Foto: 

Cedida
El convent balneari de Cardó

Què pots fer a Benifallet, cor de les Terres de l’Ebre

Visita espais d’especial interès, contacta amb l’entorn i gaudeix de bons àpats i descans
Surtdecasa Ebre
,
11/05/2021
Entorn
Benifallet és una població d’especial interès per al visitant i alhora un punt base que gaudeix de bona comunicació amb poblacions veïnes que també tenen molt a oferir. Geogràficament, fins i tot el podem anomenar el cor de l’Ebre català. Conèixer el municipi des de tots els vessants sorprèn el visitant gratament. Despleguem aquí algunes de les propostes de les quals podeu gaudir a la zona i, si us hi quedeu uns dies, encara hi trobareu molts més atractius.


1. Les meravelles amagades a les entranyes de Benifallet

Aquest és un dels secrets més espectaculars que Benifallat reserva al visitant. Les coves es divideixen en fins a 6 cavitats subterrànies, dues de les quals estan obertes al públic i es poden visitar amb la companyia d’un guia. En aquest espai, que també va servir de refugi durant la Batalla de l’Ebre, s’hi poden apreciar restes històriques del neolític, a part és clar, de les formacions de la roca en sí: estalactites, estalagmites, anemolita, columnes, banderes, excèntriques i també els anomenats ‘macarrons’ (formacions amb l’interior buit). Una proposta per quedar-se bocabadat!

 


2. La via verda, gaudir de l’entorn amb una bona passejada

L’antiga via fèrria de la Vall de Zafan unia Catalunya amb l’Aragó, avui dia s’ha reconvertit en una via verda que rep ciclistes i senderistes. L’escàs desnivell (400m) fa la ruta apta per a tothom i qui ho vulgui pot optar per llogar les bicicletes. El traçat que us proposem és el del Baix Ebre, amb un total de 22 km que transcorre per Tortosa, Roquetes, Jesús, Aldover, Xerta i Benifallet, en aquest darrer punt és on es pot trobar una de les estacions més emblemàtiques de tota la via.

 


3. El Llagut, un viatge en el temps pel riu
Hi ha diverses maneres de gaudir de l’Ebre, però sens dubte gaudir del seu entorn des del llagut té un significat propi. El llagut de Benifallet vol ser una rèplica del que anys enrere eren els antics llaguts, que trafegaven tones de pes Ebre amunt i avall, transportant mercaderies incansablement. Avui en dia el llagut de Benifallet conserva encara aquella essència i durant el seu recorregut, ara eminentment turístic, podem gaudir de les explicacions pel que fa a la fauna i la natura de l’entorn així com del patrimoni que l’acompanya: La Roca Foradada, la Serra i el convent de Cardó, l’illa de Cataula, l’illa del Nap, la finca de Xesa, el Carmull, la Roca Folletera, la Roca dels Penjats o fins i tot el poblat ibèric del Castellot de la Roca Roja. També es pot recórrer el riu amb piragua, caiac o canoa.

4. El convent, ermitori i balneari de Cardó
Aquesta majestuosa edificació, avui en dia en desús, ha vist passar tanta història com amos i reformes. Situat al capdamunt de l’espectacular cingle del Salt del Frare, a la Serra de Cardó, els primers treballs van començar l’any 1604 per assentar-hi una ermita. Amb el temps va créixer per esdevenir un convent que estaria ple de vida durant uns dos segles. Durant la guerra carlista els frares van haver d’abandonar el lloc i, juntament amb la posterior desamortització (Mendizábal, 1836) el convent se’n va ressentir durament. En la següent etapa ja parlem d’una gran rehabilitació i adaptació a balneari, ja que les aigües de Cardó es van declarar d’utilitat pública i així va viure una època de gran esplendor. Més tard, durant la Guerra Civil, el balneari va ser la seu de les Brigades Internacionals i s’hi va establir un hospital d’urgència. En els darrers anys la finca es va reconvertir en planta envasadora d’aigua i va passar per diverses propietats.

 


5. Bona restauració i allotjaments per anar tips i descansats

El bon menjar i dormir són claus per gaudir de les visites, en aquest sentit Benifallet ofereix un ventall tant ampli com variat per triar entre cuina a foc lent, de tapes, de brasa, de guingueta, gastrobars, cafeteries… I poder assaborir també la cuina local, amb els fantàstics fruits d’horta i de temporada, com per exemple el freginat, recepta pròpia de la zona, o els pastissets. Així mateix, podreu disposar d’allotjaments amb tots els serveis tant de caire rural, com més urbà, familiar, romàntic i tots ells en una ubicació perfectament integrada en l’entorn.

  • imatge de control 1per1

6. Una bona ubicació, a prop de tot
Benifallet té molt a oferir al visitant, les que aquí anomenem són només algunes de les propostes! I per si fos poc, gaudeix d’una ubicació privilegiada que li permet una bona comunicació tant amb Tortosa, el Delta i tots els pobles veïns, també amb espais singulars i ben interessants. Alguns d’aquests poden ser les serres de Cardó i Boix, els parcs naturals del Port del Delta de l’Ebre, els rius Algars i Sénia, l’Assut de Tivenys i Xerta, els passos de barca de Miravet, Garcia i Flix i els llaguts d’Ascó, Tortosa i Benifallet, les Olles de Bot i Horta, la serra de Llaberia, la Reserva natural de Sebes a Flix i l’espectacle que representa la Ribera en flor. També és un entorn ric pel que fa al patrimoni cultural i històric, amb visites ben recomanables a espais com la Catedral de Tortosa, els cellers modernistes del Pinell i Gandesa, el castell templer de Miravet, els pobles amb encant de Batea, Horta, la Fatarella i Tivissa, entre altres, i els espais de la Batalla de l’Ebre a la Terra Alta. També a prop hi ha el museu de la Pauma al Mas de Barberans, el del Ferrocarril de Mora la Nova o el de les pintures rupestres del Perelló i d’Ulldecona.

A

També et pot interessar