Exposició 'Tom Carr. Ecos de Carlos Buïgas'

Foto: 

Anna Zaera
Exposició 'Tom Carr. Ecos de Carlos Buïgas'

Tom Carr reflexiona sobre l'escala humana i la sorpresa

El Museu de Tortosa acull l'exposició que culmina el treball del Tcteamwork
Anna Zaera
,
23/09/2014
Arts
Des de sempre les persones hem sentit una fascinació especial per projectar-nos en l'espai. Comparar les nostres dimensions corporals amb les del nostre entorn més immediat -casa nostra, la nostra ciutat- o més llunyà - el mar, el cel, l'univers-. L'artista Tom Carr (Tarragona, 1956) presenta a Tortosa l'exposició 'Tom Carr. Ecos de Carles Buïgas'. “El Carles Buïgas és l'autor de la Font Màgica de Montjuïc, però també de moltes altres obres que no són tan conegudes...”, diu Carr, poc abans de la inauguració oficial de la mostra al recinte de l'Escorxador de Tortosa.
“La llum ens interessa molt perquè encara que està per tot arreu, sabem molt poc del seu ús"

En efecte, Carr, juntament amb el seu equip de treball -l'anomenat Tcteamwork que està format per estudiants de l'Escola Massana de la qual ell n'és professor- i la intervenció de l'artista local Pilar Lanau – la proposta de la qual va ser seleccionada pel grup per unir-la a la seva reflexió-, han completat la mostra amb un seguit d'instal·lacions creades expressament a Tortosa després d'unes jornades de treball i experimentació.

El treball dels artistes gira, per tant, al voltant de l'experimentació de Carr sobre l'obra de Buïgas. “Estudiant l'obra d'aquest arquitecte, hem descobert algunes constants que ens atreien molt”, explica Carr amb un català afrancesat. “Sobretot en destacaria tres, que els trobo màgics i més enllà de l'esperable: el concepte d'escala que mostra la relació de l'ésser humà amb l'univers (una escala que tant pot ser macro com micro); el factor sorpresa (estar en un lloc i sentir el misteri de no saber què passarà); i finalment, la participació del públic (ja que per Buïgas era molt important la intervenció de les persones que observen l'obra)”, comenta. “De fet, molts cops, quan la font s'il·luminava, ell estava al costat tocant un orgue i variava la música en funció de les reaccions de la gent davant del joc de llums”.

  • imatge de control 1per1

L'exposició presenta una síntesi d'elements que conjuguen materials molt volàtils, alterats per la presència de la llum. “La llum ens interessa molt perquè encara que està per tot arreu, sabem molt poc del seu ús. En aquestes alçades de la història, és de les coses menys desenvolupades. Ara es comencen a utilitzar leds i altres tecnologies, però és un camp que evoluciona molt lentament”, diu fent referència a un dels elements al voltant del qual gira la seva obra. En aquesta mostra ubicada a la Sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa, destaca la presència d'un llenç sobre el qual es dispara un raig de llum que projecta les ombres dels visitants, tot produïnt l'expecatació i la sorpresa dels presents, que entren de cop a formar part de l'obra. “Aquí mateix es reprodueix el fenomen d'escala, de sorpresa i de participació”, diu. En aquest sentit, destaca la instal·lació en la que estan treballant darrerament a l'esglèsia de Cadaqués. “Porta el nom de 'It's me' (Sóc jo) i volem que el públic participi entrant dins del raig de llum i veient-se projectat sobre l'església”, diu. “Vam veure aquesta màgia de l'escala. Que fos tan fàcil, tan primitiu, i a la vegada tan contemporani. Perquè les siluetes que es veuen projectes per leds són més precises que les projectades a través de la llum del sol. L'exactitud i la precisió de les formes, queda inquietant.”

Massimiliano Moro, Pili Lanau i Lourdes Santandreu

 

Les estrelletes de Mig Camí, protagonistes
Paral·lelament, el Tcteamwork – format per Massimiliano Moro, Lourdes Santandreu i el mateix Tom Carr - s'ha basat en la proposta de Pilar Lanau per seguir experimentant i crear unes instal·lacions per a l'ocasió. “Ens va presentar el projecte de les estrelletes i de seguida ens va captivar”, explica Carr. L'aportació de Lanau, vinculada al territori, gira al voltant de les restes fòssils d'un animal marí que rep el nom de Pentacrinus neocomiensis, i que va viure fa uns 100 milions d'anys. Aquest fòssil en forma d'estrelleta de cinc puntes es pot trobar de forma abundant a la muntanya tortosina de Mig Camí, i les sortides per cercar-ne constitueixen tot un ritual social molt arrelat a la ciutat. “Crèiem que sintetitzava molt bé els elements al voltant dels quals estem treballant. Al ser tant petites, era molt interessant el concepte d'escala. També la sorpresa del qui les troba o la participació, entesa com a activitat social, ens semblava molt interessant”, diu Carr. “Ens va semblar una proposta molt poètica, ja que vinculava el cel i el mar...”

Les Terres de l'Ebre, i més concretament Tortosa, també han captat l'atenció de l'artista, que estableix un llaç entre la seva obra i els espais que l'han envoltat durant la seva estada. “L'exposició és, d'una manera o d'una altra, depenent de l'espai on es projecta”, diu Carr. “Aquesta que hi ha a Tortosa és l'exposició més laberíntica que he fet mai, seria una mica com els carrerons del call jueu que hi ha aquí al costat. Crec que això contrasta amb els espais tan amplis que hi ha per aquí com, per exemple, el Delta de l'Ebre”

Vinculada a l'exposició “Tom Carr. Ecos de Carles Buïgas”, s'esperen també un seguit de propostes culturals que van des de les xerrades fins a la dansa contemporània. Recordem que aquesta exposició és una de les mostres itinerants que el Departament de Cultura produeix i ofereix als municipis amb la voluntat d’acostar l’art contemporani als ciutadans i ciutadanes, en cooperació amb els ens locals. 

--
Més informació: 
www.museudetortosa.cat

     

A

També et pot interessar