,
05/10/2012
Viatges i aigua

La revolució visible (crònica d'un concert)

S’apaga la llum. S’escolta el silenci de l’habitació. Palau de la Música. València. No era 9 d’octubre, però hi faltava poc: al calendari i al cor. Per fi algú ens oferix un altre angle de la realitat. En temps convulsos, de crisis que són estafes, batalles dialectals i guerres polítiques, és si més no simptomàtic que la persona en qüestió es digue Pau. La terra ja no és plana, encara que ho digue Canal 9 (per cert, igual de plana que la notícia que la televisió autonòmica va oferir del seu concert). I no, no podran fer-nos callar. Els individus convencionals ja mostren les dents. La revolució invisible comença a vore’s. La #primaveravalenciana s’estira fins la tardor. Un canvi climàtic esperançador (este sí). Cauen fulles i dictadors camuflats. La veritat comença a exhumar-se. Lo ciment de les platges comença a clivellar-se (sí que hi havia arena sota les llambordes!). L’orquestra Simfònica del Coral Romput, amb Laura Navarro i Francesc Gamon al capdanvat, comença a fer caure les muralles de Jericó. La Muixeranga sona des de Berlín fins a Jerusalem. I sona en valencià sense necessitat de traduccions simultànies, també a través de la veu d’amics intergeneracionals que reciten Vicent Andrés Estellés amb síl·labes de vidre. Núria Cadenes, Miquel Gil, Feliu Ventura, Cesk Freixas. I Ovidi en el record, traient a passejar altre cop la fera ferotge.

Ho reconec, jo també tinc una mania inconfessable: m’agrada Pau Alabajos, un home que lluita perquè dixem de ser hereus irresponsables i curts de mires. Esta bestiola de Déu, nascuda a Torrent, que viaja sense equipatge, que aprofita les cendres d’un volcà per fer cançons que, com una lletania, entren en erupció als nassos de la Línia 1. Que li canta a una amable, trista i petita pàtria. Jo també sóc utòpica, idealista i ingenua, si ser-ho vol dir tindre la consciència tranquil·la perquè fem tot el possible per tal de canviar el món. Este món que mira de reüll i indiferència aquella altra part del planeta que viu a les clavegueres del segle XXI. Este hemisferi nord que l’únic mèrit que té és haver nascut una mica menys al sud. València va començar a obrir els ulls amb els alumnes de l’Institut Lluís Vives. Ara ja està desperta i, esta vegada, no vol escoltar cap cançó de bressol més. També es pot somiar despert. I sí, guardo l’entrada del concert com si fos un amulet, per si mai faig inventari.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Montse Castellà és cantautora i va néixer a Tortosa el 1976. Lo paisatge, la terra, los rius, la justícia i els sentiments marquen la seua música. Carpe Diem i la bondat és revolucionària, són dos dels seus lemes.

15/11/2017
Imagineu-vos que aneu en lo cotxe i us equivoqueu de camí.
10/11/2017
El Gobierno de España, per la presió internacional cada vegada amb més veus crítiques i si intuix que el 17N l’ordre d’extradició per al President Puigdemont i els quatre consellers pot ser rebutjada per la justícia belga, podria ser que mogués fi
09/11/2017
Avui s'ha inaugurat una exposició al Palau Robert de Barcelona en la què hi participo '(R)evolució de les dones en la música'. Vo'n faria un resum bonic però no en tinc ganes.
05/11/2017
Este migdia, veient en directe la roda de premsa del portaveu de la Fiscalia belga, Gilles Dejemeppe, m’ha donat la sensació de que estem tots una mica, ni que sigue només una mica, sota el Síndrome d’Estocolm.
02/11/2017
Tot mos sembla, avui, irrellevant, aquell problema que fins ara era insalvable, la petita discusió familiar, lo mal de cap, aquella preocupació laboral… Són hores greus i natros hem de ser més aguts. Més forts.
31/10/2017
Brussel·les: quinta compareixença en un mes
29/10/2017
1. Si els partits independentistes accepten participar en unes eleccions autonòmiques seria com acceptar que no reconeixen la República proclamada?