Castell d'Ulldecona

Foto: 

Cedida

Els 6 imperdibles de Patrimònium d'Ulldecona

El proper 5 de maig s'inicia la tercera edició d'aquest cicle d’activitats
Surtdecasa Ebre
,
25/04/2018
Entorn
Aquest Patrimònium 2018 serà una edició orientada a eixamplar i enriquir el significat del patrimoni d'Ulldecona. Patrimoni com a font de ciència, de coneixement i d'educació. Així s'han preparat diferents activitats per fer arribar al públic la complexitat del fet patrimonial i com afecta a la nostra identitat i riquesa cultural. Temes d’actualitat com el projecte de gestió integral de les Oliveres Mil•lenàries i la seva evolució; la importància del concepte de Paisatge Cultural on la societat juga un paper importantíssim mitjançant la tradició, la música i les arts, sense oblidar la visió de futur i les relectures contemporànies d’elements patrimonials. Destaquem algunes de les activitats més curioses.

1. Celebració del 1704 aniversari d'una olivera
Una de les activitats més divertides serà la felicitació popular a la Farga 1 amb motiu de la celebració del 1704 aniversari de la seua plantació en temps de l’Emperador Constantí I. Quants anys vivint en aquest món! Per a celebrar-ho, hi haurà la presentació amb lectura musicada del llibre de poesia i fotografia 'El Bres de les Fargues'. Serà el dia 12 de maig.

2. Romeo i Julieta com si fossin olives
Hi ha històries d'amor realment destacables entre varietats d'olives. El mateix dia 12 de maig es representarà l’obra de teatre musical 'Arbequines i Fargues', una original adaptació de Romeu i Julieta amb text escrit per Carles Roig i música composada per Fernando Guarch. Hi participen també alumnes i professors de l’Escola Municipal de Música d’Ulldecona.

  • imatge de control 1per1

3. La música a la cultura ibèrica
La música impregna els rituals, l'espiritualitat i les representacions artístiques de totes les cultures. En aquest cas, el músic, professor de música i Dr. en Història de l’Art i musicologia, Fernando Guarch, ens aproparà el dia 12 de maig a la tarda els seus coneixements en una interessantíssima conferència sobre la importància i la complexitat de la música i els músics en la cultura ibèrica (s. IV-I aC). L’estudi i anàlisi de les representacions iconogràfiques relacionades amb la música ha conduit a crear una sèrie d’hipòtesis sobre la riquesa organològica, la importància i funció de la música en la societat ibèrica i qui eren els encarregats d’executar-la.

4. Música i projeccions als abrics d'Ulldecona
El dissabte 14 de juliol s'estrenarà l’obra guanyadora del concurs de composició 'La Banda (Sonora) del nostre Paisatge' a l’Ermita de la Pietat. En aquesta segona edició del concurs de composició, les protagonistes seran les figures del Conjunt Rupestre de la Serra de Godall, Patrimoni Mundial des del 1998. L’obra guanyadora interpretada per la Banda, interconnectarà els rituals culturals de fa més de 8000 anys amb la tradició musical contemporània des de la Plaça de l’Ermita: just al costat dels abrics i acompanyat de projeccions rupestres de gran format. La música com a eina enriquidora per a eixamplar el significat del món que ens envolta.

5. Noves tecnologies i art rupestre
Quins materials utilitzaven els autors de les magnifiques escenes pintades en l’Art Rupestre Llevantí del nostre territori? Aquest és un dels enigmes que es desvetllaran en aquesta xerrada del dia 20 de juliol on coneixerem les tècniques no intrusives emprades mitjançant les noves tecnologies. A banda de les cronologies, estils, significats i estats de conservació, Ulldecona fa un pas més per a donar resposta a un dels enigmes d’aquest llegat importantíssim del final de la prehistòria.

6. Conèixer el patrimoni del nucli antic d'Ulldecona
També hi haurà visites guiades. El dia 6 de maig, de la mà de dos joves guies professionals locals coneixerem l’estructura, l’evolució i edicis més destacats del Centre Històric de la vila d’Ulldecona. Les cases nobles i l’evolució de l’arquitectura medieval; escuts, símbols i curiositats de l’actual Ulldecona arrel de la 2a Carta Pobla del 1274. I el 27 de maig, singular visita guiada i musicada on viatjarem a les arrels musicals de la Ulldecona del s. XV identificant els capitells de l’església de Sant Lluc on apareixen músics i instruments musicals de l’època. Coneixerem el context musical del moment i gaudirem de la interpretació d’alguns d’aquest instruments durant la visita.

Més informació: 

A

També et pot interessar