,
02/11/2022
Llibres

‘Quadern prohibit’, d’Alba de Céspedes

La Valeria té 43 anys. Esta casada (amb en Michelle) i té dos fills (el Riccardo i la Mirella, de 21 i 19 anys). Viu a la Roma de la dècada dels 50 del segle passat, en un ambient de postguerra i vivint en una família humil tot i provindre d’una família benestant vinguda a menys. Treballa en un moment en què les dones no és habitual que aportin diners a la família i fa mans i mànigues per poder arribar a totes les “obligacions” que com a esposa i mare la societat li té fixades. Un diumenge assolellat de novembre surt a comprar cigarrets per al seu marit i al quiosc compra un quadern negre, petit. Un acte prohibit (en diumenges el quiosc només pot vendre cigarrets) que es converteix en el seu secret. Ningú de la seva família coneix aquesta petita llibreteta on la Valeria ens explica la seva rutina que, poc a poc, es va trencant. 

‘Quadern prohibit’, de la italiana Alba Céspedes, ha estat una de les novetats que Navona Editorial ha recuperat per aquesta tardor. Un llibre de prop de 320 pàgines escrit en forma de dietari i on anem coneixent els sentiments, dubtes i confidències de la Valeria. A través de la mirada de la protagonista, descobrim tots els convencionalismes socials d’una època en què la dona s’havia de casar i donar tot els seu temps a la família. La Valeria es regeix sota aquest criteri i els defensa fermament però, a la vegada, el fet revolucionari d’escriure en un diari tot el que sent i pensa fa que es vagi qüestionant la vida que porta i l’aparent felicitat que l’uneix amb el seu marit. 

Malgrat que tots aquests convencionalismes poden ser llunyans (i ja els hem superat), entre les confessions de la Valeria encara s’hi troben veritats vigents a ple segle XXI, especialment en tot allò que envolta la presa de consciència de la Valeria com a èsser individual i la lluita interna per trobar la seva veu pròpia, posant en primer terme les seves necessitats. 

Les pàgines d’aquest ‘Quadern prohibit’ passen ràpides i es llegeixen com una confessió íntima i personal de la Valeria on hi podem subratllar més d’una i de deu reflexions. 

Gràcies a Navona Editorial per l’oportunitat de descobrir aquesta obra.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Vanesa Adell, sóc periodista i una lletraferida. Els llibres em són refugi. No sóc experta en literatura ni pretenc sentar cap veritat. Aquí només voldria explicar-vos perquè m'agraden els llibres que llegeixo.

09/11/2022
Irredempt. “No alliberat”. Això són els protagonistes que Cristina García i Molina (Granollers, 1975) ens presenta a la seva primera novel·la.
02/11/2022
La Valeria té 43 anys. Esta casada (amb en Michelle) i té dos fills (el Riccardo i la Mirella, de 21 i 19 anys).
25/10/2022
“En les parelles que no saben fer servir les paraules, es comprèn que els malentesos siguin com una bola de neu i acabin fent trencadisses”.   
10/10/2022
Diu l’escriptora croata Lana Bastasic que la societat tendeix a subestimar la manera en què els infants perceben el món, que sempre se’ls mira com a éssers humans de segona, com si fossin menys capaços d’entendre, explicar o empatitzar i que les s
10/10/2022
El postpart dels meus tres fills, dos arribats de cop a la família, han sigut, segurament, de les èpoques més intenses i diria que dures, de la meva vida.
21/09/2022
‘Subnormal’ és un d’aquells llibres, o novel·la gràfica en aquest cas, que arriben de manera fortuïta (el vaig veure un divendres de visita a la Biblioteca d'Amposta), que llegeixes amb una asseguda, que et remouen i que necessites recomanar despr
19/09/2022
Una societat autoritària, masclista i fanàtica, on els drets de les dones han quedat reduïts a res (en alguns casos ni tan sols a tenir nom propi), l’estat controla el seu cos i les diferents classes es distingeixen per la vestimenta que han de po