Els Ports Natura i Art

Foto: 

Cedida
Proposta de Teresa Mulet a l'edició 2021

Les 5 intervencions de Els Ports. Natura i Art

Enguany tindrà lloc el 15 de maig pels Estrets d’Arnes i el Mas de Lliberós
Surtdecasa
,
28/04/2022
Entorn
Gaudir de la natura a través de la mirada dels artistes. Aquesta és la proposta que des de fa set anys ofereix Els Ports. Natura i Art, un certamen d’intervencions artístiques contemporànies i efímeres en espais del Parc Natural dels Ports. Organitzat per Lo Pati Centre d’art Terres de l’Ebre i l'Associació Cultural EPNiA, el projecte proposa una passejada matinal el dia 15 de maig pels Estrets d’Arnes i el Mas de Lliberós. Durant el recorregut de sis quilòmetres, els visitants podran contemplar instal·lacions i performances en les quals es planteja un diàleg reflexiu entre l’art i la natura. Totes les intervencions estan concebudes amb un esperit efímer i amb l’objectiu que el públic pugui interaccionar amb els creadors i acostar-se a l’entorn a través de la seva mirada.

El comissari, Sergi Quiñonero, assegura que sempre tria artistes amb una obra que li ressona i que habitualment no fixa cap temàtica o motiu al voltant del qual hagin de girar les propostes. "Jo no poso cap motiu. Només convoco els artistes que considero que poden funcionar en aquell entorn. Artistes que jo valoro que valen la pena, que artísticament són interessants. També tinc en compte la paritat i la procedència territorial", assegura l'impulsor de la proposta. "Trobar artistes que es dediquin a interactuar amb la natura no és tan fàcil perquè no n'hi ha tants", segueix. "A més, sol passar que quan els artistes visiten l'espai, de seguida es posen en situació i comencen a projectar idees i tenir propostes que potser no tenen res a veure amb els plantejaments inicials".

Enguany l'aposta per la zona dels Estrets d’Arnes i el Mas de Lliberós neix fruit de la inquietud per tornar a un entorn natural que Quiñonero qualifica de "visualment i paisatgísticament brutal. És de les zones més impressionants que hi ha als Ports" i, a més, enguany el desnivell és molt baix i es podrà adaptar a totes les necessitats. Pel que fa a les propostes, hi descobrirem els següents artistes, que Quiñonero ha resumit amb poques paraules.

Vicent Matamoros (Alcanar, Montsià)
L'artista d'Alcanar establert a Mont-roig del Camp, on hi té el taller, proposa 'Micropaisatges sonors', resseguint el seu fil de treballar amb els sons com a elements artístics. En plena natura, proposa una obra que va sobre l'escolta i la sensorialitat des d'un punt de vista auditiu.

Olga Olivera-Tabeni (Bell-lloc d’Urgell, Pla d'Urgell)
La seva peça es titula 'Retrate de Fernande' és un joc i una reflexió sobre els colors del bosc i de la natura. L'artista de Ponent, que viu un moment artístic molt dolç, es vincula amb l'entorn, busca i investiga amb els colors que ofereix l'indret per dialogar amb el seu imaginari.

Nil Bartolozzi (Vespella de Gaià, Tarragonès)
Una pedra en el camí, parat, observa, què veus? Jo un mirall. Un dibuix del bosc. Bartolozzi fa una proposta participativa a partir de dues intervencions en dos moments. Insistint en el fet que les troballes fortuïtes són moments de revelació en què podem descobrir-nos a través dels objectes, o descobrir els objectes a través nostre. Un camí d'anada i tornada, basat en el reconeixement.

Roser Oduber (Calders, Moianès)
Com amb la resta d'artistes, les propostes estableixen un fil de coincidències entre els orígens i allò que ens trobem pel camí i que podem posar-li nom i admirar. Trobarem a Oduber al llarg del camí i veurem com ella estableix una connexió entre el lloc de procedència seua i els materials.

Vera Livia (Argentina-Barcelona)
Amb el nom de 'El eco de las Luciérnagas', Vera Livia, artista argentina establerta a Barcelona des de fa quinze anys, oferirà una intervenció-performance que acompanyarà al públic durant un fragment de l'itinerari.

Més informació: 

A

També et pot interessar