Surtdecasa Ebre
,
15/07/2015
Fires i festes

Els 10 secrets més ben guardats de la Festa del Renaixement

Tortosa acull la vintena edició de la festa del 23 al 26 de juliol
Renaixement

Foto: 

Cedida
La Festa del Renaixement és una explosió d'activitats, d'espectacles, de racons especials, d'imatges vistoses. Ara bé, arribats a la vintena edició, hem volgut endinsar-nos de ple en l'ambient del segle XVI i fer un recull d'aquelles curiositats més delicades que molts cops queden amagades en l'extens programa festiu però que sabem que són dignes dels esperits més gurmets i, per això, les volem subratllar.

1. Entendre el segle XVI a través de la música
Com
explicava el mestre Jordi Savall, la música és el millor llenguatge per traslladar-nos a una època concreta. El músic tortosí Raül Martínez aconsegueix ubicar-nos en ple Renaixement tocant el llaüt, la tiorba i la vihuela, els antecedents dels actuals instruments de corda. Tryzna no només és un grup de música que també recupera i reconstrueix els instruments, sinó que acompanya l'actuació d'una explicació detallada de com eren el sons del segle XVI i les melodies de l'època. Un bon lloc per comprendre l'essència del Renaixement i sortir ple d'estimulants coneixements.

2. Saps com era Tortosa al segle XVI?
Els
Arxius són els garants de la nostra història. Per això, et recomanem que enguany visitis aquest espai situat als Reials Col·legis. Et proposem l’exercici de comparar com era la ciutat al segle XVI i com és en l’actualitat. El flamenc Anton van den Wyngaerde va dibuixar l’any 1563 dues vistes de Tortosa. Gràcies a aquestes representacions de la ciutat, podem apropar-nos a com era al segle XVI i també identificar-ne edificis i espais, alguns dels quals han arribat fins avui en dia com la Torre del Cèlio. En canvi, molts altres ja han desaparegut. Vols saber quins?

3. La mística dels cants espirituals
Recolliment, serenitat, bellesa... Sensacions només aptes per a les ànimes més elevades. Aquesta potser és una de les propostes més místiques que volem fer-vos. La catedral és un marc incomparable per gaudir de les veus angelicals del Cor Flumine, que ens retornen a la magnificència i l’esplendor religiós dels ritus de l’Europa de la Contrareforma. Encara que siguis ateu, la música et farà entrar en una altra dimensió.

4. Terpsícore, la musa de la música
D'acord amb la mitologia grega, Terpsícore fou una de les muses de la música. Tenia al seu càrrec la dansa i la cançó coral, i era representada amb la lira marcant el compàs. La musa de la música inspira aquests joves intèrprets del Conservatori de la Diputació. Amb les seves interpretacions ens portaran l’esperit del Renaixement.

5. El temple dels plaers
L'espai recuperat del Forn de la Canonja serà un dels principals atractius de la Festa. Entre parets plenes d'història podreu menjar delícies de l'època en el que era l’antic forn medieval de canonges de la Catedral de Tortosa. En aquest espai s’organitzaran diferents activitats, entre elles la presentació d'un llibre dels càtars que es van refugiar als Ports, juntament amb una degustació de cervesa artesana. 

6. Llepolia
Com cada any, les Llepolies de la festa ens ajuden a fer també aquest viatge en el temps. Un
biscuit amb figues fresques, recepta extreta del llibre 'Los 4 libros del arte de la confiteria' de Miguel de Baeza, ens aportarà el sucre necessari per no defallir. No solament trobareu als restaurants de la ciutat els sabors del segle XVI, els pastissers i forners també se sumen a la Festa, recuperant la pastisseria més tradicional, com les garrofetes de Papa i els pastissets.

7. Seguint els passos de Despuig
La Festa del Renaixement és un bon moment per descobrir un dels personatges més il·lustres que ha viscut a la ciutat. La Ruta Literària de Cristòfol Despuig transcórre per 13 punts concrets de la ciutat que estan relacionats amb l’obra dels 'Col·loquis de la Insigne ciutat de Tortosa', obra magna de l’autor. Són 13 escenaris que ens permeten mostrar la Tortosa del segle XV i situar aquesta obra clau del Renaixement català en el seu context històric, polític, artístic i econòmic del moment.

8. La falconeria a la muralla
La falconeria és una antiga art cinegètica pròpia de prínceps i senyors. El Consell ha instal·lat al costat de la muralla medieval una imponent exposició d’aus rapaces. La plaça Mossèn Sol, coneguda popularment com a plaça del Rastre, serà enguany un dels must de la festa. Rehabilitada i flamant, acollirà la mítica Taverna del Pou, el millor lloc on beure un bon joconut fresquet.

9. Els secret de la Torreta
Blanca, la jueva de Tortosa, s’evadeix a través del cant, recordant episodis de la seva vida a Tortosa abans de deixar-la. Enguany, els Jardins del Príncep acolliran aquest espectacle de petit format basat en cants sefardites on les melodies de noces prenen el protagonisme en una atmosfera de misteri i emoció en un escenari únic.

10. Els misteris de la nit
I quan la vida a la ciutat comenci a apagar-se, de matinada, l'ambient es traslladarà a les Avançades de Sant Joan. Els sons medievals, barrejats amb ritmes folk, ambientaran la zona alta de la ciutat, un lloc únic per contemplar les vistes d'aquesta Tortosa. Sense electrònica ni guitarres elèctriques, però amb tota l'energia dels antics homes i dones del Renaixement, que com en l'actualitat, havien descobert que, sense l'ajuda dels Déus, podien menjar-se el món, i la nit!

Més informació: 

Programa, espectacles, entrades: 
www.festadelrenaixement.org

    

També et pot interessar