Refugi antiaeri de Tortosa

Foto: 

Surtdecasa
Refugi antiaeri de Tortosa

Els 5 espais imprescindibles per recordar la Guerra Civil

Les Terres de l'Ebre posen a l'abast del visitant espais que recuperen la Memòria Històrica
Surtdecasa Ebre
,
12/04/2015
Entorn
Hem estat molt temps passejant per carrers o travessant camps i muntanyes sense ser conscients que fa poc més de 75 anys aquests paratges estaven immersos en una terrible Guerra Civil. La fisonomia dels pobles i ciutats de l'Ebre, com de la resta de l'estat, han mantingut, durant anys, en silenci part del patrimoni vinculat a aquells fets. Actualment, la museització del patrimoni històric vinculat a la Guerra Civil i a la Batalla de l'Ebre mostra la maduresa d'una societat que comença a prendre consciència d'un dolorós passat recent. Us volem proposar 5 indrets imprescindibles dels molts que hi ha a les Terres de l'Ebre perquè els visiteu i, si és possible, contempleu l'opció de rebre les explicacions dels professionals.

1. Refugi antiaeri de Tortosa
Aquesta recomanació és obligada, ja que és un dels actius recentment oberts al públic a les Terres de l'Ebre. El refugi està ubicat a la zona de l'Eixample de Tortosa, just al darrera de l'antic cine Fèmina. La visita a aquest refugi no et deixa indiferent, ja que una gravació reprodueix el so que s'hagués sentit en aquest espai quan la ciutat va ser bombardejada a l'any 1937 i 1938. Els visitants accedeixen a la galeria principal i, transcorreguts uns segons, s'apaga la llum general i s'encèn una línia de bombetes de filaments mentre, perfectament sonoritzat, s'intueix l'arribada dels primers ràids aeris, que de seguida comencen a deixar caure les primeres bombes. Els laments de la població atemorida i el plor d'un nen confereixen a l'ambient una important càrrega emocional. Amb una capacitat per a 400 persones és el més gran de la ciutat. Aquest refugi està format per un sistema de galeries ventilades d'un metre d'ample per dos d'alçada, excavades en terreny argilós i còdol arrodonit, amb paviment de terra, que van ser revestides amb maó i formigó. A l'exterior, un mural explicatiu informa, en diferents idiomes, de la situació de Tortosa durant la Guerra Civil, dels 8 mesos de setge durant la Batalla de l'Ebre i del funcionament d'aquests amagatalls.
Visites guiades: Terra Enllà, Conficon.

2. Memorial als desapareguts
Aquest és un espai místic, un temple de reconeixement a les víctimes ubicat al terme de La Fatarella, un dels llocs on la Batalla de l'Ebre va ser més cruenta. I es que les Camposines van tenir un valor estratègic com a nus central de comunicacions i van ser l’objectiu de bona part de les ofensives franquistes per a retornar a les forces republicanes a l’altra riba del riu. És per tot això que aquest Memorial, dedicat a tots els combatents anònims morts a la Batalla de l’Ebre, es localitza en aquest simbòlic emplaçament. S'hi poden trobar les plaques que recullen als noms dels morts i desapareguts identificats fins al moment i una ossera on es dipositen les restes dels soldats que, encara avui dia, apareixen al territori. Aquest espai s’ha concebut com un monument a tots aquells que van participar en la batalla, sense distincions d’ideologies o bàndols. També hi ha una exposició permanent que inclou les Històries de vida de 10 combatents de la batalla.
Visites guiades: Terra Enllà, Comebe.

3. Refugi antiaeri de Flix
Flix, a causa de la seva situació estratègica durant la guerra civil i més concretament durant la Batalla de l’Ebre, i també per l’existència del complex industrial, en aquella època Societat Electroquímica de Flix S.A., on s’hi fabricava un explosiu anomenat cloratita, va ser durament castigada per l’aviació.  Si abans parlàvem del refugi de Tortosa recentment inaugurat, el refugi antiaeri de Flix és el degà a les Terres de l'Ebre. És un espai museïtzat que permet descobrir al visitant descobrir com era l'interior d'un refugi i la por i la incertesa que sentien quan arribaven els "negres", nom amb els que popularment es denominaven els els avions franquistes Un audiovisual que reprodueix el so de les sirenes, dels avions i de les bombes, així com una sèrie de plafons, l'apropen a les sensacions que visqueren aquells que s'hi refugiaven cercant protecció contra els bombardejos de l'aviació franquista.
Visites guiades: Les visites cal concertar-les, trucant al telèfon 654651966 o bé adreçant la sol·licitud al correu a associaciolacana@gmail.com.

4. Trinxeres
Les Terres de l'Ebre, concretament la Serra de Cavalls i la de Pàndols, tenen diversos espais que es van convertir en trinxeres de guerra. Les trinxeres foren clau per a l'exèrcit republicà, i més en la batalla de l'Ebre quan hagué de defensar posicions estables durant molts dels 115 dies de lluita. Les trinxeres de la Punta del Duc, a la Pobla de Massaluca, tenen uns senders rehabilitats que permeten resseguir els camins dels soldats republicans durant els més de cent dies que va durar la batalla. A Riba-roja d'Ebre es conserva una línia de trinxeres que mantenen la seva estructura interna amb pous de tirador, refugis o parapets. I finalment també són imprescindibles les trinxeres ubicades a la Cota 402, un turó situat al costat del cementiri de Corbera d’Ebre, amb una panoràmica extraordinària de la plana de Gandesa. Algunes empreses, organitzen tastos de vins en aquest magnífic paratge, acompanyat de relats sobre els fets que van tenir lloc en aquests indrets.
Visites guiades: Terra Enllà, Comebe.


5. El poble vell de Corbera d'Ebre
I no podíem acabar aquest recull d'imprescindibles sense parlar de Corbera d'Ebre, el símbol mut de la tragèdia de la guerra. Corbera mereix una visita extensa, relaxada i tranquil·la. El visitant, en passejar avui per les restes de carrers i entre les cases destruïdes, no pot evitar rememorar la violència dels bombardeigs i la dissort dels prop de 2.500 habitants que aleshores vivien a la població. A més, aquest poble abandonat des de la fi del conflicte, s'ha convertit en un espai artístic a través de diferents iniciatives que reinterpreten els fets ocorreguts allà. Potser la més ambiciosa és l'Abecedari de la Llibertat, que està format per vint-i-vuit obres que representen el conjunt de l'abecedari i que es van descobrint entre les parets, entre les runes i els camins del poble. Cada lletra té associat un text que evoca les ànsies de pau i l'humanisme dels escriptors i artistes que hi han participat.
Visites guiades: Terra Enllà, Comebe.

  • imatge de control 1per1

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar