Pili Cugat: “La meva idea no és transmetre coneixements, sinó despertar la necessitat de saber”

Descobrim 'La Jueva de Tortosa', un personatge que dóna vida al Call Jueu amb visites teatralitzades
Surtdecasa Ebre
,
17/02/2014
Arts
'La Jueva de Tortosa' és un projecte encapçalat per Pili Cugat, diplomada en Turisme i guia oficial de Catalunya. A finals del 2012, va començar classes de cant amb Artur Gaya i per a ella allò va ser un canvi important, va descobrir una part d’ella que no coneixia. 
 
Cada cop va anar agafant més confiança, fins al punt que al juliol del 2013 va participar en un recital de poesia organitzat per l’Associació Cala Cultura de l’Ametlla de Mar, cantant unes cançons de Sílvia Pérez Cruz i Edith Piaf. Després de veure l’acceptació del públic, la Pili, que estava fent de guia al Call Jueu de Tortosa, va començar a pensar en la idea d’introduir la música a les seves visites. Unint la seva professió i la seva passió és com neix “La Jueva de Tortosa”. 
 
- Com va començar tot?
Jo ja feia visites al Call Jueu, cada cop creixia més esta idea d’introduir la música a les visites del Call. Era una cosa que considerava que li aniria donant força a una visita, que donaria un altre punt de vista del que era el barri. Tot va començar amb unes poesies. Passejant pel call, em venien poesies a la ment que, poc a poc, es van anar convertint en un guió. Els carrerons del Call tenen alguna cosa especial, i existien moltes cançons que parlen de la vida dels jueus, i vaig pensar que seria interessant unir les dues coses. Jo tenia clar que hi havien d’haver dos parts: una, la vida de Blanca; i després, la història dels jueus a Tortosa.
 
- Qui és Blanca, la protagonista de “La Jueva de Tortosa”?
Blanca és un personatge fictici, que hagués pogut viure perfectament a la jueria del segle XV, i a partir d’ella, jo vaig explicant aspectes de la seua vida, però aspectes que estan molt lligats a la vida quotidiana de qualsevol noia jueva que va poder viure al segle XV a Tortosa.
 
- Com definiries “La Jueva de Tortosa?
Com un personatge que dóna vida al Call Jueu. Pot atraure a moltes persones per a que es quedin molt contentes i coneguen realment el què és el Call, i valorin la jueria de Tortosa, esta comunitat que és la gran desconeguda de la ciutat. 
 
- Blanca, en general, què explica del Call: història teòrica o costums?
Les dos coses. Blanca va fent pinzellades, no et donarà dates ni mesos exactes. T’explicarà coses per a que després tu busques als llibres la informació. Et parlarà de les costums relacionades amb Shabat o lligades la Ketubà, que és el document de compromís del marit i la muller. Quant a l’apartat històric, fa referència a allò més bàsic que se sap. Et parla de Menahem ben Saruq, que va ser un important gramàtic i lexicògraf que va escriure el primer lèxic bíblic escrit en hebreu; parlo de l’Hibrahim ben Jacob, que va destacar pels seus coneixements en medicina i els seus grans viatges; també he de parlar de les Disputes de Tortosa; el 1391, on els jueus van ser protegits al castell per les autoritats locals; i moltes altres dades importants, però sempre intentant donar una vessant alegre dels fets. 
 
- Quines sensacions tens quan et poses a la pell de Blanca?
Alegria. Quan estic dins del paper de Blanca em sento plena, em transformo. És treure una part de mi que sempre queda més amagada i, quan sóc Blanca, surt. És la connexió que tinc amb el Call, em connecto amb el lloc. Estic segura que si faig el mateix a un altre lloc de Tortosa no serà el mateix, ha de ser al Call, és allí el meu lloc, i el de Blanca. 
 
- El fet de ser una visita teatral suposa que la gent entri més en l’essència del Call Jueu?
Primerament, sent una visita teatralitzada, ja atrau més gent. Després, potser jo no els hi donaré tots els coneixements que els podrà oferir un guia durant una hora però estic segura que, pel fet d’explicar-los-hi mitjançant una jueva que ho va viure en la seva pell, els arribarà molt més. La meva idea no és transmetre coneixements, sinó despertar la necessitat de saber. Que a partir d’unes pinzellades, es pose en valor tot el que el Call Jueu representa. 
 
- Com és una visita al Call a través de la Blanca?
Começa des de la plaça de la Immaculada. La gent es desplaça fins al Carrer Major de Remolins on surto jo cantant i, a partir d’aquí, comença la visita pels carrers del Call. Mentre anem recorrent els carres, vaig cantant, perquè penso que és la manera de mantenir esta gràcia que té aquest recorregut. A través de Blanca, presento diferents punts claus del Call com serien la casa on va néixer el personatge, la seva infantesa, el compromís amb l’enamorat, les olors que em transporten pels carrers del Call, etc. Un dels moments més durs i tristos de la visita és quan explico l’expulsió jueva del 1492, on Blanca passeja pels carrers despedint-se del barri i de la seva gent. 
 
- Els visitants que s’atreveixin a fer aquesta visita, què poden trobar de diferent al Call Jueu que no trobaran a una altra visita a la ciutat?
Tranquil·litat, i la història que amaga. És una pau especial. També el fet de que és mantingue quasi verge, sense haver-se convertit en un barri comercial, fa que tingui encara més encant. 
 
- Per què creus que la gent hauria de venir a visitar el Call?
Per a viure’l. Si vens al Call, no seràs un simple espectador sinó que interactuaràs amb el barri. Podran viure els seus carrers no només amb la visita, sinó amb quasi tots els sentits, i a través del personatge de la Blanca, que ella és qui dóna vida al Call.
 
--
Més informació: 
 
  

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar