Escales que porten al cel

Foto: 

Cedida
Imatge de les escales convertides en amfiteatre.

Escales que pugen al cel

El proper 13 d'agost se celebrarà el quart aplec poètic i musical al Mas de Barberans
Anna Zaera
,
09/08/2017
Entorn
'Escales que pugen al cel' o com la fisonomia d'un poble pot convertir-se en un concepte poètic. El proper 13 d'agost, el Mas de Barberans acollirà aquest esdeveniment poètic que aplegarà tant poetes de les Terres de l'Ebre com de totes les parts del país. Un itinerari literari que posa de relleu la poètica escenografia del municipi, de carrers i cases esglaonades a la falda de la muntanya. La música de banda, patrimoni immaterial de les Terres de l'Ebre, també acompanyarà als rapsodes i poetes de Godall, Masdenverge i Santa Bàrbara, amb repertoris que ens parlen del paisatge, les oliveres o la vida al poble.
"Les escales del poble sempre m'han semblat molt suggerents i vaig pensar que les podíem fer servir com a seient com si fos un amfiteatre"

"La idea és transitar pels carrers del poble que són carrers que estan enganxats a la muntanya, i per tant, la comunicació entre carrers és de forma vertical. I per ser-ho, no  hi ha altra forma que posar escales" diu Josep Lleixà, l'impulsor de la iniciativa. "Les escales del poble sempre m'han semblat molt suggerents i vaig pensar que les podíem fer servir com a seient com si fos un amfiteatre" explica Lleixà. "Així el poeta o el rapsode tenia la visió de tot el públic i era una forma ideal de poder comunicar poesia a la gent del poble".

Els poetes i visitants seran rebuts al Museu de la Pauma i a partir de les 17h el nucli urbà de Mas de Barberans acollirà alguns intèrprets de col·lectius poètics com Associació Rimaterrania, Poetes al Vent i Poetes de l'Ebre. El 4t Aplec poètic-musical 'Escales que pugen al Cel' apropa des de fa quatre anys la poesia i la música als vilatans de Mas de Barberans i visitants amants de la paraula. Cada any, l'organització juntament amb la gent del poble elegeixen un recorregut per les diferents escales emblemàtiques que comuniquen els carrers del poble, i en cadascuna d'elles té lloc la lectura de diferents poemes pels rapsodes participants. La música també té un paper imprescindible amb la presència de cantautors i músics.

Després, segons Lleixà, està previst fer un estenedor poètic, en que s'exposaran les fulles amb les diverses poesies escrites arribades d'arreu per l'ocasió. "Poetes de Centre Amèrica m'han enviat la seva poesia, des de Colombia, Mèxic, Costa Rica, etc. perquè la poguéssem penjar a l'estenedor" diu Lleixà que destaca que "evidentment també s'exposaran els poemes de tots els autors catalans".

Aquest festival arriba a la quarta edició però ara convertit en un esdeveniment en el marc del cicle 'Ebre, Música&Patrimoni' que cada estiu busca donar relleu a la cultura de proximitat. Enguany el programa presenta 10 espectacles poètic- musicals en espais patrimonials de les Terres de l'Ebre per a gaudir de la poesia, uns cops acompanyada per música de diferents estils, i d'altres convertida en peces musicals interpretades per formacions o cantautors que ens proposen la seva recreació més personal.

Les Terres de l'Ebre han estat bressol i font d'inspiració literària, tant de poetes locals com forans. El riu, els paisatges, la seva gent... constitueixen un univers singular copsat a través dels ulls i plasmat amb les paraules d'aquells que l'han mirat -i el miren- amb una perspectiva pròpia.

A

També et pot interessar