El Montsià i el Priorat, agafats de la mà per avançar

Es presenta a Amposta el col·lectiu 'La garba' amb una jornada sobre futur, paisatge i territori
Surtdecasa Ebre
,
09/06/2013
Entorn
Naix un nou col·lectiu a les Terres de l'Ebre. S'anomena La garba, un nom pres del manoll de plantes d’arròs que es transportaven als camps en l’època de la plantada, i es presenta el dissabte 8 de juny amb la jornada Paisatge, territori i futur: cap a on anem les Terres de l'Ebre?
 
Explica Cristina Solà, una de les membres del col·lectiu, que La garba pretén ser 'un espai de trobada per a persones i col·lectius d'Amposta i el Montsià'. Pensen que actualment hi ha 'moltes persones que estan treballant des de l'associacionisme, des de la cultura, des dels moviments socials o des de qualsevol altre àmbit per a fer avançar el territori', però que 'fa falta un punt de trobada per a conèixer-se, compartir interessos i punts de vista i poder treballar conjuntament; i també per a que gent interessada en fer coses tingue un punt de referència'.
 
La garba, però, no és encara un espai físic, sinó que pretén ser-ho a mitjà termini: de moment, disposar d'un local és només un projecte. Mentrestant, funcionen com un col·lectiu ben divers i treballen per a presentar-se entre els habitants d'Amposta i la resta de la comarca: 'Hi ha gent jove i gent gran, gent amb uns interessos i gent amb uns altres de ben diferents..., però a tots ens unix la voluntat de fer coses'.
 
L'acte de presentació pretén servir per a debatre sobre el futur de les Terres de l'Ebre i per a posar en comú les nostres comarques amb el Priorat, dos territoris 'molt propers, molt pareguts i que encara es tenen massa poc en compte l'un a l'altre'. 'El Priorat', afirma Xaro Valldepérez, membre també de La garba, 'compartix molts dels problemes que tenim al nostre territori; però també moltes de les oportunitats'. Per a parlar sobre estes característiques comunes i estes oportunitats de futur, La garba organitza en esta jornada de presentació la projecció d'un documental, Interior de paisatge, i una tertúlia.
 
La pel·lícula, que té com a protagonista la comarca del Priorat i el treball que s'hi està fent per a fer del seu paisatge Patrimoni Mundial de la Humanitat, partix de la presentació d'esta candidatura a la UNESCO per a reflexionar sobre passat, el present i el futur de les terres prioratines. La taula rodona que seguirà la projecció comptarà amb la presència d'Elisenda Trilla, directora del film, i amb persones actives en el desenvolupament dels dos territoris. Pel bàndol prioratí, la taula comptarà amb la presència de Roser Vernet i Jordi Martí, membres els dos de diferents projectes de promoció cultural i territorial; pel bàndol ebrenc, hi trobarem Josep Polet, dinamitzador cultural i turístic al Delta, Lluís Melich, alcalde del Pinell de Brai, Matilde Font, membre de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, i Oriol Ferré, dinamitzador del projecte Montsià Actiu.
 
L'acte, emmarcat en la celebració de la Fira Tots, tindrà lloc el dissabte 8 de juny a les 20h a l'Auditori Municipal d'Amposta, és d'entrada lliure i oferirà un pica-pica en acabar.
 
   

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar