Mostra Front

Foto: 

Cedida
'The bride (La nòvia)' es projectarà a la mostra FRONT

Les 8 pel·lícules imperdibles de la mostra de cinema FRONT

Del 22 de setembre a l’1 d’octubre torna la Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau
Surtdecasa
,
14/09/2023
Arts
Del 22 de setembre a l’1 d’octubre torna FRONT. La Mostra Internacional de Cinema de Conflicte i Pau és un certamen itinerant per les quatre comarques de l’Ebre català (Terra Alta, Ribera d’Ebre, Baix Ebre i Montsià) que proposa dialogar entre conflictes del passat i del present, pròxims i llunyans, a través del cinema i ens espais vinculats, directa o indirectament, a la Batalla de l’Ebre. Es tracta de fer emergir diàlegs i reflexions per indagar en la memòria històrica i articular el pensament crític, per això, la major part de les projeccions van acompanyades de taules i debats. Enguany la mostra -que passarà per Amposta, Corbera d'Ebre, Roquetes i Tortosa- ha ampliat l'equip amb el programador, docent i crític de cinema Miquel Martí Freixas que ha ajudat a definir la programació de l'edició més àmplia i internacional del certamen.

1. Les Harkis
Al Memorial del Camp de Ribesaltes, on es recorda el pas dels exiliats espanyols de la Guerra Civil per les platges d'Argelers, també s’explica que anys després dels republicans espanyols hi van arribar els harkis. Van ser els algerians reclutats per l'exèrcit francès perquè lluitessin a favor de la colònia i contra les forces d'alliberament d'Algèria. El film repassa les seves vivències: les tortures que van infligir als seus companys en nom de la integritat francesa i les contradiccions que van haver d'assumir una vegada acabada la guerra. El director francès Philippe Faucon roda amb sobrietat i des de la naturalitat i articula una història d’una dignitat innegable.
Quan? Divendres 22 de setembre a les 19 hores a l'Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre.

2. Metrònom. Bucarest, 1972
Un grup d'adolescents amb anhels d'amor i llibertat organitzen una festa i decideixen enviar una carta a Metronom, el programa musical que Radio Free Europe emet de manera clandestina a Romania. L'acció crida l'atenció de la temuda Securitate, la Policia Secreta amb la qual el dictador Nicolae Ceauşescu va terroritzar a tot un país fins a 1989. El debut a la ficció d'Alexandru Belc amb Metronom recrea acuradament una època. En país que ha passat més de quatre dècades com a membre orgullós del club marxista-leninista, Romania és terriblement reticent a l'hora d'explorar el seu passat comunista al cinema. Metronom suposa una bufada d'aire fresc.
Quan? Dissabte 23 de setembre a les 18:30 hores a l'Auditori de la Lira d'Amposta.

  • imatge de control 1per1

3. Un cel de plom
El film es basa en la novel·la del mateix títol publicada per Carme Martí l'any 2015, que va servir per homenatjar Neus Català, llavors en vida, com l'última catalana presonera dels camps de concentració nazi. També recull detalls sobre el seu paper a la resistència i la defensa de la memòria d'aquells dies, de com va mantenir la humanitat i l’esperit combatiu en el centre del mateix horror. Un cel de plom és una pel·lícula benvinguda, entre altres coses, per l'escassa filmografia que des de la ficció hi ha sobre republicans en camps nazis, més enllà de 'El fotògraf de Mathaüsen'.
Quan? Dissabte 23 de setembre a les 22 hores a l'Auditori de la Lira d'Amposta.

4. Ubrueh
El títol de la pel·lícula Unrueh és un joc de paraules que remet al mot alemany unruhe que significa agitació o turbulència, però que al segle XIX també designava un dels components del rellotge mecànic, el volant regulador. El film explica el naixement del pensament anarquista en el context d’una fàbrica de rellotges de Saint-Imier, a Suïssa. I és que l’ideòleg anarquista Pyotr Kropotkin es va inspirar en l'organització política dels seus obrers per fermentar les idees que el van consagrar com una gran ment radical. El director Cyril Schäblin ho mostra amb un estil formal i tranquil, de preses llargues constants i diàlegs silenciosos.
Quan? Diumenge 24 de setembre a les 18:30 hores a l'Auditori de la Lira d'Amposta.

 

Un fotograma de 'Kalev' | Foto: Cedida
5. Kalev
És difícil separar a l'esport de la política. De vegades pot ser la font orgànica d’una societat que arriba en el moment perfecte per a unir a un poble. Això és justament el que ha retratat Ove Musting en el drama esportiu històric Kalev, sobre l'equip de bàsquet estonià que el 1990 va desafiar l'opinió pública per a participar en el que acabaria sent l'últim campionat d’aquesta disciplina de la Unió Soviètica. L'equip de Kalev esdevé símbol de tot un país, en el context d’independència dels països bàltics. L’equip va viure una enorme pressió per avortar la seva participació en el torneig de l'URSS.
Quan? Divendres 29 de setembre a les 19 hores a la Cripta de la Reparació de Tortosa.

6. Bella Ciao, per la libertà
Aquest documental celebra la cançó històrica que ha travessat les fronteres d’Itàlia, un himne cantat per partisans -el moviment armat d'oposició al feixisme i a les tropes d'ocupació nazis instal·lades a Itàlia durant la Segona Guerra Mundial- que s'ha convertit en una cançó de lluita per a les noves generacions d'arreu del món, un èxit interpretat per alguns dels artistes més famosos del món. Entre testimonis, vídeos i documents d'arxiu, s'intenta reconstruir, la gènesi d'un text i d'un ritme que encara avui encenen les places que anhelen llibertat a totes les latituds. Gairebé un segle després de la seva creació, la potència del Bella Ciao no mostra signes de disminució.
Quan? Dissabte 30 de setembre a les 18:30 hores al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa.

7. The Bride
Lluny del caràcter romàntic que evoca el seu títol, 'The bride (La nòvia)' és la història d'un drama col·lectiu del qual van ser víctimes moltíssimes dones a Ruanda: el matrimoni forçat. Una pràctica d'índole cultural il·legal en l'actualitat que s'ha convertit en un tema tabú i que Myriam Birara busca trencar. La cineasta situa l’acció a la Ruanda rural de 1997, una època extremadament traumàtica després del recent genocidi que va esclatar tres anys abans contra la societat tutsi. Aquest esdeveniment històric és present en l'opera prima de la cineasta, que posa la seva mirada en les conseqüències que el conflicte va tenir per a les dones.
Quan? Dissabte 30 de setembre a les 22 hores al Teatre Auditiori Felip Pedrell de Tortosa.

 

Un fotograma d''El fred que crema' | Foto: Cedida
8. El fred que crema
El 1943, els tambors de la guerra europea ressonen als Pirineus. En un petit poble muntanyós d’Andorra, el jove matrimoni format per Sara i Antoni espera l’arribada del primer fill al mig d’un hivern i una pobresa potser més agresta que el clima que els envolta, mentre les tropes nazis assenten el seu domini no sols sobre el continent sencer, sinó també sobre la petita Andorra. L’hivern, l’arribada d’una família jueva que s’escapa de l’horror remourà secrets enfonsats de la muntanya i la seva gent, que faran tremolar la tranquil·la vall. El film és un thriller històric que agita sentiments passionals, venjança, gelosia, traïció i odi, emmarcats enmig d’una naturalesa salvatge.
Quan? Diumenge 1 d’octubre a les 20 hores a l'Observatori de l’Ebre de Roquetes.

Més informació: 

Web Mostra Front
Instagram Mostra Front
Facebook Mostra Front

A

També et pot interessar