Renaixement

Foto: 

Cedida
Espectacle de la Festa del Renaixement (la Dansa del Dervitx)

Els 10 espectacles imperdibles del Renaixement

Del 23 al 26 de juliol, la Festa del Renaixement de Tortosa ofereix més de 100 actuacions diàries
Surtdecasa Ebre
,
21/07/2015
Fires i festes
Els carrers i places de Tortosa han començat a vestir-se d'època per rebre el segle XVI i endinsar-se de ple en la Festa del Renaixement que, aquest any, arriba a la seva vintena edició i se celebrarà entre els dies 23 i 26 de juliol. El concert de Jordi Savall, que dissabte passat va omplir la Catedral, va donar el tret de sortida a una de les festes de recreació històrica més potents del sud d'Europa i que més i millor projecta la ciutat de Tortosa cap a l'exterior. Les xifres de l'esdeveniment acrediten la seva consolidació i la implicació de la ciutadania: més de 3.000 persones vestides d'època, un miler de figurants, 100 actuacions diàries, 70 espectacles de carrer i 60 companyies procedents de sis països diferents. T'hem seleccionat els espectacles que no t'has de perdre!

1. Els Mercatores Théâtre de l’Alauda
Un dels espectacles francesos més esperats. Són sorollosos, xarlatans però no et diran cap paraula... Són cantants i músics sense mida. Són excessius, astuts, en el fons, però, no són tan dolents: són els Mercatores. Uns marxants ben folls han arribat a Tortosa. Les seves mercaderies són variades, productes que possiblement no consumiríeu mai, però encara són més estranys els personatges que les porten. Una farsa amb música farcida d’humor i d’imatge per presentar un espectacle de pantomima.
Lloc: Plaça Sant Joan
Passis: Divendres, a les 21 i 22:30 h. i dissabte, a les 19 i 23h.
Preu: 5€ (4€ amb descompte) 

2. La Celestina
Enguay, el grup de teatre Tortosa Arts Teatrals LO TAT representarà aquest clàssic de la literatura espanyola. Caliste frisa per l’amor de Melibea, qui el rebutja en un primer moment. Encegat pel desig no dubta d’encomanar-se a una alcavota coneguda com la Celestina per aconseguir, pel mitjà que sigui, humà, diví (o diabòlic) l’amor de la dona, ja que amb les seves pròpies arts no pot fer-ho. Després d’adaptar dos Shakespeares, proposa per a la Festa del Renaixement una de les grans històries amb elements universals com l'amor, la intriga, la conspiració, l'enveja o la ràbia.
Lloc: Escola Oficia d’Idiomes (antic convent de St. Domènec).
Passis: Dijous, a les 22h; divendres a les 20:30 i 23:30h; i dissabte a les 21 i a les 00h.
Preu: 6€, (5€ amb descompte)

3. Taverna d’Enrico
Enrico Provinciale ens ofereix l’hospitalitat de la seva taverna, on un seguit de personatges pintorescs us mostraran la seva forma de viure, plena d’alegria i humor; això sí sempre, pendents de no fer gaire guirigall per no provocar l’autoritat però amb la garantia que, sota el sostre d’Enrico Provinciale, es troben segurs. Rodamóns, dames nobles fugitives del seu destí, músics o faquirs tots estan segurs sota el seu sostre. Simbiosi perfecta entre el referent musical de les Terres de l’Ebre i el principal esdeveniment del territori.
Lloc: Avançades de Sant Joan.
Passis: Divendres, a les 22 i 23:30h; dissabte a les 19, 21, 23 i 00:30h; i diumenge, a les 20 i 22h.
Preu: 11€ (9€ amb descompte) 

