Fibrejant

Foto: 

Carme Sitjà | Fons Museu de la Pauma
Escultura 'Era teixida' realitzada el 2014

Les 10 escultures efímeres de la història de la Fira de la Pauma

Fibrejant és el cicle que convida artesans i artistes al Mas de Barberans per construir una peça d'art efímer
Surtdecasa
,
28/07/2022
Entorn
Estiu al Mas de Barberans és sinònim de fibres vegetals i les properes setmanes el municipi se submergirà en les principals activitats de l’any vinculades a l’artesania de les fibres. El tret de sortida el marcarà la setmana vinent, de l’1 al 4 d’agost, el Fibrescampus, l’espai de formació del Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma que busca explorar tècniques, materials i possibilitats, tant noves com tradicionals, de les fibres vegetals. La Fira monogràfica de les Fibres Vegetals tindrà lloc el cap de setmana del 6 i 7 d’agost i manté intacta la seua filosofia de punt de trobada de tradició i contemporaneïtat i d’intercanvi d’experiències entre els professionals del sector. Hi participaran una cinquantena d’artesans i artesanes repartits en 35 expositors, unes xifres semblants a les d’anys anteriors, però que per qüestions logístiques són difícils de superar. Coincidint amb el Fibrescampus tindrà lloc el projecte d’art efímer Fibrejant, que enguany suma ja 10 propostes d'escultures efímeres al Mas de Barberans. Fibrejant, desenvolupat amb la complicitat de l'Associació de Cistellers i Cistelleres de Catalunya, és un projecte d’art efímer que conjuga tècniques de cistelleria tradicionals amb tècniques més contemporànies. En aquests anys hi ha hagut uns impulsors que han conformat un equip estable com són Carles Alcoy, Joan Farré, Mònica Guilera, Tim Johnson i Josep Mercader. A partir del 2019 aquest equip es complementa amb altres artesans i artístes internacionals, convertint el poble del Montsià en tot un espai d'intercanvi de saviesa cultural entorn les fibres. Aprofitant aquesta efeméride, hem volgut fer un recull de totes les propostes que s'han desenvolupat en plena harmonia amb l'entorn, amb l'única excepció de l'any de la pandèmia.

1. Fent rafal (2012)
'Fent rafal' va ser la primera escultura de Fibrejant. Es tractava d'una estructura de canyes, olivera, pauma, i altres materials locals. La funció de l'estructura serà protegir del sol, per això el seu nom. Els rafals és el nom que tenen a les Terres de l'Ebre els tendalls per fer ombra. Els cistellers encarregats d'executar aquesta idea van ser Carles Alcoy, Joan Farré, Mònica Guilera, Tim Johnson i Josep Mercader. Així, per primer cop. vam poder comprovar les plantes i materials locals eren aptes per fer construccions i podíem aprofitar les seves qualitats de la millor manera, com per exemple, la seva flexibilitat, resistència o aspecte.

2. Jardí teixit (2013)
La proposta va ser crear un espai teixit a gran escala que servia tant com una experiència d’escultura com també un espai útil que es podés visitar i utilitzar durant la Fira. Treballant en col·laboració amb cistellers i artistes interessats el projecte va ser una conjunció de les tècniques tradicionals i l’exploració de noves possibilitats i tècniques innovadores. El material principal per al projecte va ser la canya (Arundo Donax), disponible a nivell local. Això representà una nova i apassionant experiència per en Tim Johnsons, ja que no havia treballat amb aquest material amb antelació, però que ha estat fascinat per les seves possibilitats durant anys. La idea va ser fer una estructura no tradicional, i amb un aspecte orgànic, que tingués una aparença natural de manera que encaixés en el lloc com si sempre hagués estat allà.

  • imatge de control 1per1

3. Era teixida (2014)
En aquest cas, la proposta va ser elaborar tres circumferències amb canya simulant rodes de molí. L'equip de cistellers i cistellera també van ser Carles Alcoy, Joan Farré, Mònica Guilera, Tim Johnson, Josep Mercader, Alexandra Mark i Lore Wild. Aquestes rodes van quedar a les parets del Mas de Barberans durant anys.

4. Somnis teixits (2015)
Un projecte que va anar més enllà de la pròpia intervenció a l'espai ja que uns dies abans uns artistes sonors de reconegut prestigi intrnacional Peter Bosch i Simone Simon van gravar les il•lusions i somnis de la gent a peu de Fira. Aquest somnis es podien escoltar dins de les campanes fetes amb fibres vegetals mitjançant uns auriculars.

 

Punxes amunt | Foto: Filmsnòmades
5. Punxes amunt (2016)
El projecte va consistir en que a partir de tècniques tradicionals i làmines de castanyer es creaven formes contemporànies a gran escala, basant-se en unes estructures que s’usen al Japó per evitar que es trenquin els arbres amb el pes de la neu. L'equip de cistellers i cistellera que van dirigir el projecte van ser també Carles Alcoy, Joan Farré, Mònica Guilera, Tim Johnson, Josep Mercader, Anne Mari O’Sullivan.

6. Arquejant canya (2017)
El projecte va consistir que a partir de tècniques tradicionals i un material autòcton com és la canya elaborar diferents arcs. Aquests arcs representaven una espècie de porta d'entrada a l'espai, delimitant allò que queda dins i fora, els espais íntims dels públics.

7. Pintures teixides (2018)
Projecte mural basat en les pintures rupestres del Cocó de la Gralla, un espai de recent descobriment. En aquesta ocasió es van representar arcs, bosses, llances, cabres o guerrers. Va anar a càrrec de Carles Alcoy, Joan Farré, Mònica Guilera, Jan Johansen, Tim Johnson, Josep Mercader i Klaus Titze, Caroline Dear i Joanne Bkar.

8. Willow towers (2019)
Projecte que va consistir en la construcció d’una escultura feta de vímet i una altra de vímet i de plaques de metall. Aquesta obra és un projecte dels artistes cistellers Jan Johansen, de Dinamarca; i Klaus Titze, d’Alemanya que van posar en comú dues maneres diferents d’expressar la creativitat del vímet. A partir d'aquest 2019 es convida dos artistes que se sumen a l'equip de cistellers habituals.

9. Fibrejant l'hort sonor (2021)
La proposta de l'any 2021 va ser ajudar a sentir l’espai més íntim, més recollit i acollidor. La idea era potenciar les ganes d'endinsar-te en aquest nou hort sonor i donar la benvinguda a l’arribar d’una forma senzilla, creativa, inspiradora, en consonància amb l’entorn. En fi, la idea era ajudar a donar importància a aquest nou espai, per tal que sigui un punt més de referència pels seus habitants. Va ser ideada i executada per Joan Farré, Aleix Grifoll i Séverine Le Bon.

10. Olive Stone (2022)
Enguany l'obra de Fibrejant porta per títol 'Olive Stone', i la duran a terme les artistes cistelleres Lore Wild (Alemanya) i Valérie Testu (França). Concretament, la seua proposta consisteix en teixir, fent servir el vímet com a matèria primera, dues olives gegants plenament integrades al paisatge. La mida serà aproximadament de mig metre d’amplada per un metre d’alçada i s’instal·laran a la zona de les basses.

A

També et pot interessar