Caravena Delta

Foto: 

Jordi Bosch - Arrels

Caravana Delta: els bous esdevenen font d’inspiració artística

Set artistes acompanyen la transhumància de bous al Delta de l’Ebre per reivindicar la cultura a les zones rurals
Judit Monclús
,
19/05/2022
Arts
Del 16 al 20 de maig, una caravana d’artistes acompanya la transhumància de bous a les Terres de l’Ebre per reivindicar l’entorn rural com un espai on la creació artística és possible i connectar natura i art. Es tracta d’una iniciativa del mitjà de comunicació ‘Arrels. El món que torna’ i de l’escriptor barceloní Gabi Martínez de la qual n’han de sortir creacions artístiques inspirades en aquesta experiència.

El passat dilluns 16 de maig va arrencar la Caravana Delta, una iniciativa de la revista 'Arrels. El món que torna' i de l’escriptor barceloní Gabi Martínez, en què set artistes interdisciplinaris conviuen amb quatre pastors de la zona del Delta de l’Ebre i els acompanyen en els primers trams de la transhumància de primavera dels ramats de bous i vaques. L’objectiu del projecte, que posa el focus en l’entorn rural i el reivindica com un espai on la creació artística és possible, és que cada participant, a la tornada del seguiment de la transhumància, creï una obra artística inspirada en aquesta experiència que connecta la natura i el món rural amb l’art. La iniciativa, a més, vol servir per destacar l’activitat agroramadera de la zona i el paper essencial que juga en l’equilibri ecològic dels paisatges del Delta i del conjunt de les Terres de l’Ebre.

Els orígens de la Caravana Delta, però, es troben en una altra iniciativa empresa per Martínez fa uns anys: la Caravana Negra, que el 2018 va aplegar vuit artistes en una experiència de transhumància d’ovelles a la Sibèria extremenya. “Aquell any vaig viure en un poble de la Sibèria extremenya on hi van néixer la meva mare i els meus avis. De petita, la meva mare era pastora i llavors, el 2018, jo em vaig convertir en ajudant de pastor. En tinc quatre nocions, no podria dir que sé ben bé què s’ha de fer, però en aquell moment vaig fer amistat amb un ramader d’ovella negra del poble. Quan acabàvem la feina cada dia, anàvem al bar i sempre comentàvem què dur és tot en aquest ofici. Al final, ens vam plantejar que en lloc de plorar tant, podríem tirar endavant un projecte que demostrés que és possible fer coses, actuar en positiu, i no només protestar. Volíem fer alguna cosa emocionant, fer quelcom que expressés no només gràficament la idea que volíem transmetre, que era que hi ha gent que treballa i fa coses molt maques. I vam aconseguir que persones i animals en moviment generessin obres que es convertissin en un patrimoni que passés a formar part del territori”, explicava Gabi Martínez el dia de la presentació de la Caravana Delta a Barcelona.

  • imatge de control 1per1

 

Foto: Jordi Bosch - Arrels
Ara, aquesta setmana, l’experiència es replica al Delta de l’Ebre de la mà de David Carabén, músic i líder del grup Mishima; Natacha Sansoz, artista multidisciplinària francesa; Andrés Cota, biòleg i novel·lista mexicà; Ada Vilaró, actriu, directora i artista multidisciplinària; Natalia Zaratiegui, il·lustradora navarresa; Marina Monsonís, artista visual barcelonina; i Jaume Vidal Arasa, conegut artista i dinamitzador cultural ampostí. “Ens interessaven aquestes set mirades possibles sobre l’experiència de la transhumància a partir de set artistes la majoria dels quals es coneixeran durant els dies de la Caravana Delta. La nostra idea no és que passin coses espectaculars i que es quedin allà. Tots plegats anirem al ritme dels ramats i de la natura. No estem obligats a fer moltes activitats perquè ens trobarem en un entorn en què hi haurà més silenci, més contemplació i més paisatge que mai. Per això ens agradava la procedència diversa dels artistes i que la seva mirada, ja sigui per contrast o perquè són gent que s’inspiren i reflexionen molt en un entorn natural,  fos diversa. Per exemple, en David Carabén té un vincle familiar i personal amb el Delta de l’Ebre però anirem a veure espais que ell encara no ha vist mai i que, per tant, no coneix. Al mateix temps, en Jaume Vidal Arasa ens farà veure el seu territori com potser no el veuríem els altres”, assegurava Josep Sucarrats, director d’'Arrels', un mitjà de comunicació multiplataforma, que dedica el número sis de la revista a la transhumància.

Els artistes participants afirmen que han iniciat el projecte sense tenir-ne cap idea preconcebuda, només expectants per veure què passa al llarg d’aquests cinc dies d’aventura. “Vaig dinar amb el Gabi Martínez fa temps i em va explicar el projecte. Em va encantar la idea pel que té d’estranya, d’inesperada i bonica. Jo just acabo de treure un disc, de fer-ne la promoció i estic fent concerts. M’anava fatal fer ara això però m’agrada perquè precisament és una mena de parèntesi estrany que m’anirà bé per desconnectar però, a la vegada, per connectar amb un espai del que n’estic molt enamorat i que m’agrada molt, que són les Terres de l’Ebre en general. Són una mena d’esquena del país que, quan la mires des d’allà, t’hi trobes moltes més coses de les que pensaves”, expressa el músic David Carabén.

“Per a mi, aquest projecte és com si se m’hagués aparegut la verge. Estic súper enamorada del Delta de l’Ebre. M’atrau molt la idea de caminar i explorar. Estic disposada a sorprendre’m i a aprendre, i a interactuar amb cada persona que ens trobem per conèixer quina és la seva mirada, sobretot la dels pastors transhumants”, relata per la seva banda l’artista Marina Monsonís. Martínez, un dels ideòlegs de l’experiència, deixa clar que cada artista podrà crear allò que vulgui, sense matisos. “La idea és que d’allò que en resulti i que ells utilitzaran en el seu àmbit, en cedeixin una part perquè nosaltres ho puguem utilitzar en exposicions i altres mostres. L’obra serà seva però volem que acabi formant part del patrimoni de la geografia que haurem explorat”.

A més, de les obres artístiques que surtin d’aquesta iniciativa, la revista Arrels recollirà l’experiència en un documental que està previst que es doni a conèixer a partir del proper mes de juny.

 

Foto: Jordi Bosch - Arrels
La ruta: cinc dies seguint els camins respectuosos i adaptats al medi de la ramaderia tradicional.
→ 16 de maig. Els set artistes es concentraran a Deltebre, on faran nit.
→ 17 de maig. Descens amb embarcació fluvial per l’Ebre amb aturades a l’illa dels Bous i a l’illa de Buda, per descobrir-hi els ramats de bous braus que hi pasturen.
→ 18 de maig. Transhumància d’un ramat de vaques entre els termes municipals de la Sénia (Montsià) i Rossell (Baix Maestrat, País Valencià).
→ 19 de maig. La tradició dels retalladors de bous a Amposta i el trasllat dels bous braus pel camí de l’Encanyissada fins a arribar a les pastures de la Tancada.
→ 20 de maig. Tornada a Barcelona des de Deltebre.

Més informació: 

La ruta es pot seguir a les xarxes socials amb l’etiqueta #CaravanaDelta.

A

També et pot interessar