Arqueologia

Foto: 

Cedida
Tasca de recuperació de la memòria històrica

Els 4 punts arqueològics que ens aporten informació sobre la Batalla de l'Ebre

El proper 25 de novembre se celebraran les II Jornades d’Arqueologia i Patrimoni al front de l’Ebre
Surtdecasa Ebre
,
23/11/2017
Entorn
L’excavació d’estructures defensives i llocs de comandament durant la batalla de l’Ebre esdevé una font d’informació i de coneixement que complementa i acompanya els estudis tradicionals de la història militar. Les restes materials, les pròpies infraestructures construïdes arran del conflicte, aporten dades que corroboren o invaliden hipòtesis basades en la documentació o la memòria dels combatents. I, alhora, obren noves línies d’investigació sobre aspectes poc coneguts de la vida al front. Difondre el patrimoni que la Guerra va deixar a les nostres contrades és l'objectiu de les II Jornades d’Arqueologia i Patrimoni al front de l’Ebre que tindran lloc el proper 25 de novembre organitzades pels Serveis d’Arqueologia i Paleontologia dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre i el Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre. Hem seleccionat els 4 espais dels quals els professionals oferiran informació actualitzada sobre les troballes que ens ajuden a explicar què va passar.

1. Les trinxeres de la Cota 287 
La cota 287 va ser un dels darrers escenaris on van combatre les Brigades Internacionals abans de la seva retirada al setembre de 1938. Defensada pels brigadistes polonesos del batalló Dombroski de la XIII Brigada, va resistir els assalts dels homes de la 13a Divisió franquista, la Mano Negra, el 21 i 22 de setembre, acompanyats de blindats i d’un intens bombardeig d’artilleria i aviació. El preu per aquella aferrissada defensa fou la pràctica desaparició del batalló: dels 400 homes que tenia en començar els assalts, en quedaren 48.

2. Refugi de comandament de les Brigades Internacionals durant la Batalla de l’Ebre
Un equip de set arqueòlegs de les Universitats de Barcelona i Glasgow han estat els encarregats d'excavar el lloc de comandament utilitzat per dos batallons de les Brigades Internacionals a la batalla de l’Ebre. Situat al terme de Corbera d’Ebre, a tocar del Molí de Farriol i la carretera N-420, el lloc de comandament té refugi excavat en una paret al costat d'un camí municipal. Aquest espai té  tres boques d’entrada i tres túnels que les connecten.

  • imatge de control 1per1

3. Complex de trinxeres del Barranc dels Fornets (Xerta, Baix Ebre)
El conflicte de la Guerra Civil va deixar petjada en tot el tram baix del riu, des de Mequinensa fins al Delta. Xerta, treballa per recuperar una trinxera i un niu de metralladores al barranc dels Fornets. Segons els experts, aquesta és una de les trinxeres més ben conservades del terme municipal i disposa d'un bon accés des de la Via Verda.

4. Corbera d'Ebre
El Poble Vell de Corbera d’Ebre constitueix un exemple de les conseqüències de la destrucció que suposa una guerra. La transcendència del Poble Vell de Corbera d’Ebre ultrapassa la seva significació en tant que episodi de la Guerra Civil espanyola i més específicament la Batalla de l’Ebre, esdevenint un símbol universal de les conseqüències de qualsevol guerra i el patiment infligit a la població civil. El Pla Director del Poble Vell de Corbera d’Ebre és una eina de gestió patrimonial que s'explicarà durant les jornades.

A

També et pot interessar