Maig a l'Escola

Foto: 

Cedida

Les 7 propostes contemporànies de l'Escola d'Art de Tortosa

L'Escola d'Art de Tortosa proposa del 4 al 25 de maig una interessant agenda d'activitats
Surtdecasa Ebre
,
03/05/2018
Arts
Com cada mes de maig, l'Escola d'Art de la Diputació a Tortosa proposa una sèrie d'activitats entre les quals hi haurà xerrades, exposicions i tallers amb diferents artistes contemporanis que aproparan la seva mirada tant als alumnes de l'Escola com al públic en general. Durant tot el mes, la voluntat del centre és apropar l'art contemporani tant a Tortosa com a les Terres de l'Ebre, amb propostes que alternen el risc i el compromís creatiu. T'hem seleccionat algunes de les propostes que ens semblen que no pots perdre't.

1. 'Escenes de l'Erm', presència i negació 
S’entén per escena la representació, dotada de coherència i unitat en sí mateixa, d’un esdeveniment en el qual prenen part vàries figures. Pintar una escena comporta necessàriament la simulació del món, i això implica tractar amb qüestions pròpies de la pintura il·lusionista tradicional com la llum, el rostre, les figures i el paisatge. No obstant això, les 'Escenes de l’Erm' han passat pel sedàs de la tradició de la pintura moderna i es mouen entre la presència de les imatges i la seva negació, entre la creació de sentit que ens dóna la relació amb allò real i la suspensió d’aquest sentit. Josep Salmeron és pintor. Ha fet exposicions individuals a l’Escola d’Art de Tortosa, al Museu d’Art Modern de Tarragona, a la Capella de Sant Roc de Valls, etc. El tindrem a Tortosa perquè ens expliqui el seu recorregut artístic.

2. Pintar amb les paraules amb Yoshi Hioki
Els contes i la poesia haiku són els dos instruments principals del seu discurs artístic. Ens apropen, narrats en viva veu, als diferents elements de la narració: motius, símbols, trames... Elements compositius de les formes expressives de les històries. També descobrirem la importància dels sentits dins els poemes haiku. L'artista Yoshi Hioki (Osaka-Japó) és un “katari-ka”, és a dir, un narrador d’històries professional. Explicar un conte per a ell és pintar imatges amb les paraules i el silenci. És Llicenciat en Belles Arts per la UB.

3. L'expressió artística a través de la veu
Cecília Aymí parlarà de l’expressió artística a través de la veu. Amb el títol 'Els colors de les paraules', la soprano parlarà del mètode, el cos, la veu, la paraula i el relat. Cecília ens parlarà de la seva passió pel món misteriós de la veu, i ens explicarà la singularitat de cada expressió i com és el camí que recorre perquè cadascun dels alumnes trobi la seva pròpia expressió i timbre vocal.

4. Forns de paper
Construcció de forns de paper per a raku. Sergi Pahissa (Molins de Rei, 1976), artista especialitzat en ceràmica, ens proposa construir un forn utilitzant material reciclat com paper, barbotina i llaunes. I després decorar-lo amb tèniques noves entre les quals es troba el horsehair. Aquesta activitat requerirà una inscripció prèvia ja que hi ha places limitades. 

5. Desfer el museu amb Valentín Roma
A partir del treball en la direcció de La Virreina Centre de la Imatge desde 2016 s'explicaran els objectius, les interlocucions i els processos de cooperació portats a terme en aquests dos anys de nou enfoc institucional. Valentín Roma és doctor en Història de l’Art i Filosofia per la Southampton University (Winchester School of Art) i professor del departament d’Història de l’Art Contemporani de la UAB. Ha estat cap d’exposicions al MACBA i actualment és director de La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona. Comissari d’exposicions nacionals i internacionals, va comissariar 'La comunitat inconfessable', primer pavelló de Catalunya per a la 53 Biennale de Venezia 2009. Assagista, crític d’art i escriptor. 

  • imatge de control 1per1

6. L'accés al joc del patrimoni amb Mariona Moncunill
'Agafar el museu pel mànec: museus amateurs i l’accés al joc del patrimoni'. Aquesta és la proposta de Mariona Moncunill. Els museus amateur són aquells museus que algunes persones fan a casa o a espais familiars invertint-hi el seu temps lliure, el seus diners i el seu esforç. Fets per plaer, per compromís amb els seus contextos socials, i per l’orgull de mostrar la pròpia història i l’enorme feina feta, aquests museus ens permeten posar en dubte alguns dels donats per descomptat de qui i com es gestiona el patrimoni. Des dels marges de la museografia i la museologia més institucionals, persones i col·lectius prenen la iniciativa de crear i gestionar el seu propi patrimoni cultural de forma creativa, crítica i compromesa. Però què més hi ha darrera dels museus amateur? Quins beneficis en poden treure els seus fundadors? I els contextos en els que s’insereixen?

7. Perturbació inesperada
Un dels actes més esperats serà el que protagonitzarà l'artista Mariaelena Roqué que parlarà per primera vegada de la seva llarga relació personal i artística amb Carles Santos.  Amb aquesta poesia expressa com va ser la relació entre els dos artistes durant més de 30 anys. "Un choque de trenes? Aquello del  inevitable encuentro? El azar? El destino? Un barco a la deriva? Naufragaría algún  día?". Una sessió poètica que parlarà de la vida i la mort. "Hasta la Última gota. Hasta la Última. El río se secó"

Més informació: 

A

També et pot interessar