Poema inacabat

Foto: 

Cedida
Produccions Lo Nostro presentarà 'Poema inacabat'

Els 8 imperdibles de Litterarum

La 14a edició de la fira d’espectacles literaris recupera la presencialitat del 28 al 30 de maig a Móra d’Ebre
Judit Monclús
,
24/05/2021
Espectacles
Després de la virtualitat obligada de l’edició del 2020, Litterarum torna amb força sobre l’escenari amb un ventall de propostes artístiques que ofereix la 14a edició de la més que consolidada fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre. Totes les propostes són presencials tot i que algunes es podran seguir també a través del web de l’esdeveniment. Al llarg de tres dies, del 28 al 30 de maig, Litterarum oferirà propostes per a tots els públics que giren al voltant de la paraula i que tenen l’origen en l’obra d’autors catalans de renom de tots els temps. Us fem una tria dels que no us podeu perdre.

1. 'Memorial de Setmana Santa' Toni Gomila diu Blai Bonet
L’any passat es van complir 40 anys de la presentació de ‘Setmana Santa 80 i el memorial’, un text que el poeta i escriptor Blai Bonet va llegir a l’església de Santanyí els dies previs a la Setmana Santa de l’any 1980 i en què feia una relectura dels fets narrats a l’Evangeli a través de la seva singular perspectiva. En aquesta lectura, Bonet plantejava interrogants a la narració usual dels fets, en revisava els fets històrics, els plantejaments teològics i els dilemes humans que el mateix escriptor exposava. Ara, l’escriptor teatral i actor mallorquí Toni Gomila en presenta la versió escènica en forma de monòleg amb alguns elements d’escenificació molt sobris. Els diàlegs de Jesús amb el sant pare, la crucifixió amb partits polítics, policies i lleis antiterroristes converteixen ‘Setmana Santa 80 i el memorial’ en un text ben viu dècades després de la seva creació. Una proposta indispensable de Litterarum per arribar a una comprensió actual d’una de les històries més conegudes del món occidental.
> Quan: Divendres 28 de maig a les 19h.
> Lloc: Plaça de Dalt. En directe a Litterarum.cat.

 

Cris Juanico presentarà 'Salpols amb poesia' | Foto: Cedida
2. 'Salpols amb poesia' de Cris Juanico
L’obra poètica del menorquí Gumersind Riera i del valencià Vicent Andrés Estellés dona forma a aquesta proposta que porta a Litterarum Cris Juanico. La veu i la guitarra de l’artista menorquí embolcallen les paraules dels dos poetes en un espectacle de caràcter intimista i que canta a la mar immensa i oberta al mateix temps que viatja terra endins, fins a l’illa més personal. La sal i la pols ens aproximen a cançons melancòliques, festives, oníriques, silents i compromeses.
> Quan: Divendres 28 de maig a les 22:30h.
> Lloc: Llanterna Teatre. Accés en streaming a Litterarum.cat només per a programadors amb inscripció prèvia.

3. 'Amb lletra menuda' de Teia Moner
Un rei a la cerca del nas perfecte, un gegant que té problemes amb la seva panxa, una estrella a qui li agradaria tenir cua i un cel que té fred són les trames que convergeixen a l’espectacle ‘Amb lletra menuda’ realitzat a partir de ‘Els nassos del rei’, ‘El gegant panxut’, ‘L’estrella que volia tenir cua’ i ‘El cel té un problema’, els quatre contes de l’escriptor i mestre Jaume Cela que li donen forma. Teia Moner posa sobre l’escenari titelles, objectes, llum negra i molta màgia al servei d’un important treball actoral en una proposta interdisciplinar i d’allò més divertida que parla el mateix idioma que els infants però que, sense dubte, enamorarà el públic de totes les edats.
> Quan: Dissabte 29 de maig a les 11:30h.
> Lloc: Llanterna Teatre. En directe a Litterarum.cat.

