,
07/10/2019
Fotografia
Companyia R.O.P.A - Roberto Olivan Performing Arts - XXIV Festa del Renaixement (Tortosa)

'Socarrel'

Dins de la XXIV Festa del Renaixement que s'ha celebrat a la ciutat de Tortosa (capital de la comarca del Baix Ebre) en el transcurs del mes de juliol, és de remarcar l'esforç de l'organització de la mateixa en oferir una sèrie d'espectacles de qualitat i que a la seua vegada no siguin repetitius any rere any, els mateixos col·lectius que els interpreten s'esforcen a aconseguir-ho.

La ciutat canvia per uns dies la seva habitual rutina estiuenca per esdevenir una ciutat del segle XVI, el seu casc antic es veu desbordat per la innombrable quantitat de gent que passeja pels seus carrers i places visitant els extensos mercats d'època, l'ambientació dels seus campaments, observant les desfilades o assistint als nombrosos espectacles que es desenvolupen i que tenen un aforament complet per més que s'interpretin diverses vegades al dia durant el transcurs de tota la festa. És, en definitiva, una gran festa de recreació històrica.

En aquesta ocasió he pogut fotografiar sense desmerèixer la resta el que per a mi ha estat el millor espectacle de la festa, ‘Socarrel’, un espectacle de dansa contemporània del coreògraf i ballarí Roberto Olivan que uneix la dansa amb el fang del ceramista Joan Panisello, tot això barrejat amb la música electrònica.

La idea original de l'obra va néixer el 2014 d'una manera experimental i que Olivan i Joan Panisello van protagonitzar a la Pedrera de Barcelona. A partir d'aquí se li ha donat un format d'espectacle on hi participen dos ballarins, sent una lluita entre l'home i la natura en què el ceramista Joan Panisello aporta un element plàstic treballant el seu fang sobre l'escorça de dos troncs d'arbre i que rememora el binomi arbre-home. L'estrena va ser a l'octubre de 2017 en la 20a edició de la Fira Mediterrània de Manresa.

Aquests són els seus protagonistes:

R.O.P.A. - Roberto Olivan Performing Arts és la companyia d'arts escèniques fundada pel coreògraf i ballarí Roberto Olivan. Fundada a Brussel·les l'any 2001, actualment la companyia està establerta al cor del Delta de l'Ebre, on té la seva seu, l'obrador - espai de creació.

Vox Bigerri és un conjunt musical de Tarbes (França). El seu treball se centra en el cant polifònic tradicional, principalment del Pirineu i Occitània. El seu treball també inclou múltiples col·laboracions amb altres grups tradicionals.

A Joan Panisello se'l considera internacionalment com un dels creadors més destacats de l'art ceràmic contemporani. Això es deu a l'originalitat dels seus treballs, així com al variat colorit de les peces que crea.

Laurent Delforge és un artista sonor, compositor i músic establert a Brussel·les. Els seus camps d'investigació van de l'escultura de so pur i música acusmàtica a la improvisació instrumental salvatge, passant per la música orquestral contemporània i les cançons de bressol amb textures rítmiques.

Sinopsi: Fang, moviment, tradició i paisatges sonors electrònics basats en el binomi home-natura.
Passatges de reflexió sobre la nostra existència, que confronten i reconcilien els elements naturals amb un present desarrelat dels nostres orígens.
Caos i cosmos, tragèdia i reconstrucció, diàleg cara a cara amb la natura, fonent-nos en una abraçada interminable de creació i destrucció.
'Socarrel' neix de la fusió del moviment, l'electrònica i la polifonia tradicional guiats per l'essència experimental, curiosa i innovadora, de R.O.P.A. - Roberto Olivan Performing Arts.

Direcció: Roberto Olivan.
Intèrprets: Magí Serra, Roberto Olivan.
Música: Laurent Delforge, Vox Bigerri.
Ceramista: Joan Panisello.
Producció: R.O.P.A. – Roberto Olivan Performing Arts --
Coproducció: Fira Mediterrània de Manresa i Mercat de les Flors,
Espai escènic: Pati dels Reials Col·legis de Tortosa.                    
 

*Resum fotogràfic: Ernest Sesé 'Les Meues Fotografies'

> Sèrie completa de l'espectacleErnest Sesé -Fotografies-

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Bloc personal dedicat a la fotografia de les arts escèniques, un tipus de fotografia amb la qual em sento a gust, m'encanta i alhora em diverteix. No pretén ser un resum exhaustiu d'aquestes actuacions sinó més aviat una sèrie de fotografies seleccionades per les seves escenes, les seves llums, els seus personatges i les seves caracteritzacions. En poder mostrar-les, la meva intenció és col·laborar en la difusió de les obres amb un treball cuidat i digne, ja que no és una fotografia fàcil. En fi Les Meues Fotografies

Ernest Sesé

16/06/2021
En temps difícils per a la representació de les arts escèniques, els alumnes postgraduats de l'escola municipal de teatre de Tortosa han aconseguit interpretar brillantment una obra de suspens, una obra de text complicat, aconseguit a través de l'
10/05/2021
Ha estat tot un esdeveniment per a mi el poder assistir i fotografiar en aquesta festa d'aniversari de la revista digital ‘ SURTDECASA ‘, una revista que visualitzo en repetides ocasions durant el transcurs de la
27/12/2020
L'espectacle inaugural de la setena edició del ‘ festiCAM 2020 ‘ (festival internacional de teatre i circ d'Amposta) no podria haver estat escollit millor pel seu director Jordi Princep, un espectacle de pallassos contemp
22/09/2020
La major part de festivals que es celebren en època estiuenca (juliol i agost) han estat cancel·lats / posposats degut a la nova realitat imperant a causa del covid-19.
25/05/2020
La programació especial de l'Escola Municipal de Teatre de Tortosa (EMTT) per celebrar el seu desè aniversari, s'ha vist truncada (suspesa), com tots els espectacles d'arts escèniques, per l'aparició el mes de març de la pandèmia mundial del coron
24/02/2020
Seguint amb la seva exitosa programació de ‘Dissabtes de Teatre’, en aquesta ocasió, Ull de teatre grup escènic, Xarxa Ulldecona ens presenta un espectacle infantil en què s'inclou una gran titella articulada que simula un cavall amb ales, a mida
15/01/2020
L'escola municipal de teatre de Tortosa (EMTT) està de celebració, compleix ja 10 anys des de la seva creació per part de l'ajuntament, al principi va arrencar amb 6 cursos i aproximadament 50 alumnes que durant el transcurs d'aquests anys s'han c