Activa't
,
2019

Conferència 'Bolitxos, rossegalls i artons (...)'

En el marc del Cicle Cultura Viva 2019 i dins el seu programa anual com Antena de la Xarxa de l’OPEI, conferència 'Bolitxos, rossegalls i artons. La pesca amb arts de platja col·lectius a la Mar de l’Ebre', a càrrec d’Antoni Cartes Reverté, qui farà difusió dels continguts que va obtenir durant el seu treball de recerca històrica i etnogràfica, amb les darreres generacions de pescadors que van practicar de manera activa la pesca amb rossegalls i boligs a la costa de la Mar de l’Ebre, des d’almenys mitjans del segle XIX i fins a mitjans del segle XX, anant desapareixent lentament al llarg del tercer quart del mateix fins a quedar reduïdes a una pràctica d’esbarjo duta a terme per pares i fills, matrimonis, o avis i nets.

La recerca l’ha realitzat amb l’Ajut per a la recerca etnològica a les comarques de l’Ebre que li va concedir el Museu de les Terres de l’Ebre, el 2017, entre d’altres entrevistant pescadors de més de 80 anys, testimonis d’aquesta forma de pescar, de la qual conserven en la memòria coneixements, vocabulari, tècniques, formes de viure... tot un món que corria el perill de desaparèixer de la memòria col·lectiva, igual que la significació social i econòmica que van tenir aquests arts de pesca, especialment durant la postguerra, però també en moments més reculats com deixen entreveure alguns documents que s’han conservat o que apareixen citats en textos més moderns.

Sinopsi: 

El programa Cultura Viva és una iniciativa de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial que té com objectiu comunicar els resultats de les recerques científiques sobre temes etnològics que es fan a Catalunya. Cultura Viva retorna així a les comunitats que han estat objecte d'estudi els coneixements que elles mateixes han contribuït a crear. 

Preu: 

Entrada lliure i gratuïta

Organitza: 

Museu de les Terres de l’Ebre, Ajuntament de La Ràpita i Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Campus Extens de la URV a Amposta

Més informació: 

formulari esdevenimets agenda

Et pot interessar