4. Les gàrgoles
Les gàrgoles
són éssers mitològics que, des de fa segles, guarden la catedral des de les alçades, prenen vida cridades per una fetillera. Descendint pel mur de la catedral, s’aproparan a una ciutat molt canviada de quan van ser esculpides. Les Gàrgoles ha estat un dels espectacles estrella de la Festa del Renaixement, sorprenent grans i menuts amb les seves deambulacions sovint esbojarrades. Per celebrar els 20 anys tornen a Tortosa, aquest any amb l’afegit que és el darrer que es podrà gaudir de l’espectacle en la seva gira de comiat.
Lloc: Plaça de l’Absis.
Passis: Divendres, a les 20 i 23h; i dissabte, a les 19:30 i 23h.
Preu: 3€ (2€ amb descompte) 

5. El foc del Cormyr
La nit descendeix a la Terra, les vestals dominen la flama i es rebel·len contra la foscor. Amb elles la flama esdevé ornament de la dansa i la llum una joia amb la qual fer malabars. Les dragones dominen el foc a voluntat. Amb malabars i coreografies us demostraran fins on arriben les seves habilitats.
Lloc: Pista poliesportiva de Remolins
Passis: Divendres, a les 22:30 i 00:30h
Lloc: Plaça Mossèn Sol i Avançades de Sant Joan
Passis: Dissabte, a les 00 i 01h; i diumenge, a les 22:30 i 23:30h

6. La Dansa del Dervitx
Torna a Tortosa després de ser un dels espectacles més colpidors de la passada Festa del Renaixement. Els dervixos són místics de tradició sufí. La seva aproximació a la divinitat es realitza mitjançant la dansa, girant sobre si mateix de manera constant, sense aturar-se, per tal d’arribar a l’èxtasi. La plaça de l’Absis serà l’escenari d’aquest espectacle que fusiona la tradició medieval occitana amb la dansa dels dervitxos. Cants polifònics medievals acompanyen la dansa giratòria que cada cop es va complicant amb nous números que porten el dervitx vers l’èxtasi fins el clímax final.
Lloc: Plaça de l’Absis
Passis: Divendres i dissabte, a les 21:30 h i a les 00h
Preu: 3€ (2€ amb descompte)

7. Els mals d’amor de Pantalone
Alumnes del curs de Commedia dell’Arte de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa recreen una típica Commedia dell’Arte d’embolics i malentesos amb l’amor com a tema central que ens transporta a la Tortosa del Renaixement. Els personatges més representatius d’aquest gènere, en una història còmica i molt divertida per a tots els públics.
Lloc: Palau Episcopal.
Passis: Dijous a les 22:30h; divendres a les 19:30 i 22h; i dissabte a les 20 i a les 22h.
Preu: 4€

8. La Cantina Galifardeus
El Jove Cor Flumine posa poesia a la festa. En un racó al bell mig de la noble ciutat de Tortosa, hi ha la cantina dels Galifardeus, on canten, beuen i no fan res ben fet. Això sí, si us atreviu anar..., us sorprendran amb les seves històries, un bon vi i bona música i un bon rato de xalera segur que us donaran.
Lloc: Pati Col·legi de Remolins
Passis: Divendres i dissabte, a les 20:30, 22:30 i 00:30h.
Preu: 4€

9. Trasts a les muralles
Els Abanderats de batalla i la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa s'organitzen per defensar la ciutat. Tortosa al segle XVI s’organitzava d’acord amb les diferents confraries gremials o devocionals repartides en l’entorn emmurallat de la ciutat. Els abanderats posen en escena un espectacle únic que ens transportarà en el temps mitjançant els colors propis de cada confraria i el tram de muralla que defensaven.
Lloc: Pista poliesportiva de Remolins.
Passis: Dijous a les 23h; divendres a les 23:30h i dissabte a les 23:30h

10. Ball de les famílies nobles
El 1564 dues de les nissagues més importants de Tortosa s’entroncaven. El matrimoni entre Francesc i Aldonça, filla de Cristòfol Despuig, fou fructífer, tingueren 7 filles i 4 fills, un dels quals Pau-Martí seria l’hereu universal de l’avi Despuig. Per celebrar l’enllaç, les famílies més importants de Tortosa celebren un ball en honor dels nuvis.
Lloc: Reials Nobles Reials Col·legis de Tortosa
Hora: Divendres a les 22:30h

Més informació: 

A

També et pot interessar