"La Masia" dels “joteros”

L'escola de dansa i música tradicional "Lo Planter" obre període de matrícula del 25 al 27 de setembre
Surtdecasa Ebre
,
01/10/2013
Família
De la mateixa manera que 'La Masia' ha estat la cantera de barcelonistes, ara neix a Tortosa 'Lo Planter', una nova escola de dansa i música tradicional que començarà les seves classes el proper mes d'octubre a les instal·lacions del Centre Cívic de Ferreries, i que ara incia el període de matriculació. 
 
El projecte, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Tortosa, pretèn esdevenir un espai d'aprenentatge i intercanvi de danses tradicionals, així com de música instrumental i cant. “Tot i que està encarat a persones de totes les edats, volem posar l'accent en el públic infantil”, diu Balagué, “volem que les noves generacions s'empeltin de les tradicions”.
 
“El nostre objectiu és construir una escola amb una visió lúdica", diu Carme Balagué, una de les impulsores. "Volem que sigue una escola moderna, ja que considerem que recuperar les tradicions no és quelcom carca, sinó precisament una tasca molt evolucionada", explica, “és com haver donat la volta ja”, argumenta.
 
Balagué assegura que 'Lo Planter' "busca oferir des d'allò més bàsic per iniciar-se fins al més complet i específic, mitjançant cursos i tallers oberts a la ciutadania, amb professorat especialitzat de distintes procedències, estils i concepcions de la dansa i la música tradicionals".
 
L'escola ofereix tres cursos anuals col·lectius: dansa, cant i conjunt instrumental, dirigits a diferents grups d'edat i tallers de diversa durada amb aspectes específics d’aquestes tres àrees (tècniques i estils de cant, gèneres de ball, castanyetes per a balladors, bateria aplicada a la música tradicional…).
 
Quant a la dansa, s'iniciarà amb l'ensenyament del repertori popular de Tortosa (cap de ball, punxonet, jotes, fandango, etc.) i de les Terres de l'Ebre. Des de l'escola, es proposa un aprentatge obert i lúdic, donat el component festiu de la matèria, respectant les edats i etapes de cada alumne, des dels més petits fins als més grans. També s'ensenyaran diverses tècniques de moviment per preparar i conéixer el cos com a eina d'expressió.
 
Pel que fa a la part musical, a 'Lo Planter' no s’ensenyarà a tocar un instrument, ja que hi ha altres llocs on aprendre’n. L'objectiu és, tenint un nivell mínim d’instrument, iniciar-se i/o aprofundir de manera pràctica i en grup en els gèneres propis del la dansa tradicional. Hi tindran cabuda músics amb qualsevol instrument i no és necessari tenir cap coneixement sobre música tradicional. "Es farà atenció especial en harmonies pròpies dels gèneres, dissenys melòdics, rítmiques i acoblament amb els cantadors", entre d'altres.
 
Pel que fa al cant, s'ensenyaran i practicaran els diferents estils dels principals cantadors d'aquestes comarques, les maneres d'entrar amb la rondalla, la improvisació, els cants de treball, la tècnica vocal i es posarà atenció en les similituds i relacions amb altres zones geogràfiques.
 
El projecte de 'Lo Planter' també vol ser un lloc d'intercanvi d’idees i informació, un espai per recollir testimonis de gent gran que puguen aportar coneixements, i un lloc per als joves per comprendre, actualitzar i fer perdurar la tradició. “Hi ha persones que tenen una saviesa molt gran sobre les tradicions”, explica Balagué, “els seus testimonis són vertaders tresors vivents i volem recollir-los tant sigui en forma de textos com en formats audiovisuals”, comenta..
 
El període de matrícula comença avui dia 25 i s'allargarà fins al divendres 27. El 25 i 26 (de 17h a 20h) i el 27 de setembre (de 10h a 14h i de 17h a 20h) a les mateixes instal·lacions del Centre Cívic o mitjançant la web www.loplanter.com
 
   

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar