,
29/08/2012
Freak

10 raons per a mirar Doctor Who

Tots aquells que tenen una edat potser recorden un sèrie que feien per les tardes a TV3 on sortia un home estrafolari que viatjava per l’espai temps i lluitava contra complots alienigenes. S’ha de dir que no recordo massa les trames d’aquella època i sols recordo un conjunt d’éssers estranys que moltes vegades me feien més que temor i canviava de canal, però tot i així jo era prou “massoca” per mirar-ho cada dia.

Doctor Who és una sèrie produïda per la BBC de ciència ficció que tracta d’un extraterrestre, que es fa dir “El Doctor”, que viatja amb els seus companys, per tot l’espai temps, per solucionar petits grans errors al llarg de tot l’univers amb la seva nau, la Tardis. El Doctor és l’últim de la seva espècie, els Senyors dels Temps, i té la capacitat de tornar-se a reencarnar en un altre cos, quan el què té està prou deteriorat (excusa perfecta per a canviar d’actor). El Doctor no deixa de ser un antiheroi, ja que no té poders, els que té no serveixen per a massa, on resolt la major part dels conflictes, mentint i corrent.

I per a les més exigents... també hi ha amor... en forma d’històries impossibles que la major part de les vegades es veuen tallades per milers d’anys de diferència, diferents realitats, dimensions i la mort. Per ficar un exemple, una de les històries més recurrents, parla de com la vida de dos personatges de la sèrie, on es veu que s’han d’acabar estimant, es recorre en camí invers per a cada un, mentre un s’acaba d’enamorar l’altre ni el coneix: mai es troben al moment que toca (petits problemes de viatjar amb el temps. En resum... “spoilers”.


La sèrie va començar en una primera etapa al 1963 fins el 1989, i la BBC va tornar a crear noves temporades al 2005 fins l’actualitat, de fet al setembre s’estrenarà la setena temporada de la nova “generació”.

Sí, ho sé... la veritat no pareix que tingui molt d’atractiu, o pareix un argument massa “infantil” com per atreure gent madura i intel·ligent (gafapastime). De fet jo tenia aquest prejudicis i més! Com podia ser que una sèrie d’aquesta mena em pogués agradar? A mi que m’agraden sèries com Lost, Fringe o House? Jo que sóc un cultureta que mira sèries americanes i raja de Aida i Los Serrano (Què ningú fiqui a n’este sac les sèries catalanes de migdia! Benet i Jornet for president!) ? Doncs em vaig haver de tragar els meus prejudicis, de tal manera que pareixo un fanboy total escrivint un article al blog!

Sense més històries vos dono les raons perquè heu de mirar Doctor Who o al menys donar-li una oportunitat:

Raó 1: És una sèrie que es fàcil entrar
Molta gent té la idea que començar una sèrie que té tantes temporades es fa difícil de mirar si no has començar d’un inici per no entendre del que va. Doctor Who no és Lost. La majoria d’episodis són auto conclusiu i tot tenir una trama central la gran majoria d’ells comencen i acaben.

Raó 2: La sèrie és molt més intel·ligent del què pareix
Moltes sèries insulten la intel·ligència de l’espectador però Doctor Who t’invita a descobrir les seves trames i referències creuades a altres episodis, potser no cal entendre-les totes, però si que és un al·licient més. Els diàlegs del Doctor són dignes d’escoltar així com la quantitat de coses que pot arribar a dir per minut. I els episodis sempre tenen alguna cosa que et sorprèn al seu segon visionat ja que al primer se’t van passar per alt. També t’anima a descobrir les trames amagades al més pur estil Lost.
La nova etapa destaca moltíssim amb aquest tema, la veritat els dos primers episodis de la sisena temporada (L’astronauta impossible i El dia de la lluna) són un bon exemple.

Raó 3: Pot passar qualsevol cosa
El fet de jugar amb l’espai temps dona a la sèrie una llibertat absoluta en els escenaris, tant un episodi passa a l’oest americà dels Westerns com et situa just en els últims instants de la destrucció de la Terra.

