,
14/05/2011
Xina

censurats

Vivim en una época de comunicació constant i d’intercanvi d’informació al minut i, per tant, resulta difícil, o gairebé impossible, viure la vida que es vivia fa cinquanta anys. Se pot, no dic que no, però hi ha coses a les que mos anem acostumant a poc a poc, i ara, de cop, costaria molt tornar a prescindir-ne.

Estic parlant de l’Internet. I és que Ell, avui dia, és lo que mou lo món. Mos escrivim cartes a través d’ell, llegim lo diari a través d’ell, mirem pel•lícules a través d’ell, parlem amb amics a través d’ell, aprenem coses a través d’ell, sabem què passa al món a través d’ell... no es tracta de donar-li més poder del necessari però sí que s’ha d’admetre que, actualment, és molt més que un sistema informàtic que fa la vida més fàcil. I n’ets encara més conscient que no el tens. Com tot.

Últimament, a la Xina, l’Internet està fent de les seues. Tot solet no, clar, però preferixo no criticar al culpable directament, no sigue cosa que a part de l’Internet me traguen també lo passaport. La qüestió és que no se sap per què, a mi no se m’obren les pàgines habituals del meu correu electrònic i de cerca d’informació. Ja fa temps que Facebook, Youtube i Twitter són enemics del partit i no estan disponibles a la xarxa. I mínimament, molt mínimament, la seua censura la puc entendre. Però... que també decideixin tallar l’accés a pàgines innocents i personals, sense cap influència social directa, ja em toca més la moral. Perquè, tal com deia al principi, estem acostumats a dependre de l’Internet. Jo ja no faig res a l’ordinador si no és estant connectada a l’Internet. Excepte escriure articles per al Surtdecasa i mirar fotos. I quan l’Internet no funciona, estudio, llegeixo novel•les, miro la tele o me’n vaig a passejar. Això, un dia de tant en tant, no m’importa i, de fet, acaba sent més sa i productiu. Tot i això, hi ha dies que no vull, o no puc, fer altres coses. I aquí és quan m’enfado i no entenc les polítiques del país on visc. No em dixen entrar ni al Surtdecasa!

Ah, però això sí, a les pàgines xineses no hi ha cap problema per entrar-hi. No hi ha Google, però hi ha Baidu, no hi ha Hotmail, però hi ha Foxmail, no hi ha Facebook però hi ha Xiaonei, no hi ha MSN però hi ha QQ, i no hi ha Youtube però hi ha Youku. Si és que no sé de què em queixo. Si fos xinesa i no tingués familia i amics a l’estranger amb qui necessito comunicar-me mitjançant los mateixos programes, potser seria feliç igualment. Però resulta que encara hi ha pàgines a les que tinc ganes d’accedir-hi apretant la pestanya corresponent a la barra d’eines, sense haver d’entrar primer al programa, anomenat “porta de la llibertat”, i poder llavors navegar sense censures. Evidentment, si tot va bé i lo programa en qüestió s’obre sense censures...
A vegades me confonc, i crec que lo país del futur on me diuen que visc, no és lo mateix que jo veig..

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Núria Barberà (Roquetes, 1984) va viure més de 5 anys a la Xina estudiant, aprenent, formant-se i vivint immersa en un país llunyà i gran, molt gran. Després d'enriquir-se tant personalment com professional, va tornar a casa per a establir-se de nou a les Terres de l'Ebre. Ara és emprenedora, i tira endavant una empresa dedicada a les relacions entre la Xina i Catalunya. Voleu saber-ne més? Seguiu-la!

28/10/2020
Lo passat 17 de març vaig escriure un article on parlava dels m
17/03/2020
A mi m'hauria agradat no haver d'escriure aquest article.
25/02/2020
S'està dient i escrivint molt sobre el tema, i segurament aportaré ben poca cosa a través d'este article, però em sento una mica "obligada" a parlar-ne, per la relació evident que fa temps que tinc amb la Xina.
05/06/2019
'Xina Fast Forward' (Editorial: Ara Llibres) és un títol explícit per ell mateix.
04/10/2018
“Lo xinès és l'idioma del futur”; “Tu que saps xinès, segur que trobes una bona faena de seguida”; “Amb l'anglès i el xinès, se't rifaran”; “quina sort has fet, estudiant este idioma”.
17/05/2018
De Cuba en sabia molt poca cosa. A vegades, és millor anar a un lloc sabent-ne menys, i així estar més obert a noves sensacions i nous impactes. Sense expectatives tot et sorprèn més.
24/11/2017
Saps que estàs dins d'un món d'homes quan entres a una reunió i tots són homes menys tu. Quan has hagut de pensar si posar-te falda o millor pantalons.