Ulldecona obrarà una metamorfosi

Surtdecasa visita l'antic molí de Cèsar Martinell abans que es converteixi en oficina de turisme i centre cultural
Surtdecasa Ebre
,
18/03/2013
Arts
L'Ajuntament d'Ulldecona iniciarà en breu les obres per rehabilitar l'antic molí d'oli modernista de Cèsar Martinell per transformar-lo en una oficina de turisme. Abans que comencin les obres, hem volgut passejar per les estances rovellades i abandonades d'aquest edifici modernista per conéixer passat, present i futur d'una construcció de gran valor patrimonial.
 
Al obrir-nos les portes, l'aspecte de magatzem abandonat amb bidons buits, cadires destartalades i terreta negra al terra -restes de sansa- ens porta a deduir que fa molt temps que aquest edifici va perdre la seua funcionalitat. Anys i, fins i tot, dècades. 
 
Corria el 1923 quan l'arquitecte modernista Cèsar Martinell, deixeble i col·laborador de Gaudí i autor de moltes de les construccions agrícoles de la Catalunya rural, va construir a Ulldecona el que es convertiria en un dels molins d'oli de més activitat de Catalunya a principis del segle XX.
 
"A Catalunya es va imposar el cultiu de la vinya i el sud es va convertir en un gran focus de conreu de l'olivera. L'efervescència de l'activitat al camp va fer imprescindible, per tant, transformar el fruit en oli, convertint-se les Terres de l'Ebre en la gran almàssera catalana", explica in situ l'historiador local Paco La Vega.
 
El promotor del molí va ser el "Sindicat Agrícola d'Ulldecona", fundat el 1916, que ben aviat va aplegar més d'un centenar de socis que portaven les seues olives al molí. En pocs anys va ampliar l'edifici inicial i “es van instal·lar al mateix lloc les màquines per produir, a partir de l'oli, orujo i també sabó”, explica La Vega.
 
Els fills dels que van ser els primers socis del molí recorden, avui, els anys en què el molí funcionava a ple rendiment. “Mon pare em pujava al molí i jo veia tot el tràfec d'olives que portaven els pagesos”, diu Joaquin Virgili, un "faldut" de prop de 70 anys.
 
Passada la Guerra Civil, que va deteriorar l'edifici, la creixent industrialització i la desertització del camp a partir dels anys seixanta va anar desmantellant el molí fins que va caure en desús. "Mon pare tenia molta pena que aquest edifici hagués acabat així, després de tots els sacrificis que van fer per aixecar-lo", diu Rosa Virgili, germana de Joaquin.
 
Però el que, ara per ara, és un edifici deteriorat i ple de rovell al costat de la via del tren, es convertirà abans del juny de l'any que ve en una nova oficina de turisme i un centre cultural, gràcies als 400.000 euros provinents d'una subvenció europea i de la Llei de barris.
 
Agustí Vericat, Director del Centre d'Interpretació dels abrics de la Pietat d'Ulldecona, destaca la necessitat d'apropar aquest edifici d'alt valor patrimonial a la gent. “El patrimoni no pot estar aliè al poble, s'ha d'integrar al municipi i fer que les noves generacions participin”, diu.
 
“El nom de Centre d'interpretació ja està una mica desvirtuat perquè n'hi ha a patades. En aquest cas serà diferent, l'oficina de turisme serà un punt neuràlgic on estaran representats els principals valors turístics de la zona, com la finca de l'Arión de les oliveres mil·lenàries o les pintures rupestres", explica, "així que, un cop aquí, el visitant rebrà les primeres nocions que complementarà in situ”.
 
La sala de dalt, on abans tenia lloc la transacció comercial de les olives entre els pagesos del molí i on encara es pot trobar pel terra alguna factura engrogida pel pas dels anys, es convertirà en una sala multiusos on poder fer tot tipus d'activitats culturals.
 
   

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar