Festival Errant

Foto: 

Cedida

Les 5 claus del nou Festival Errant

El festival d'Art i Pensament del Pirineu començarà el 18 de setembre
Anna Solana
,
10/09/2020
Arts
El pròxim 18 de setembre naixerà a les terres de ponent Festival Errant: Itineraris d'Art i Pensament. En aquesta primera edició, aquest certamen cultural nascut amb la missió de fer deambular la cultura pel territori lleidatà, s'instal·la a l'Alta Ribagorça per a connectar la creació artística amb els paisatges i l'arquitectura del territori. L'Errant, nascut a l'empara de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, portarà les creacions d'una trentena d'artistes fins al Pont de Suert, Vilaller i la Vall de Boí. Fins al 27 de setembre, en aquest indret del Pirineu, es podrà gaudir de manera gratuïta de propostes diverses organitzades en tres itineraris: Itinerari de l'art, Itinerari del pensament i Itinerari de la poesia i la música. Tot seguit us expliquem quines seran les cites estrella de l'Errant; no oblideu consultar el programa i inscriure-us a les propostes que així ho requereixin.

1. L'art en diàleg amb l'entorn
A l'Errant, l'art dialoga amb el patrimoni cultural i artístic de l'Alta Ribagorça. Ho fa a l'església de la Vella de Santa Maria d'El Pont de Suert, on es podran visitar la videoinstal·lació 'Òcul' de Pedro Torres; o a la Plaça del Mercadal de la mateixa localitat on l'artista Marcel Rubio intervindrà, durant dos dies, amb la tècnica del dibuix de carbó, una paret construïda per a l'ocasió. Però una de les exhibicions més remarcables del festival és 'Dones. Retòriques de poder i utopies del desig', curada per Jesús Vilamajó i on s'exposa l'obra de set dones artistes que, amb diferents formats i mitjans d'expressió; aporten la seva mirada a temes d'actualitat com la crisi dels refugiats, la precarietat laboral, la pandèmia de la covid-19 o el consumisme i el desig.

 

  • imatge de control 1per1

 Juana Dolores
2. Del Prat de Llobregat a Vilaller, Juana Dolores Romero presenta 'Bijuteria'
Juana Dolores Romero Casanova és la darrera guanyadora del premi de poesia catalana Amadeu Oller. La jove autora del Prat de Llobregat presentarà el seu poemari 'Bijuteria', on escriu sobre la ideologia i la bellesa, a la Plaça de Sant Climent de Vilaller. Romero es reivindica com una artista única i lliure de categories i assegura que malgrat ser dona, feminista i de classe treballadora, vol que la seva obra transcendeixi totes aquestes etiquetes. Sobre tot això conversarà, durant la presentació, amb l'historiador de l'art i director de la Fundació Guillem Viladot Lo Pardal, Pau Minguet. Però l'Errant té més moments reservats a la poesia; com per exemple, l'Errabundejant, on el col·lectiu de resistència Poesia Estripada faran un recorregut pel centre històric del Pont de Suert amb versos del poeta local Evarist Ribera Jordana i d'altres poetes lleidatans contemporanis.

 

 Toti Soler
3. Els concerts de l'Errant
Toti Soler és, sens dubte, un dels plats fort de l'Errant. Al seu espectacle 'Els dits de la música', Soler fa brillar la seva faceta més virtuosa i personal, la de guitarrista i compositor. En aquest concert, el reconegut músic farà delir el públic amb el seu so, que molts han batejat de "guitarra catalana", en una fusió de clàssic, folk, música mediterrània i flamenc. Es tracta d'un repàs als cinquanta anys de trajectòria del músic amb temes de recent composició i els seus clàssics. I el cantautor Xavier Mayora presentarà amb 'Manifest anartista' les seves reivindicacions més personals. Mayora és un activista de la música i crea cançons i poemes per a despertar consciències i construir una societat més compromesa, solidària i justa.

4. El romànic de la Vall de Boí, instal·lació d'art contemporani
Responent a la voluntat de lligar l'art al territori, en la primera edició de l'Errant, els murs romànics de les esglésies de la Vall de Boí acolliran les instal·lacions d'artistes com Marco Norís, Sara Agudo o Blanca Viñas i Albert Alcoz. En un itinerari que durarà un matí, els assistents podran gaudir d'una visita guiada, de la mà dels pròpis creadors, per aquest encontre entre el passat i el present. El festival té programats altres itineraris com l'itinerari a peu 'Tot Dorm', on Neus Borrell, Miquel Joan i Jordi Rallo passejaran la seva mescla de poesia i música des de l'església de la Nativitat de Durro fins a l'ermita de Sant Quirc, totes dues emblemes, també, de l'art romànic d'aquesta vall pirinenca.

 

Mireia Boya i Natàlia Lloreta​
5. La reflexió i la creació de pensament, una altra forma d'art
Amb la voluntat de remoure el públic i de portar la definició d'art i cultura una mica més enllà, l'Errant ha reservat també diversos espais per a la reflexió i el pensament crític on persones de diferents bagatges i mons es trobaran per a conversar. Les Taules tindran com a tema central la imatge i l'impacte que aquesta té sobre les nostres vides. Els encarregats d'exposar el tema seran Andrés Hispano i Fèlix Pérez-Hita a 'La influència de les imatges sobre el món actual', on es parlarà sobre com la fotografia i el cinema modifiquen la nostra realitat. Encara sobre la imatge, aquest cop vinculada a les xarxes socials, parlaran Josep M. Ganyet i Àlex Hinojo a La imatge en el temps d'algorismes. I en una línia més de debat, el festival presenta els Diàlegs. Com per exemple, el que mantindran Laia Soldevila i Salvador Alsius sobre l'ètica periodística en temps de coronavirus. O el que hi haurà entre Mireia Boya i Natàlia Lloreta, una de la Vall d'Aran i l'altra de la plana, a La meva Lleida no és la teva, sobre les diferents realitats dels seus llocs d'origen i com aquest mosaic de paisatges, parlars i costums conformen la identitat del territori.

 

Més informació: 

A

També et pot interessar