Rebeca Royo

Foto: 

Cedida
L'artista Rebeca Royo preparant la instal·lació

Rebeca Royo: "M'interessa la relació de l'individu amb la memòria i el temps"

Últims dies per visitar l'obra 'Camina, el temps' al Museu de Tortosa
Anna Zaera
,
27/10/2016
Arts
Queden dos dies per visitar aquesta obra d'art contemporani a Tortosa. L'artista tortosina Rebeca Royo, graduada en Belles Arts i guanyadora de diversos premis i convocatòries artístiques, exposa al Museu de Tortosa 'Camina, el temps', una instal·lació bidimensional realitzada a partir d’una fotografia d’arxiu manipulada digitalment i impresa en vinil. La fotografia que apareix a l’obra és de l’antiga Rambla de Figueres, ja que, originalment, l’obra es va ubicar a la mateixa Rambla. La instal·lació contraposa el passat i el present, la fotografia com a record i instant i el present com a espai buit i transitable. Hem parlat amb ella.
"No crec en una essència única i invariable ni crec que sigui quelcom que s'aconsegueixi amb el temps i que sigui més real que tot allò anterior. Cada obra és una essència en ella mateixa i mostra un moment concret de la meva trajectòria"

- Com adaptes l'obra de l'Ingràvid a Tortosa? 
L'obra 'Camina, el temps', presentada al Festival Ingràvid 2015, és una instal·lació bidimensional ideada especialment per a un lloc concret, la Rambla de Figueres. Traslladar aquesta peça de l'espai públic al museu significa descontextualitzar-la. Per este motiu està acompanyada d'un vídeo que enregistra la interacció original de la gent amb la peça. 

- Utilitzes la fotografia com a instal·lació. Per què?
La fotografia antiga és un recurs artístic que m'interessa conceptualment. Utilitzar-la per a realitzar una instal·lació és només una de les formes que pot adoptar. En este cas, la fotografia antiga esdevé una intervenció a l'espai per la seva escala sobredimensionada i per oferir una nova possibilitat interactiva de relacionar-se amb una imatge.

-  Parles de la pèrdua i de la memòria com a constructors d'identitat. Com construeixes aquesta idea a l'obra?
En l'obra 'Camina, el temps', aquesta idea es materialitza combinant un espai físic amb una imatge antiga del mateix espai. D'aquesta manera conflueixen passat i present com a parts d'un tot que construeix la identitat de l'espai.

- Quin creus que és el concepte que marca totes les teves obres?
Possiblement, i com a concepte genèric, la memòria. Però aprofundint una mica, el que més m'interessa és la relació de l'individu amb la memòria i el temps.

- Sents que cada creació t'apropa més a l'essència teva com a artista?
Parlar del concepte d'essència és complicat. No crec en una essència única i invariable ni crec que sigui quelcom que s'aconsegueixi amb el temps i que sigui més real que tot allò anterior. Cada obra és una essència en ella mateixa i mostra un moment concret de la meva trajectòria. Per altra banda, sí que és veritat que amb el temps les coses evolucionen i amb això adquireixen maduresa i seguretat, però no sé si essència és la paraula. Jo canvio i, per tant, les meves obres també. 

- Quins nous projectes tens en ment?
De moment estic pensant i provant coses. M'agradaria poder fer alguna exposició a Andalusia ja que m'he traslladat a viure provisionalment a Granada. Us mantindré informats. 

  

  • imatge de control 1per1

A

També et pot interessar