Rocamora elogia l’absència de color al Centre d'Arts Santa Mònica

L’artista tortosí exposa 'Analítiques inductives' del 5 al 16 de febrer a Barcelona
Surtdecasa Ebre
,
18/02/2013
Arts
De posat seriós i filosòfic, potser per la barba blanca i les ulleres de pasta, a simple vista costa copsar que darrera Jaume Rocamora (Tortosa, 1946) s’amaga un artista d’esperit jove i transgressor. No ho és només per la seua obra geomètrica persistent que a alguns fins i tot els pot semblar poc actual (fa més de quaranta anys que forma part indissoluble del seu estil creador) sinó que ho és sobretot per la seua capacitat de generar sinèrgies amb artistes o creadors unes quantes dècades més joves que ell.
 
Ara, Rocamora, que es caracteritza pel seu “elogi absolut a la línia recta”, segons els crítics, exposarà a un dels nuclis culturals més potents de Catalunya: el centre Arts Santa Mònica, situat a la Rambla de Barcelona. Li han reservat l’espai Balcó, on s’accedeix per una passarel·la des de la mateixa Rambla. No és un espai molt gran, només 90 metres quadrats, i només s’hi estarà deu dies, però és un punt d’inflexió important en la seua llarga trajectòria artística. “A Barcelona estan passant coses i Arts Santa Mònica és un dels llocs més efervescents”, diu tot assenyalant que per a un artista de les Terres de l’Ebre no és fàcil exposar en un espai com aquest. A ell li va suggerir el crític d’art Arnau Puig ja fa temps i ha aconseguit la complicitat dels serveis territorials de Cultura a l’Ebre per fer-ho.
 
L’exposició Analítiques inductives mostrarà més d’una vintena d’obres creades els últims anys. Hi ha peces de nova creació, i d’altres formen part de les sèries 'La Cana' i la 'Suite Coll Lliure'. Hi ha collage i dibuixos al carbó, però totes les peces es caracteritzen per l’absència total de color. Hi predomina el blanc i negre o els colors naturals del material utilitzat, cartró bàsicament. Són obres noves, però representen un retorn a l’obra que Rocamora feia als anys 70. “És una obra dura que a mi em satisfà, però que no és tan fàcil que agradi”, afirma.
 
I una vegada més, Rocamora amb aquesta exposició ha buscat la complicitat de joves creadors ebrencs. Així, per a la inauguració de l’exposició el 5 de febrer, hi haurà una actuació de la soprano tortosina Cecília Aymí. “Li he demanat que explique l’exposició amb la seua veu, sense paraules”, explica Rocamora. Per fer-ho, el músic flixanco Joan Bagés, col·laborador habitual de Rocamora, li ha escrit una partitura.
 
“Barcelona sempre mira més al Nord que al Sud, potser perquè no som prou pesats o persistents”, afirma l’artista tortosí que creu ferventment que “la gent que anem de Tortosa a Barcelona amb els trens antics que anaven de Barcelona a Mataró, tenim moltes coses a dir”.

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar