,
12/02/2023
Llibres

5 històries d'amor i desamor

Ho confessaré. De tant en tant m’agrada llegir un llibre d’aquells un pèl massa dolços, amb històries d’amor previsibles, d’amics que s’acaben convertint en parella, de desconeguts que s’enamoren només creuant-se la mirada al metro. D’aquells llibres que la primera línia ja saps com acabaran. Sí, les històries d’amor (i desamor) m’agraden. No us ho negaré. I els cinc llibres que avui us recomano són de les que he llegit últimament que més m’han agradat. I a més, crec que  no contenen gaires clixés dels que us parlava en arrancar. Són aquestes:

‘Els ponts de Madison County’, de Robert James Waller, recuperat al català l’any passat per Navona Editorial. Una història d’amor de les èpiques. De les que duren quatre dies però perduren en el temps. De les que són i no són a la vegada. Tot comença quan la plàcida existència de la Francesca, casada i amb dos fills, es veu completament sacsejada per l’arribada d’en Robert Kincaid, un fotògraf nòmada, lliure i generós, que transforma en tendresa tota la seva energia. El destí els uneix inexorablement quan es troben a la tardor de les seves vides. Viuen un amor intens de quatre dies. Què farà ella? Marxarà amb el Robert Kincaid i viurà aquesta muntanya russa d’emocions? O es quedarà amb el seu marit i fills i la vida gairebé avorrida sense massa sobresalts?

‘Gent Normal, de Sally Rooney’, traduït al català per Edicions del Periscopi. És la història de Connell i Marianne. Una història sobre fer-se gran i trobar el camí; una història sobre les persones que ens toquen l’ànima i sobre com la distància no esvaeix alguns lligams; una història sobre malentesos, silencis i paraules que no diuen el que haurien volgut dir; una història de relacions tòxiques i d’altres que sanen;... En definitiva, la història de dos persones corrents, però extraordinàries.

‘Nosaltres en la nit’, de Kent Haruf, editat al català per Angle Editorial. Una història d’amor en la tercera edat. L’estil pausat de Haruf t’embolcalla per fer-te arribar la història de l’Addie Moore i el Louis Walters, dos vídus que decideixen passar les nits plegats per evitar la soledat que els ha deixat la viudetat. I és en la intimitat de l’habitació de l’Addie que es va teixint la seva relació de confidències i confessions, a través de les quals descobrirem la seva joventut, els seus matrimonis, les seves ports i les seves esperances.

‘A la recerca de la felicitat’, de Douglas Kennedy, editat al català per Univers Llibres. La Sara Smythe, una jove intel·igent i atractiva, coneix al Jack Malone, un periodista nord-americà que tot just ha tornat d’Alemanya de cobrir la Guerra. S’enamoren a primera vista, però el destí i les seves males jugades farà que el que semblava una història d’amor èpica s’acabi convertint també en una història de desamor, de traïcions, matrimonis buits d’amor i d’amors prohibits però impossibles de negar,... ‘A la recerca de la felicitat’ parla de mort perinatal i d’infertilitat i de com això afecta a les dones. També parla de l’homosexualitat en una època en què es tractava de malaltia mental, o dels efectes de l’alcohol i el tabac. I tot plegat, en un context històric en el qual res és el que sembla i tothom és sospitós de comunista i d’haver traït els Estats Units.

‘Un estiu per estimar’, primer llibre autoeditat d’Ester Invernon. Ens explica la història de la Marina, que just quan s’enfronta al dol per la mort del seu marit s’ha de fer càrrec de la seva mare, la Carme, a qui no li perdona haver-la abandonat durant la infància. Mare i filla s’enfrontaran als fantasmes del passat i a les paraules no dites per establir una nova relació. Mentre, la Marina anirà superant el dol a través de les cures personals i agafant les regnes de la seva vida. Perdonant-se i perdonant per permetre’s tornar a començar.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Vanesa Adell, sóc periodista i una lletraferida. Els llibres em són refugi. No sóc experta en literatura ni pretenc sentar cap veritat. Aquí només voldria explicar-vos perquè m'agraden els llibres que llegeixo.

09/05/2024
Una de les meues darreres obsessions literàries ha estat també un dels llançaments més mediàtics dels darrers mesos.
22/04/2024
Arriba la diada de Sant Jordi, un dels dies més intensos per a llibreteres, editorials, escriptores i totes aquelles que ens agrada llegir.
09/04/2024
“M’agrada llegir però mai trobo el moment i ara fa molt que no llegeixo”. “Els llibres massa llargs se’m fan eterns i al final els acabo abandonant”.
30/04/2023
Si us he de ser sincera, desconeixa l’existència Willa Cather.
14/04/2023
Fa setmanes, potser fins i tot algun mes, que remeno prestatgeries de llibreries i segueixo les xarxes socials de les meves editorials de referència per conèixer les seves apostes per a la primavera literària.
06/03/2023
Sigui dit d’entrada que hem de llegir autores tot l’any. Cal reivindicar la feina sovint invisibilitzada de les escriptores.
12/02/2023
Ho confessaré. De tant en tant m’agrada llegir un llibre d’aquells un pèl massa dolços, amb històries d’amor previsibles, d’amics que s’acaben convertint en parella, de desconeguts que s’enamoren només creuant-se la mirada al metro.