4. 'A dues veus i mil paraules' de Mirna Vilasís i Xavi Múrcia
Els grans noms de la literatura catalana emergeixen en aquest espectacle fet a mida per a Litterarum. Després de més de trenta anys de trajectòria, Xavi Múrcia i Mirna Vilasís ofereixen el concert ‘A dues veus i mil paraules’, una tria del seu repertori en què només canten de manera exclusiva paraules de poetes catalans. Es tracta de poetes a qui han dedicat discos sencers com Joan Vinyoli, a qui Múrcia va dedicar ‘A través de Vinyoli’ el 2014, o Montserrat Abelló, a qui Vilasís va retre homenatge l’any 2015 amb el disc ‘Espero meravelles’. Però també tenen cabuda en aquest espectacle els versos de Maria-Mercè Marçal, Miquel Martí i Pol, Joan Salvat-Papasseit i Miquel Desclot, entre molts altres que també han format part de la seva discografia.
> Quan: Dissabte 29 de maig a la 13h.
> Lloc: Plaça de Dalt.

5. 'T’obro la meva veu sota els núvols'
"Com una ombrel·la t’obro la meva veu sota els núvols i m’empasso la neu. Per fer-me forta escric les notes del vent i canto amb tinta roja", escrivia la poeta barcelonina Felícia Fuster. D’aquests versos, Tònia Passola, Marta Pérez Sierra, Aida González i Valeria Feigan n’han extret el títol de l’espectacle que combina literatura, música i dansa i que porten a la fira Litterarum de Móra d’Ebre. La proposta multidisciplinària transmet al públic el caràcter visual de la poesia de Fuster i el llegat innovador i universal que ha transmès. Ho fa justament enguany, a propòsit de l’any Felícia Fuster 2021, en un espectacle en què el gest i la paraula travessarà l’espai fins a arribar al cor de l’espectador.
> Quan: Dissabte 29 de maig a les 18:30h.
> Lloc: Plaça de Dalt. En directe a Litterarum.cat.

6. 'Poema inacabat' de Produccions Lo Nostro
La companyia reusenca Produccions Lo Nostro, adapta el 'Poema inacabat' del també reusenc Gabriel Ferrater, portant-lo a escena per primera vegada mentre cuinen, en directe, una sarsuela. Un espectacle pels sentits, que posa en escena una fita de la poesia catalana i universal, unint el so i el recolliment i la generositat que ens ofereix la cuina i les paraules en un mateix espectacle.
> Quan: Dissabte 29 de maig a les 22:30h.
> Lloc: Llanterna Teatre. Accés en streaming a Litterarum.cat només per a programadors amb inscripció prèvia.
> Més informació: Article Poema, sarsuela i comunitat.

 

L'actriu i narradora Jordina Biosca | Foto: Cedida
7. 'Una estrella que no ha vist mai ningú abans' de Jordina Biosca
La intensitat interpretativa i els textos de contingut contundent caracteritzen els espectacles de l’actriu i narradora Jordina Biosca. En aquesta ocasió, porta fins a Móra d’Ebre una proposta en forma de contacontes perquè puguin ser escoltats per públics de totes les edats. Els textos de Pep Coll i de Joan Amades protagonitzen aquest espectacle que promet no deixar indiferent i submergir l’espectador en el món literari pirinenc de Coll i en el folklore tradicional més conegut d’Amades, sense oblidar el pòsit de grans renoms de les lletres catalanes, com Mercè Rodoreda, Enric Larreula, Pere Quart i Verdaguer.
> Quan: Diumenge 30 de maig a les 11h.
> Lloc: Plaça de Dalt.

8. 'Musicant al Rector de Vallfogona' de Pili Cugat i Carlos Lupprian
Els ebrencs Pili Cugat i Carlos Lupprian porten a Litterarum un espectacle de música i poesia amb cançons escrites a partir de poemes de Francesc Vicent Garcia, més conegut com el Rector de Vallfogona, un dels poetes barrocs més destacats de la literatura catalana. Amb un fil conductor de caire teatral en format de veu, guitarra i violoncel, Cugat i Lupprian conjuguen en aquest espectacle la seva sensibilitat creativa i l’amor a la música i a la poesia que els uneix. L’experiència musical de Lupprian i el sentiment que transmet la veu de Cugat converteixen aquesta proposta en el final perfecte per a l’edició 2021 de la fira Litterarum.
> Quan: Diumenge 30 de maig a la 13h.
> Lloc: Plaça de Dalt. En directe a Litterarum.cat.

Més informació: 

Web Litterarum
Facebook Litterarum

A

També et pot interessar