico-festiu, com poden ser excursions o cinefòrums. Tampoc descartem fer altres activitats d’un caire esportiu, com poden ser sortides amb bicicleta, per exemple, o d’altres més culturals com ara visites guiades a museus i altres espais d’interès.

 

- Ja heu engegat alguna d'aquestes iniciatives?
El passat mes d’abril vam presentar oficialment, a nivell de Terres de l’Ebre, la Iniciativa Legislativa Popular per Regular la Renda Garantida de Ciutadania a Catalunya i, actualment, estem participant de la recollida de signatures. I, a la vegada, els projectes més popers que tenim és la presentació oficial, també a nivell de Terres de l’Ebre, del Projecte Fiare de Banca Ètica, que es durà a terme durant la primera quinzena de juliol, i una visita guiada a alguns dels espais de la Batalla de l’Ebre, que es realitzarà al llarg de l’estiu, coincidint amb el 75è aniversari d’aquest episodi decisiu per al desenllaç de la Guerra Civil. També estem treballant amb un cicle documental sobre la història del neoliberalisme, que ja anunciarem més endavant.

 

- Suposo que un cop engegat el projecte us heu trobat amb facilitats i també dificultats... Una de les facilitats podria ser precisament que hi ha molt de recorregut per fer...
Sí, exacte. L'efecte “novetat” de la idea és important. Hi ha molta necessitat d'arribar a la gent, sobretot perquè recuperin la capacitat de decidir per ells mateixos el futur que volen i els espera, tot recuperant i recomposant les xarxes de solidaritat social entre les classes populars ebrenques.

 

- I quins han estat els principals inconvenients?
Els principals inconvenients també els trobem en la pròpia idiosincràsia de la societat ebrenca, excessivament individualista i conservadora, carregada de prejudicis i dogmes de fe i amb una escassa tradició i cultura democràtica.

 

- És un Ateneu vinculat a una ideologia...?
El nostre objectiu és fomentar el pensament crític, que la gent pensi per ella mateixa i es qüestioni el perquè de les coses i els interessos que fan que determinades coses siguin d’una manera i no d’altra. No obstant això, tampoc podem obviar que aquesta manera de veure les coses està molt relacionada amb el pensament de l’esquerra real, transformadora de la realitat social, que busca aconseguir la justícia social a través d’una millor redistribució de la riquesa i la igualtat d’oportunitats.

 

- El concepte “consciència de classe” encara és actual? 
Conceptes com ara “consciència de classe” i, sobretot, el de “lluita de classes” estan més vius i són més necessaris que mai, tot i que no se’n parli als grans mitjans de comunicació de masses. La crisi econòmica no és més que un problema de distribució de la riquesa, que s’agreuja pel deteriorament del sistema democràtic i, en l’actualitat, estem sofrint el que intel·lectuals de la talla de Noham Chomsky han definit com “la luita o guerra de classes unilateral”, que comporta una espècie de socialisme a la inversa, és a dir, que hi ha una redistribució o transferència de riquesa des de les classes populars i mitjanes, que representen el 99% de la població, cap a les grans èlits que tenen el poder econòmic i controlen el poder polític, que són l’1% de la població. És necessari prendre consciència d’aquesta realitat per a poder canviar-la.
 

- Suposo que teniu voluntat de col.laborar amb altres organismes i/o associacions ebrenques?
Evidentment, que sí. De fet,  la nostra voluntat és contribuir a la construcció al nostre territori  a través d'espais unitaris de defensa dels drets i llibertats de ciutadania.. A més, ja hem proposat l’organització de certs actes de ressò mediàtic de manera conjunta amb altres col·lectius del territori, tot i que de moment, també s’ha de dir, no hem obtingut gaire èxit.

 

--

Per contactar per correu electrònic: ateneuebrenc@gmail.com

Xarxes socials: Facebook i Twitter

     

A

També et pot interessar