Pessebre

Foto: 

Cedida
Pessebre

Artesania, escenografies i teatre pessebristes

La tradició nadalenca desperta l'esperit creatiu en diversos pobles ebrencs
Surtdecasa Ebre
,
22/12/2014
Arts
La tradició cristiana encara marca fort les tradicions populars a casa nostra. Òbviament, els pessebres vivents en són una bona representació. Diferents pobles de les Terres de l'Ebre inventen per aquestes dates nadalenques les seves recreacions històriques, tan estàtiques com vivents. L'objectiu: diferenciar-se dels altres pessebres i buscar la singularitat, ja sigui a través de l'ubicació del pessebre - normalment en espais amb valor paisatgístic o patrimonial -, a través de les dimensions del mateix, de l'escenografia o de les persones implicades en les representacions, en el cas dels pessebres vivents.

Els experts estan d’acord en atribuir a Sant Francesc d’Assís l’autoria de la primera escenificació viva del pessebre, l’any 1223 a Greccio, la Umbria italiana. Als Països Catalans, el primer Pessebre Vivent es va escenificar l’any 1956 al poble andorrà d’Engordany i des d’allà es va estendre a tota la geografia catalana. Arribats al 2014, la tradició, més pagana o menys, continua.

Tortosa en miniatura al pessebre de Campredó
Un dels pessebres més recomanables i més “locals”. Un any més, German Machí torna a presentar el seu particular pessebre fet per ell mateix. Aquest brillant artesà recrea en aquesta ocasió els edificis monumentals tortosins vinculats amb la vida econòmica de la ciutat. És a dir, introdueix en el pessebre reproduccions tals com el mercat de Tortosa, l'Escorxador Municipal, la Llotja o la Torreta de Remolins. I és que el poble de Campredó, des de fa uns quants anys, gaudeix cada Nadal de les recreacions dels paisatges més emblemàtics de tot el món. Per la seua església han passat la ciutat de Roma, les torres de Terol, les cases penjants de Conca i també el mateix Castell de la Suda de Tortosa. Aquest pessebre amb aires molt tortosins es podrà veure a la Parròquia Sant Joan Baptista de Campredó durant totes les festes de Nadal. L'entrada és gratuïta!
+info

Un clàssic vivent a Jesús
Com cada any, els terrenys que voregen la residència de les Germanes Teresianes, als afores del poble de Jesús (Tortosa), seran el marc on s'escenifica un dels pessebres vivents més populars de les Terres de l'Ebre. Més de 150 actors, repartits en 23 escenes diferents, fan que tot un poble revisqui any rere any la més tendra de les tradicions. A més de les escenes bíbliques, el visitant pot gaudir també de recreacions que fan reviure oficis tradicionals com el fuster, el matalasser o la filadora, així com espais vinculats a la vida rural com la casa de pagès i el molí. Enguany les representacions estan previstes per als dies 25, 26 i 28 de desembre i també per a l'1 de gener a partir de les 18.30 hores.

  • imatge de control 1per1

Coreografies i audiovisuals a Tivissa
Enguany, com qui no vol la cosa, ja arribem a la 22a edició del Pessebre Vivent de Tivissa, una de les tradicions més entranyables de les nostres terres. El Pessebre de Tivissa combina quadres estàtics amb coreografies musicals, quadres escenificats amb muntatges audiovisuals i fragments de 'Els Pastorets' de Folch i Torres, de 'L'Estel d'Orient' de Camil Geis i 'Les figures del Pessebre' de Joan Llongueres. I tot això dins d'una casa, concretament la Seu de la Fundació Esforç. En aquest cas, les representacions estan previstes per als dies 27 i 28 de desembre de i 1 i 4 de gener, a partir de les 18.30h. S’entrarà en grups cada quart d’hora i l'entrada és gratuïta.
+info

El pessebre més popular a Vinebre
Nova edició del Pessebre dels Sentits de Vinebre, un pessebre artístic i monumental de 24 metres, artesanal i fet per la gent del poble. S’hi apreciarà un paisatge d’alta muntanya amb tots els detalls i elements típics del pessebre: un riu, una fusteria, un ferrer, un molí de farina, el taller de ceràmica, botigues, etc. Un dels trets diferencials d'aquest pessebre dels sentits són els efectes. S'hi recrea la llum del dia i de la nit, la pluja, el so d'una gran tempesta de llamps i trons i molts efectes més vinculats a la naturalesa d'aquella època a l'Orient Mitjà. El pessebre es podrà veure al Palauet Ca Don Joan, els dies feiners de 17 a 20h i els festius de 11 a 14h i de 17 a 20h.
+info

El riu Ebre, protagonista del pessebre de Tivenys
Un pessebre al costat del Riu Ebre. Enguany tindrà lloc la vuitena edició del Pessebre del Riu de Tivenys, una representació nadalenca que cada any duen a terme els veïns i veïnes del municipi en un marc com el parc municipal, banyat per les aigües del Riu Ebre. Les escenes del “Pessebre del Riu” cada any van canviant, així l’espectador sempre se sorprèn i pot venir a veure la representació amb ulls de novetat. Les escenes tenen com a base bíblica l’Antic i el Nou Testament. La creació del món, els profetes, el poble que espera, Joan Baptista, el poble de batejats juntament amb altres escenes que composen l’Antic Testament. El Nou Testament també està present a través de l’anunciació, la visitació, buscant posada, l’edicte, l’anunciació als pastors, el naixement, la cort del Rei Herodes, la matança dels innocents o la fugida a Egipte. També s'hi podran veure una mostra d’escenes extretes del folklore català, així com les escenes que volen donar a conèixer al visitant les costums pròpies del nostre poble: oficis, singularitats i tradicions.
+info

Móra la Nova, 14 metres de pessebre
Des del dia 10 de desembre, ja es pot visitar aquesta representació històrica. Ivan Escoda és el creador d'aquest Pessebre dels Pensaments de Móra la Nova. Cinquena edició de l'exposició de pessebre, amb 14m de superfície de pessebre i 8 diorames. Escoda construeix aquests diorames a partir del mes de març, i incorpora cada any novetats, com per exemple enguany el diorama dels pescadors. És un pessebre amb molts de detalls. Hi ha un riu, un rentador, i 8 motorets d'aigua. Els dies laborables es pot visitar del 17 a 19h; i els dissabtes d'11 a 13h i de 17 a 19h al Carrer Ventura Gassol, en dos espais. A més hi haurà concursos i sortejos! L'entrada és gratuïta.
+info

Exposició de diorames a Tortosa
Els membres de l’Associació de Pessebristes de Tortosa i les Terres de l’Ebre han organitzat un pessebre de grans dimensions amb figures de 30 centímetres d’alçada del tipus ‘Murillo’ i un total de 16 diorames als baixos del Palau Episcopal. La majoria representen les escenes i localitzacions tradicionals d’un pessebre, excepte en dos dels diorames localitzats en dos emblemàtics espais del nucli antic de Tortosa, el portal del Romeu i la porta de Palau d’accés a la Catedral. Una ocasió única per gaudir de les recreacions en tres dimensions!
+info 

      

A

També et pot interessar