Maite Mestre - ARTRA

Foto: 

Sarai Sabaté
Maite Mestre

Maite Mestre: “Busco remoure consciències perquè la gent sigui conscient del patrimoni incalculable que tenim”

La periodista i gestora cultural crea ArTra, un espai per recuperar l’artesania i les tradicions del territori
Judit Monclús
,
11/05/2017
Activa't
El nexe entre l’artesania i les tradicions conflueix en ArTra, un projecte que neix amb l'objectiu de recuperar i promoure les que són pròpies de les Terres de l'Ebre des del periodisme, la gestió cultural i el turisme actiu i sostenible. És el somni fet realitat de Maite Mestre (Tortosa, 1985), qui posa de manifest en aquesta empresa de divulgació la seva admiració per la gent que treballa amb les mans i per les tradicions que defineixen un poble.
"Cal que ens adonem que, dels nostres orígens, en podem viure. És una identitat que hem de potenciar"

Multidisciplinària i transversal, ArTra busca despertar consciències a través de tallers tradicionals, la dinamització d’espais, la catalogació, els jocs tradicionals itinerants, les rutes culturals i els itineraris artístics. Precisament, el primer itinerari artístic d’ArTra tindrà lloc coincidint amb la lluna plena del mes de juny –el dia 9– amb l’actuació de Sofia Morales a bord de Lo Sirgador. Serà una bona ocasió per descobrir més coses sobre aquest projecte, del que a Surtdecasa n’hem parlat amb la seva ideòloga.

- On hem de buscar l’origen d’ArTra?
Fa molts anys que somiava amb aquest projecte. Era més aviat una il·lusió que anava escrivint i que no sabia si mai s’arribaria a materialitzar. El que realment em va impulsar a portar-la a terme va ser quan, fa dos anys, vaig fer una parada en la meva vida professional en tenir el meu segon fill i vaig decidir dedicar-me a la criança. Quan vaig voler reincorporar-me al món professional, vaig sentir una necessitat profunda de compensar totes les hores fora de casa. Tot i que em vaig presentar a dues o tres feines que pensava que em podrien agradar, jo volia viure la feina, és a dir, sentir-me realitzada, despertar-me cada matí i somriure. Va ser llavors quan vaig decidir que era el moment de començar a activar ArTra, el meu somni, i de moment, les perspectives són molt positives.

  • imatge de control 1per1

- Com has plantejat el projecte?
La idea d’ArTra és la de recuperar l’artesania i les tradicions de les Terres de l’Ebre. Parlant amb artesans i anant a mostres d’oficis, veia que a la gent que treballa en aquest àmbit li costa molt arribar al públic. Treballen en la intimitat d’un taller sense tenir l’aparador que els permetria una botiga situada en una zona cèntrica. La seva única manera d’apropar-se al públic són les fires, on no tots hi participen. Sent periodista i gestora cultural com sóc, vaig pensar què podria fer per apropar-los al públic i promoure la seva feina. La meva intenció és que, per exemple, encara que no t’interessi la ceràmica, la puguis arribar a estimar gràcies a la manera atractiva d’oferir-la d’ArTra.

- Quins serveis oferiu?
Fem rutes culturals, ens encarreguem de la dinamització d’espais, proposem itineraris artístics, però la nostra gran aposta són els tallers tradicionals. N’hi ha que els he produït jo des de zero i altres que estan organitzats per associacions que han decidit col·laborar amb ArTra. Tots estan enfocats des de l’educació lliure i activa, didàctica i experimental. Es poden contractar a partir de quinze persones, ja que els oferim a escoles, grups i famílies. En el cas de les escoles, preparem dossiers per a professors i alumnes perquè puguin treballar aspectes del taller abans de venir a fer-lo, descobrir la feina d’artesà tal com és i que l’experiència sigui completa i inoblidable per a tots.

- La reivindicació del territori és bàsica a ArTra. Per què és necessària?
Totalment. La idea és oferir i reivindicar territori i patrimoni ebrenc. Volem recuperar totes aquelles coses que, per proximitat o perquè les veiem cada dia, no els fem gaire cas però que s’estan perdent perquè no hi ha un relleu generacional que s’hi dediqui. Per exemple, fa un any vaig intentar restaurar una cadira de bova i en totes les Terres de l’Ebre només vaig trobar una dona que m’ho va poder ensenyar. Això em va fer pensar. Ho tenim a casa i s’està perdent. Per això, cal recuperar i promoure les nostres tradicions.

- Són símbols identitaris que cal cuidar?
I tant! No tinc cap dubte que a les Terres de l’Ebre hi tenim una riquesa que només falta que ens la creguem. També cal que ens adonem que, dels nostres orígens, en podem viure. És una identitat que hem de potenciar. Quan surto del territori i torno aquí, tinc la sensació que no ha passat el temps, que tenim la sort de ser en un espai molt verge en moltes coses encara. N’hem de fer bandera. Som un territori ric amb un patrimoni brutal.

- T’has envoltat d’un equip multidisciplinari que t’acompanya en aquest projecte transversal...
Al principi, el projecte va néixer com una idea més local però, a poc a poc, ha anat prenent unes magnituds que m’han fet adonar que no podria passar tot només per les meves mans. La part de fotografia, d’audiovisual, de pedagogia i educació la porta gent que ha decidit apostar per ArTra, que col·labora amb mi en tots aquests aspectes i que s’ha entusiasmat amb el projecte.

- Assegureu que voleu remoure consciències, en quin sentit?
Sento una admiració molt gran per la gent que treballa amb les mans i és el que m’agradaria transmetre. Amb la idea de recuperar i promoure l’artesania i les tradicions de les Terres de l’Ebre, busco remoure consciències perquè la gent sigui conscient del patrimoni incalculable que tenim. Des dels serveis que ofereixo i des del periodisme digital, vull convertir ArTra en una plataforma reivindicativa. Anirà des dels artesans que entrevistaré i tindran el seu espai a la nostra pàgina web per fer-los visibles al món, fins als tallers que anirem oferint i dinamitzant. Voldria que els artesans utilitzessin ArTra per fer-se visibles al món i que ells puguin continuar treballant en la intimitat dels seus tallers.

Més informació: 

A

També et pot interessar