Raó 4: La sèrie va de menys a més
Concebuda com una sèrie infantil en un inici, va augmentant en la maduresa de les trames al veure que el seu públic objectiu va augmentant en edat. També la BBC li assigna més recursos al veure l’èxit i això és nota amb la producció. Cal remarcar que la nova etapa creada al 2005 va ser emesa per la BBC de Gales però l’any següent ja va ser passada a la BBC mare.

Raó 5: Veure l’actuació de David Tennant
Per a molts el millor Doctor de la història i no és per a menys. David Tennant encarna la que és la dècima reencarnació i és qui li acaba de donar la personalitat, expressió i el carisma que et fa que t’enganxi el personatge. Una llàstima que marxes sinó fos per...

Raó 6: Veure l’actuació de Matt Smith
Matt Smith. l’onzè Doctor, qui tenia el repte de fer oblidar l’anterior reencarnació i si no ho aconsegueix ho deixa a la vora. Fezzes is cool!

Raó 7: Els directors i els guionistes
Steven Moffat (Sherlock) i Neil Gaiman(Sandman, Neverwhere) formen part de la família de directors i guionistes que realitzen Doctor Who.

Raó 8: Té un dels millors episodis fets per a una sèrie
Blink és un episodi que demostra com amb poc recursos i amb un bon guió es pot crear un episodi que et deixa si més no inquiet i cada vegada que passes per davant d’una estàtua no la mires amb els mateixos ulls... de fet no la deixes de mirar. 

Raó 9: La mitoligia que ha creat
Com a bon seriòleg, una de les coses que més m’agrada d’una sèrie és la mitologia que crea, no sols em refereixo a sers estranys, sinó a la complicitat que es crea i t’enganxa que fa que quan veus un sols fragment ja es reconeixible, situant-la a nivels de sèries com X Files, The Community, Big Band Theory i si m’apureu Lost.
Frases com "L'últim centurió que va esperar", "La pregunta impossible", "Exterminar", "Conta les ombres", és una bona mostra... Si l'heu vist ja sabeu de què parlo!

Raó 10: Hi ha moltíssims episodis
L’etapa actual té sis temporades, a 13 episodis per temporada, més especials … i si et sents valent pots veure l’etapa antiga! I la setena no ha ni començat!

P.S.: Mireu-la en versió original!

P.S. 2: Prometo no parlar més de Lost.

P.S. 3: Hem podeu tractar d’infantil, vatros vos ho perdeu!

P.S. 4: Are you my mommy?

  

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Parlarem de cómics, llibres, rol, sèries, jocs de taula, jocs d'ordinador, wargames, pel·lícules... Tot allò que fa que tuns pares et miren raro i es pregunten quan creixeràs!

30/03/2016
La rueda de Sino parece ser que dejó de funcionar. Las cinco dimensiones que albergaba estallaron. Su guardián tembló al ver que las criaturas de las distintas dimensiones que allí habitaban podían comenzar a entremezclarse entre sí.
18/02/2016
L'editorial Nosolorol, coneguda per la seva aposta ferma en jocs de rol elaborats per autors nacionals, està a punt de publicar 'Reflejo', un joc on dos Terres paral·leles conviuen sent-ne una el reflex fosc de l'altra.
18/01/2016
Si ets fan de la saga Star Wars i després de veure Force Awakens t'has quedat amb ganes de molt més, a Delta and Dragons t'oferim una guia de supervivència per suportar l'espera fins l'arribada del capítol VIII.
11/08/2015
Si t'agrada jugar estàs de sort. Cada vegada hi ha més Jornades lúdiques al teu abast. Marc, propietari de la botiga virtual Mathom i col·laborador de l'esdeveniment, ens aproxima una proposta d'allò més suggerent, el Llinars Weekend.
16/05/2015
Acaba de aparecer en el panorama de los juegos de mesa, bajo la mano de una editorial recién nacida, un juego que nos convertirá en mecenas de los más grandes artistas, intelectuales y científicos de la historia.
17/04/2015
Hype: Sustantiu masculí. Dit de les espectatives altes que hom es fa sobre una pel·lícula, sèrie, joc, còmic, llibre.
25/03/2015
Delta and Dragons se sumerge en las entrañas de la editorial madrileña NOSOLOROL para everiguar si han contactado con algún primigenio que les haya concedido los secretos de la creación de juegos de rol y salir con cordura de ello.