Surtdecasa Ebre
,
06/12/2017
Fires i festes

Els 5 imperdibles de la Festa de l'Oli de La Fatarella

Del 8 al 10 de desembre fes un viatge al cor de les tradicions mediterrànies
Festa de l'Oli de la Fatarella

Foto: 

Cedida
Encara no tens pla pel cap de setmana? Et proposem una visita a La Fatarella on se celebra la 19a edició de la Festa de l'Oli. Un cap de setmana dedicat a la mostra de productes artesanals i tradicionals, degustacions, visites guiades, tallers, música i activitats infantils, amb la producció de l'oli com a protagonista. T'hem fet un llistat d'allò que no et pots perdre!

1. Visita al molí
Dissabte a les 17 hores començarà una visita guiada al molí d'oli antic de ca Ramonet i després al forn moresc centenari anomenat Forn de Baix. Una manera única de conèixer el nucli antic de la Fatarella i també de veure com els nostres avantpassats feien oli i pa sense necessitat de comptar amb eines mecàniques. Si tens curiositat per descobrir els orígens de l'elaboració de l'oli, aquesta visita t'interessa. La sortida serà des de l'Ajuntament i si pots aniria abans millor, ja que les places són limitades.

2. Esmorzar popular de clotxa
L'esmorzar popular és un dels imprescindibles de la Festa de l'Oli. Comença passades les 9 del matí i s'allarga fins migdia. La gràcia és provar la clotxa ben regada amb l'oli nou. Petar la xarrada mentre es torra l'arengada a la brasa i s'espera que els tomàquets escalivats estiguin a punt serà la prèvia del moment estrella: la degustació d'aquesta recepta clàssica de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

3. Primer concurs de truites fredes de la Terra Alta
I com la gastronomia sempre és un territori per explorar noves modalitats, enguany, l'organització s'ha inventat el primer concurs de truites fredes de la Terra Alta. Les truites hauran de ser entregades el mateix dia 9 de desembre a partir de les 16 hores i fins a l'hora de la degustació, a les 19 hores, a l'estand de l'Ajuntament a la Fira. Cada participant podrà presentar un màxim de dues truites. Com han de ser? Doncs com vulguis. El contingut de les truites fredes, la seva forma i presentació és lliure. Cada truita anirà acompanyada del nom, els ingredients i se li assignarà un número per tal que no es pugui saber qui n'és l'autor. El jurat serà popular, tothom qui ho desitgi, i que prèviament hagi recollit a l'estand de l'Ajuntament la butlleta de valoració de les truites, podrà tastar i puntuar la més gustosa, la més original i la que tingui millor presentació.

4. 'Sense pistola', un espectacle combatiu
Diumenge a les 18:30 hores ens espera una actuació musico poètica amb 'Sense Pistola' un espectacle creat pel cantant Arturo Gaya de Quico el Célio; l'actriu Laia Oliveras i els músics Paco Prieto, a la guitarra, i Kike Pellicer, al contrabaix. Està basat en poemes del 'Bes Nagana', d'Enric Casasses, als que han posat música i escena. La Nagana és una marca de pistola tan popular a Rússia com el Colt ho és a Amèrica. 'Bes Nagana' vol dir sense Nagana, sense Colt, sense pistola, sense violència, tranquil·lament, sense pressa, amb calma, en pau... Un espectacle que té plena vigència en aquests moments.

5. Mostra d'Arts i Oficis
I, com sempre, el millor de visitar una fira és passejar-la. Poder detectar objectes curiosos, persones reproduint oficis tradicionals, o també tastant alguns dels productes típics que s'hi ofereixen. Enguany sabem que s'ha convidat un picapedrer, un bufador de vidre i un torner de fusta d'olivera i que, com cada any, no pots abandonar el poble sense provar els embotits artesanals locals. Un peatge obligatori per a qualsevol visitant.

També et pot interessar