Uns ídols, altres fans

Retrat del tortosí David Martin, l'admirador més fidel dels artistes que visiten les Terres de l'Ebre
Surtdecasa Ebre
,
28/03/2014
Arts
Hi ha alguna cosa que trascendeix l'amor pel teatre, pel cinema o per la música. Succeeix quan després d'haver expiat l'esperit, a través del gaudi de la representació artística pròpiament dita, sigui quin sigui el gènere i l'estil, sents la imperiosa necessitat d'entrar en contacte directe amb aquells que han estat els missatgers d'aquestes emocions, és a dir, els artistes. Caldria esbossar un tractat sobre Psicoanàlisis o sobre Sociologia de les Masses, si voleu, per comprendre amb profunditat les raons que mouen una persona a elevar a categoria de mite altres exemplars imperfectes de la seva mateixa espècie.
 
Ja ho diu la definició: un ídol és un objecte de culte; la representació d'una divinitat. La paraula deriva del llatí idolum i aquest del grec eidolon amb el significat d'"imatge". Què converteix una persona en ídol i una altra en fan? Possiblement, la resposta estaria molt vinculada amb la imatge que un té d'un mateix, i per contraposició, de l'altre. La televisió, el cinema o, fins i tot, els escenaris teatrals, han estat tradicionalment les millors plataformes per confrontar aquell que mira, i aquells que són mirats. Dos egos en diàleg, que busquen, en part, reconeixer-se en els ulls de qui tenen al davant.
 
El tortosí David Martin, de 31 anys, és un d'aquells fans de manual. Generós, entregat, fidel i pacient... Amb constància i sense complexes, ha aconseguit un lloc d'honor en les nits de faràndula tortosines, i també en l'imaginari de moltes celebrities catalanes que, quan aterren a les Terres de l'Ebre, ja el criden pel nom. “Ui, David, hola!”, li ha arribat a dir amb total naturalitat l'actor Joel Joan o la mateixa Emma Vilarasau, després d'haver-lo trobat en diverses ocasions. La majoria dels actors de teatre ja coneixen la seva afició i molts l'han batejat com “el noi dels bombons”, ja que habitualment obsequia als seus artistes més admirats amb una caixeta d'una dotzena de Ferrero Rocher que compra la tarda abans al Lidl, segons em confessa durant la nostra trobada.
 
Fèia temps que tenia ganes de conèixer el santuari de David, aquell racó íntim on s'emporta les victòries nocturnes en forma d'autògraf, després dels minuts de glòria que passa amb els seus ídols. Em rep a casa seva, on viu amb els seus pares i germans. La seva habitació, meticulosament ordenada, és un museu curiós per al foraster. A la còmoda, una desena de marcs amb fotografies signades miren cap al llit, just a dalt del capçal el cartell de l'obra de teatre “Carta d'una desconeguda” signat per les actrius – un dels seus primers trofeus-. “Vaig anar hores abans de la representació perquè em signéssin el cartell, no havia pogut aconseguir entrada”, m'explica “Els vaig explicar a les actrius que era un gran admirador seu. Al cap d'una estona, van sortir amb una invitació per veure l'obra per a mi”, diu, mentre em distrec mirant  tots els racons del dormitori. En una lleixa lateral, reposa un coixí amb la cara de Paula Vázquez, i un moneder estampat amb el rostre de la totosina Belén Fabra, a joc amb un bolso i una samarreta customitzada amb la mateixa actriu. 
 

David Martin

 
“Vaig començar a escriure cartes postals als meus actors i actrius favorits d'adolescent” , m'explica David, satisfent les meves ganes de fer arquelogia de la seva curiosa afició. “Normalment em presento, i dic que admiro molt el seu treball”, comenta, “sempre enumero els projectes en què estan treballant, tot i que de vegades no els recordo, i faig trampa i ho busco a Internet", diu indultant-se a ell mateix. “En realitat m'agraden els artistes, m'agrada molt aquest mundillo”, diu. “Crec que voldria dedicar-me al teatre, per això els admiro” , confessa.
 
David té dos àlbums gruixuts ordenats a la part baixa de la còmoda. En un té més de 200 forografies signades d'actors, actrius, models, músics i presentadores de televisió; en l'altre, centenars d'instantànies seves acompanyant els seus ídols, la majoria d'elles preses a l'acabar les representacions teatrals a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa, on ja és un entranyable espectador, conegut per l'staff del teatre. El seu modus operandi ja ha quedat institucionalitzat i el personal del teatre el tracta com un més de la família. A l'acabar l'obra, David planta guàrdia fora dels camerinos amb les fotografies, i el marxandatge – que prèviament ha imprès en una copisteria del centre de la ciutat- preparat per ser estampat amb les rubriques dels elegits.
 
Joel Joan i David Martin
 
“En general, tots em tracten molt bé”, explica David, que amb els anys ha anat acumulant experiències memorables. “Recordo com, a l'acabar l'obra 'Incendis', vam anar a fer una copa amb el Julio Manrique i la Clara Segura”, diu. “Vam acabar de festa al Carrer de l'Habana fins ben entrada la matinada”. També ha compartit taula de restaurant amb el Ramon Madaula i la Vicenta N'Dongo o amb una de les seues actrius favorites, Mar Regueras, que va visitar Tortosa amb 'La Guerra de los Rose', juntament amb Carlos Sobera. Una altra de les vetllades històriques va ser quan va conèixer la Concha Velasco i li va poder entregar un ram de roses que li havia comprat expressament per a l'ocasió.
 
Li pregunto sobre si creu que aquesta afició li durarà molts d'anys. “Potser quan trobi parella deixaré d'anar, qui sap...”, em diu. “Però, si m'ho puc permetre econòmicament, no crec que ho deixi”, afegeix abans de dir “de totes maneres, si no pugués pagar l'entrada, aniria igualment a la porta per conèixer els actors”. “De tots aquests anys, m'emporto experiències molt boniques”, comenta aquest auxiliar d'infermeria que es defineix com un noi a qui li agrada molt “el contacte amb la gent”. 
 
Abans de marxar, m'explica quines seran les seves properes accions. “Ja estic preparant el regal que li faré a la Montserrat Carulla quan vingui amb l'obra 'La Iaia'”, m'avança. Encara queden artistes catalans que no el coneixen, penso. Cada vegada menys, això sí. "Al cap i a la fi, jo l'únic que faig és reconèixer-los la seva vàlua", em diu en forma de conclusió. El filòsof Epictet va deixar escrit “Mai reprimeixis un impuls generós”. I, deixant hipòtesis científiques a banda, això és el que ell té clar.
 
   

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar