Cartellisme de postguerra a Tortosa

L'exposició de Francesc Bas Espuny es podrà veure fins al 28 de juny als Reials Col·legis
Surtdecasa Ebre
,
15/05/2014
Arts
És prou conegut l’auge del cartellisme com a mitjà propagandístic i de comunicació durant la II República i la Guerra Civil (1936-1939). En els anys següents, en la més crua postguerra i reprimits pel franquisme, el cartell va quedar reduït bàsicament com a element propagandístic per anunciar Festes Majors, Setmana Santa o les fires del territori. Tot i això, continuaven tenint, malgrat el canvi de contingut, un estil identificatiu, hereu d’èpoques anteriors. Proper a l'estètica modernista i amb una destacada utilització de colors.
 
A la Tortosa de la dècada del 1940 i bona part de la del 1950, el cartellisme tenia un nom propi, Francesc Bas Espuny (1900-1978) qui, provinent de Mataró, es va establir a Tortosa el 1940 com a delineant municipal. El seu mestratge com a dibuixant li va valer capitalitzar el disseny de la majoria d’imatges corporatives, definint una marca pròpia inconfusible. Ara, l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre vol retre el just homenatge a un artista que ens ha deixat un important llegat gràfic de la Tortosa de postguerra.
 
Amb el títol "Francesc Bas Espuny i el cartellisme de postguerra a Tortosa", l’Arxiu Comarcal amb la col·laboració dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, exposen bona part de la seva obra.
 
L’exposició restarà oberta fins el 28 de juny amb el següent horari: de dilluns a divendres de 10 a 18 h, al mes de maig; de 10 a 14 h, al juny i els dissabtes de 18 a 20 h. Es podrà veure a la sala d’exposicions de l’Arxiu (Reials Col·legis de Tortosa, C/ Sant Domènec, 21-23
 
   
 
   

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar