Surtdecasa Ebre
,
05/09/2018
Entorn

Revisitar les Coves Meravelles amb els Quicos

Visita obligada a Benifallet amb motiu dels 50 anys de les Coves i els 25 anys del grup de folk tortosí
Quicos Coves

Foto: 

Cedida
Els membres dels Quicos a les Coves de Benifallet
Sentir el silenci, el so de l'aigua gotejant, veure les creacions que ha pres la terra amb els anys. Com seria descobrir unes coves amagades dins la terra de la mà de la curiosa "troupe" dels Quicos? Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries ens endinsaran els dies 15 i 16 de setembre a la profunditat de la terra a través de la història de les Coves Meravelles de Benifallet. De la seva mà, podrem veure i aprendre les seves formacions i ho faran amb la seva empremta particular, però això sí, aportant tota la informació tècnica necessària sobre la història d'aquestes coves que enguany compleixen 50 anys del seu descobriment.

"Aquests dies, ens hem estat documentant sobre les Coves, per fer que la visita guiada no sigui només teatre, sinó poder oferir informació de qualitat als visitants", ha assegurat Arturo Gaya, el famós savi cec del grup dels Quicos. "Hi haurà romanç de cec", ha explicat Gaia, que era un romanç d'arrel popular que solia caracteritzar-se per la seva selecció de temes truculents o successos insòlits.

En total, seran sis visities guiades i teatralitzades a càrrec de la coneguda banda tortosina. Cada visita tindrà capacitat per una quarantena de persones i hi haurà humor, música, contes i llegendes. A més, a l'exterior del recinte s'instal·larà "un petit parc temàtic", en paraules de Gaya, dedicat a la jota. "Benifallet és un dels llocs de jota per excel·lència on mai s'ha deixat de ballar i hi ha un grup local", assegura. Hi haurà tallers de jota tant cantada com ballada, i els balladors de jota de Benifallet faran un taller de jota ballada. "La idea és que el visitant entri al recinte i pugui gaudir d'una visita a les coves, així com dels tallers, els concerts i les altres activitats previstes durant aquests dos dies", explica. Al final de les visites del matí i al final de les visites de la tarda, també tindran llocs concerts especials on es repassaran els temes més mítics de la trajectòria del grup.

Concretament, la visita guiada a l’interior de la Meravelles es completarà a les 13 i 20 hores amb un concert amb els Quicos a la Plaça de les Coves i a les 16 hores hi haurà un taller de jota cantada i ballada i, durant tot el dia, animació amb el pallasso Muniato. 

"Es tracta d'una proposta de l'ajuntament amb motiu dels 50 anys de la descoberta de les Coves, dels 25 anys que estan obertes al públic, i també del nostre 25è aniversari", assegura Gaya, conegut pel públic pel seu personatge de Quico el Célio. De fet, aquesta és una de les activitats estrella juntament amb l'exposició fotogràfica que commemora els 50 anys del descobriment de les Coves. El municipi també ha preparat per a l'ocasió un 'Pack 50 anys' amb avantatges i descomptes per a visitants amb la col·laboració dels establiments de restauració, hoteleria i oci del poble.

Història de les Coves
És una de les Coves més destacades de Catalunya. En concret, té un recorregut total de 510 metres, amb uns 9,82 metres de desnivell i destaca per la seva quantitat i qualitat de concrecions, especialment les excèntriques. El lent degoteig de les aigües d'infiltració, carregades de carbonats en dissolució, va donant lloc a fascinants formacions. De fet, aquestes coves van ser descobertes pel Grup d'Investigacions Espeleològiques (GIE) del Centre Excursionista de Gràcia, a Barcelona, en una campanya que van fer a la Serra de Cardó a l'any 1968. El grup descobreix la Cova Marigot, l'Avenc del Sifó i la Cova Meravelles, que s'afegiran a les ja existents, formant el que hom coneix en l'actualitat com a Coves de Benifallet. Cal destacar la Cova Meravelles i la Cova del Dos, per ser les dues coves que estan obertes al públic en aquest moment, tot i que no estan obertes en la seva totalitat.

També et pot interessar