Espècies invasores

Foto: 

Cedida
Cartell 'Espècies invasores'

'Espècies invasores', una reflexió filosòfica sobre el Delta de l'Ebre

Elena Blesa, Joana Gil i Oriol Fuster organitzen un itinerari guiat pel Delta de l'Ebre
Surtdecasa Ebre
,
05/02/2020
Arts
Oriol Fuster, Elena Blesa i Joana Gil Marsal van començar fa un temps una investigació artística. "Preteníem atansar-mos al fet ebrenc: interrogar qui som, com s’ha construït esta identitat; i, potser –sobretot?– quines dinàmiques de poder s’amaguen darrere d'estes construccions", asseguren.
"Hem fet una recerca visual i textual, també narrativa, per analitzar a partir d'estes fonts -algunes d'oficials, d'altres llegendàries, també populars- com s'ha construït i es construïx la nostra identitat"

Segons ells, les Terres de l’Ebre és un organisme complex, en constant canvi a tots els nivells. En aquest projecte que porta el nom 'Espècies invasores', que s'ha anat desenvolupant en els darrers anys, la memòria i la construcció històrica del territori es filtren a partir d’un leitmotiv: l’espècie invasora. Amb aquesta proposta, fruit del treball que es va iniciar amb Ebrergent, aquests tres artistes proposen ara aterrar el projecte filosòfic a l'entorn del Delta de l'Ebre. "Hem fet una recerca visual i textual, també narrativa, per analitzar a partir d'estes fonts -algunes d'oficials, d'altres llegendàries, també populars- com s'ha construït i es construïx la nostra identitat i quines dinàmiques de poder amaga. Més que presentar conclusions, aspirem a socialitzar preguntes", expliquen.

Segons ells, la idea és establir tensions entre l’imaginari col·lectiu, la fantasia i l’universal. Es prova de trobar-hi una escletxa narrativa. Qüestionar els clixés. En quina consideració es tenen els contactes culturals que han afectat històricament el territori? En funció de què una lectura queda fixa en tant que imaginari? Sota quins paràmetres es considera un canvi evolució natural i un altre intrusió cultural? Com es construeix la mirada cap a l’altre?

"Des de llavors han passat moltes coses. Hauríem pogut seguir fins l’infinit, segurament; però hem donat l’investigació, més que per conclosa... per vàlida: "fins aquí". Porta el títol –gens innocent– d’'Espècies invasores'. Val a dir que ningú esperàvem que quan presentéssim el resultat, hauríem passat per esdeveniments com els de les últimes setmanes i l’últim any. Ara, el treball té més sentit que mai...", assegura Fuster.


Trobades d'Ebrergent

A la pràctica, l'activitat consistirà en sortir des del Centre d'Art Lo Pati, dissabte 8 de febrer a les 11h, anar en cotxes fins a Poblenou, i des d'allà iniciar un recorregut d'uns set quilòmetres en el qual aniran utilitzant elements del paisatge o arquitectònics com a punta de llança per a xarrar de tot allò que els interessa tractar.

La presentació d’'Espècies invasores' inclou aquesta ruta pel Delta, i el cap de setmana següent, el 15 i 16 de febrer, una exposició a l'espai FASE L’Hospitalet de Llobregat amb l'objectiu de posar en relació les diverses lectures que es poden fer d’un mateix constructe narratiu.

Aquest projecte ha estat premiat en la categoria 'Paisatge' de la convocatòria Sala d'Art Jove 2019 de la Generalitat de Catalunya i compta amb la col·laboració del Centre d'Art Lo Pati.  A més, 'Espècies invasores' compta amb un procés de tutoria realitzat per l'investigadora artística xilena Nancy Garí.

Més informació: 

A

També et pot interessar