,
02/11/2017
Viatges i aigua

La llibertat s'adquireix amb la pràctica i s'aprén exercint-la

Tot mos sembla, avui, irrellevant, aquell problema que fins ara era insalvable, la petita discusió familiar, lo mal de cap, aquella preocupació laboral… Són hores greus i natros hem de ser més aguts. Més forts. No mos avergonyim si ens agafa plorera. Plorem. Jo ho he fet. Ho faig. D’alguna manera o altra les emocions i la pressió han de sortir. Abracem-nos als que estimem, també. Compartir lo sentiment ajuda. Però mirem-nos als ulls i conjurem-nos per no ser mai més humiliats. Començar a enumerar adjectius per definir lo nostre estat d’ànim s’intueix difícil. Indignació, vergonya, enuig, confusió, atrocitat, tristesa. Convertim la tristor, la ràbia i la desolació en lo nostre motor en positiu que ens face imparables. Ells es creixen en lo nostre desànim. I sí, estic una mica estabornida però no mos ho podem permetre perquè l’enemic (sí, enemic, no ja contrincant) ha iniciat un atac flagrant que ha de tindre una resposta immensa i inaturable. Per la República Catalana que ja fa sis dies que camina, amb dificultat, però avança i l'hem de defensar. Fa molt temps que resistim, ara toca guanyar. Ni equidistàncies, ni eufemismes, ni partidismes, ni romansos. Esta infàmia no es pot respectar ni acatar.

 

Que Europa o el món ara potser sí que reaccionaran? Vés a saber! No ho sé. El que sí sé és que mos tenim a natros mateixos i això no depén de ningú més. Ho sento, xiquets, però a mi ja no em valen cassolades ni candeletes. Concentracions? alguna, d’acord. La manifestació de diumenge? som-hi! i si em demanen de cantar, com altres vegades, hi seré. Però este procediment inquisitiu, este atac a les llibertats individuals i col·lectives s’ha de combatre amb més contundència. Busquem fòrmules. Idees. Propostes. Una és, per exemple, una vaga general com la del 3 d’octubre. I si no es pot assumir una vaga indefinida, pos lo dilluns de cada setmana, per dir un dia, però parar el país (que no vol dir parar la nostra vida). Fer-ho. Com sigue. Organitzadament. Per torns. En peu de pau. Amb pacifisme i constància. Però fem-ho. Total, emocionalment ja tampoc no podem pas fer vida normal (dieu-me qui és lo guapo o la guapa a qui no li coste concentrar-se estes setmanes?), doncs ja posats no la féssem tampoc, la vida, de manera laboral convencional. Xeic! Que tenim mig Govern legítim a la presó, l’altre mig a l’exili en ordre de busqueda i captura i els Jordis tancats! i, a més, tot apunta a que els presos estaran dispersos, rebent un tractament al més pur estil de la llei antiterrorista. Quan els hi diem 'No esteu sols', diem-nos-ho també a natros mateixos: 'No estem sols', perquè no ho estem i tot este capital humà que mos rodeja s'ha de saber vehicular.

 

No mos podem llepar les ferides, hem de sortir al carrer amb les cicatrius que ja tenim i ja es curaran amb lo sol i l’aire. Lo Govern i la majoria del poble estem units, ells estan donant la cara per natros. No hem claudicat, malgrat les porres i la sobreactuació jurídica, a pesar de la misèria humana d’una democràcia en fallida. I precisament perquè no mos hem rendit, a dia d’avui tenim 10 presos polítics (l’onzè, Santi Vila, no l’hi considero. Que esta nit la passe a la presó per ‘solidaritat’ i digue que ja pagarà la fiança demà és fer campanya i buscar currículum. Punt). L’actuació de l’Estat és venjança, no justícia. No estomeguen lo nostre civisme i fermesa, no suporten l’1 d’octubre. No admeten la discrepància ni la llibertat de pensament. I tantes altres coses. Fem que se’ls hi indigeste tant de verí com porten a dins. No podem normalitzar la repressió, no ens poden acostumar a la ignomínia continuada. Hem d’estar alerta, atents, mobilitzats, per cansament acumulat (i comprensible) que hi haja. No mos desgastéssem en debats estèrils amb persones indignes, de dubtosa convicció o de clara fatxenderia del feixisme. Protegim-nos-en. Invertim les energies en positiu, en lluitar, que lluitar servix! sinó mireu on érem i on som. Hem demostrat ser una societat organitzada i compromesa. Que les diverses entitats en qui confiem mos donen instruccions, pautes (ANC, Òmnium, AMI, CDR, Taula per la Democràcia, sindicats, partits polítics sobiranistes –quant miserables no sou PSC, Ciudadanos i PP!). Que mos convoquen que hi acudirem i si necessiten ajuda per estirar del carro que la demanen i mos hi tindran, però reaccionem ja, per favor. Donem sortida a n'este clam popular. Estiguem a l'alçada. Ni tebiors, ni dubtes. La consternació i la temor es vencen amb confiança i alegria, encara que avui coste molt somriure. I quan tinguéssem un moment de debilitat (com jo ara, que no passa res per reconèixer-ho, que la valentia i la sensibilitat van juntes) llavors penseu en què farien Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i vos vindrà una llumeta. No mos podem dixar a ningú pel camí i este camí mos portarà a la llibertat, dels presos i del país. Hem de passar de la resistència a la victòria. La primera mos durà a la segona. Per elles, per ells, per natros, pel país. Que, com dèien Clara Campoamor i Joan Fuster, la llibertat d'adquireix amb la pràctica i s'aprén exercint-la.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Montse Castellà és cantautora i va néixer a Tortosa el 1976. Lo paisatge, la terra, los rius, la justícia i els sentiments marquen la seua música. Carpe Diem i la bondat és revolucionària, són dos dels seus lemes.

15/11/2017
Imagineu-vos que aneu en lo cotxe i us equivoqueu de camí.
10/11/2017
El Gobierno de España, per la presió internacional cada vegada amb més veus crítiques i si intuix que el 17N l’ordre d’extradició per al President Puigdemont i els quatre consellers pot ser rebutjada per la justícia belga, podria ser que mogués fi
09/11/2017
Avui s'ha inaugurat una exposició al Palau Robert de Barcelona en la què hi participo '(R)evolució de les dones en la música'. Vo'n faria un resum bonic però no en tinc ganes.
05/11/2017
Este migdia, veient en directe la roda de premsa del portaveu de la Fiscalia belga, Gilles Dejemeppe, m’ha donat la sensació de que estem tots una mica, ni que sigue només una mica, sota el Síndrome d’Estocolm.
02/11/2017
Tot mos sembla, avui, irrellevant, aquell problema que fins ara era insalvable, la petita discusió familiar, lo mal de cap, aquella preocupació laboral… Són hores greus i natros hem de ser més aguts. Més forts.
31/10/2017
Brussel·les: quinta compareixença en un mes
29/10/2017
1. Si els partits independentistes accepten participar en unes eleccions autonòmiques seria com acceptar que no reconeixen la República proclamada?