A cel obert

Foto: 

Cedida
Instal·lació del 2015 al Pati del Palau de Sant Jordi i Sant Domènec

Descobreix les 6 instal·lacions efímeres als patis monumentals de Tortosa

Del 7 al 9 d'octubre, torna el festival 'A Cel Obert' amb visites guiades i actuacions musicals
Anna Zaera
,
28/09/2016
Arts
“El temps no passa igual de ràpid quan li fas un petó a la persona que estimes que quan estàs esperant un tren que sembla que porta mitja hora de retard”, diu Roman Aixendri, un dels promotors del festival 'A Cel Obert', juntament amb Cristina Bestratén i Maria Bernad. I és que el temps, un concepte que ha generat la curiositat tant de científics com de filòsofs, ha estat enguany el concepte elegit per encapçalar aquesta nova edició del certamen. Aquest festival que pretén revaloritzar el patrimoni arquitectònic tortosí a través de l'arquitectura efímera aposta pel valor conceptual dels muntatges. Per això, cada any es proposa una temàtica sobre la qual han de reflexionar els participants. Els 5 guanyadors, que són els que finalment executaran la seva obra en els 5 espais previstos, estan acompanyats d'una sisena obra que ha estat l'elegida per l'organització. Fem un recorregut per aquests 6 espais!

1. Un laberint blau cel i l'art de la imporvisació al Palau Montagut
La intervenció 'Laberint Blau Cel' se situa al Pati del Palau Montagut i consisteix en una transformació temporal de l’espai, integrant-hi un laberint amb diferents camins perquè el visitant el pugui recórrer. Una instal·lació que simbolitza el procés transformador de l’experiència humana on el viatger constantment s’enfronta a la creació d'ell mateix. Estem obligats a fer eleccions al llarg de tot el camí. No importen les anades i vingudes, el lluny que sembli que estigui tot; cada pas ens estarà apropant més a la meta. En aquest espai hi haurà l'actuació de Jazzman, el nom artístic del saxofonista Ivan Benet, que amb el seu instrument dibuixarà aquests camins que s'improvisen.

2. La petjada del sol i del so al Palau Episcopal
L'actuació musical del Duo Des-Concert, amb Ana Falcó al violí i Sinta Salvadó al violoncel, ha estat l'escollida per posar so a aquesta instal·lació celestial, ubicada en un espai amb una gran càrrega divina. La intervenció que porta per nom 'L'Ombra del Temps' magnifica l’espai que conforma el pati sense pertorbar-lo. Remarca l’instant seguint el rastre del temps amb les ombres projectades a l’interior del pati del Palau Episcopal, marcat pel repic de les campanes de la Catedral de Santa Maria a cada hora. Aquesta sinergia entre el Palau i la Catedral, a través de la petjada del sol i del so, permet dibuixar el temps amb el llenguatge de les ombres.

3. L'antagonisme entre el temps i l'art al Monestir de la Puríssima Concepció Victòria
La intervenció 'Espai-Temps' neix de la voluntat de donar resposta a l’espai escollit. I és que, com diuen els artistes, l’obra d’art per definició intenta escapar del temps, romandre inalterable i transcendir als seus creadors. Incorporar el temps a l’art és una contradicció que fa reflexionar sobre l’esdevenir de les coses i el paper de l’obra en ella mateixa, alliberada de la intervenció humana. Un gran cub de gel ocuparà l’espai central del pati. A mesura que passa el temps i es desglaça la figura, es produeix l’intercanvi temps-espai. L’obra cedeix el volum ocupat per ella fins desaparèixer. La creació estricta, geomètrica i artificial, es deforma i destrueix amb el pas i les inclemències del temps. S’erosiona fins convertir-se en aigua que desapareix i es fusiona un altre cop amb el món natural. Aquest espai comptarà amb l'actuació musical de Miquel Àngel Marín, músic i impulsor del festival Bouesia.

4. Música electrònica i bon temps al Sant Jordi i Sant Domènech
El temps és imprevisible, però quan sortim al carrer, sempre desitgem que faci sol. Amb la proposta 'Plou i fa sol', es vol aconseguir que l’espectador interactuï amb el temps. El pati de Sant Jordi i Sant Domènec s’omple de globus inflats amb heli, lligats d’un fil que gairebé arriben fins al terra. Aquests, formen un núvol modificable pels visitants. Amb aquesta instal·lació i la participació dels espectadors es vol aconseguir que l’espai variï en el temps i que aquest canviï la “meteorologia”. Aquest espai comptarà amb la música electrònica de Combaxx, a càrrec de Jaume Martínez i Andrei Moldovan.

5. El temps que s'escapa i l'electroacústica dels Bages a Sant Jaume i Sant Maties
El temps s’escapa, a cada instant, inexorable, impossible d’aturar. Ens trobem atrapats en el seu flux, sempre endavant. Els germans Genís Bagés (bateria i percussió) i Joan Bagés (música electrònica i teclat) proposaran un concert d'improvisació electroacústica per mostrar aquest esperit efímer. L’home, en la seva obsessió, sempre ha mirat d’atrapar els instants, controlar-los, establint mesures relatives a la seva existència basades en els cicles naturals de la llum, la nit i les estrelles. Al pati de Sant Jaume i Sant Maties, sembla que disminueixi la velocitat, un espai amb tres eixos de simetria, on les quatre cares giren al voltant d’un buit a cel obert ple d’història. La intervenció se situa al ben mig d’aquest espai, com una teranyina penjada que mira d’atrapar el temps. La seva estructura, formada per fils entrellaçats, recorda la figura d’un rellotge de sorra. Els fils són daurats, com els grànuls de sorra, i condueixen la llum i els seus reflexos durant les transicions del dia, atrapant-los a la teranyina.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1

6. Túnel, els artistes convidats a l'Antic Escorxador, ara Museu de Tortosa
Carles Juncà i Míriam Soler són els artistes convidats per la Xarxa Transversal i la seva proposta per al festival pretén obrir una porta al passat, trobar una drecera al futur; viatjar en el temps. La seva instal·lació s'ubicarà al Museu de Tortosa, un edifici modernista que abans funcionava com a escorxador municipal. Aquests artistes ens fan pensar sobre si és possible tornar a la nostra infantesa al sentir una melodia que ens hi transporta; o retrocedir fins a un altre moment al sentir una fragància que ens hi evoca, o imaginar-nos en un espai. Temps totalment irreal i reflex de la nostra imaginació. En aquest pati gaudirem en directe de música electrònica a càrrec de Shoeg, del tortosí Carlos Martorell.

Més informació: 

Festival 'A Cel Obert'
Del 7 al 9 d'octubre - Tortosa
Fitxa d'agenda Surtdecasa

 

A

També et pot interessar