Biblioteca

Foto: 

Anna Zaera
Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa

¿Què llegeixen els adolescents de les Terres de l'Ebre?

Els responsables de les biblioteques d'Amposta, Gandesa, Móra d'Ebre i Tortosa ens expliquen les seves impressions
Anna Zaera
,
14/03/2016
Llibres
¿Què llegeixen els adolescents? Com explica la directora de la Biblioteca de Tortosa, Irene Prades, "la lectura, els llibres i els adolescents mereixen un debat profund". Un estudi fet pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil demostra que els joves a Primària llegeixen més que a l'ESO. Les dades demostren un descens dels hàbits de lectura en un 10% respecte fa sis anys. Pel que fa als gèneres preferits entre els joves, la novel·la d'aventures és la preferida amb un 65%, seguida del terror amb un 45% i la fantasia, amb un 42%. Tot sembla indicar que la lectura va unida als fenomens de consum de masses. Sagues com 'Crepuscle' o 'Els jocs de la fam', impulsades pels efectes de les pel·lícules i el marxandatge, es converteixen en els llibres-estrella globals i també a les biblioteques de les Terres de l'Ebre. Hem volgut conèixer, més enllà de les dades, les impressions d'aquells que estan en contacte amb els prestatges, els préstecs i les devocions dels adolescents.

1. Joana Serret, directora de la Biblioteca Sebastià Juan Arbó d'Amposta

Diagnòstic
“Des del meu punt de vista, crec que, poc a poc, pujaran els índex de lectura entre els adolescents. Hi ha molts professors que estan fent una bona feina per fomentar la lectura al nostre territori. Cada vegada hi ha més centres que proposen fer clubs de lectura entre els seus alumnes, o convertir alguna obra literària en una obra de teatre."

Què llegeixen?
"Les sagues d'aventures els agraden molt, i també les novel·les romàntiques. 'El Diario de Greg', 'Els jocs de la fam' i les novel·les de Federico Moccia triomfen entre els més joves"

 

2. Cinta Roldán, bibliotecària de la Biblioteca Municipal de Gandesa

Diagnòstic
"En aquesta franja d’edat, l’hàbit lector és força baix. Val a dir que als joves que els hi agrada llegir, tenen un hàbit molt fort, però contrasta amb els que simplement no els interessa la lectura. S’ha de treballar per mantenir el gust de la lectura en l’edat adolescent, ja que molts dels infants, enamorats dels contes, deixen de banda aquest gust per la lectura un cop accedeixen a cursar secundària i no és fins quan tornen a la universitat que el reemprenen."

Què llegeixen?
"Solen escollir llibres de fantasia i romàntics. Els nois prefereixen els llibres d’aventures mentre que les noies els que tenen com a fil argumental els narrats romàntics i d’amor. Tòpic, però cert"

 

 

3. Irene Prades, directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa

Diagnòstic
"En contra del que diuen els tòpics, els adolescents no són el col·lectiu que menys llegeix, però tampoc el que llegeix més. Llegir no és una prioritat per a ells. Per davant de la lectura, passa sortir amb els amics, escoltar música, navegar per Internet o el mòbil. El que és important que considerem és que han d'haver motius per llegir. Vincles emocionals, reptes, connexions, objectius."

Què llegeixen?
Autors com Blue Jeans amb llibres com 'Saps que t’estimo?', 'No somriguis que m’enamoro' o 'Tan senzill com tuitejar t’estimo' arrasen al mercat adolescent i generen productes derivats com és el cas d’'El club dels incompresos', la versió cinematogràfica d'aquests llibres. L’èxit mediàtic és molt més comú amb molts llibres que vénen de fora, però menor amb llibres d’aquí casa nostra. L’èxit de la literatura juvenil avui no té límits, si observem el que ha passat amb la saga de Harry Potter o amb els llibres d’Albert Espinosa. Potser el que fa falta és llegir més clàssics tot i que el que es fa llegir a les escoles són versions reduïdes dels clàssics. És a dir, una mena de succedani, un fast food en què evidentment no hi ha res de literari, sinó només una sinopsi del que explica un llibre. La majoria d'elles només llegeix novel·les de romàntiques, a les que les relacions personals són els ingredients que funcionen com a tals. I després, històries realistes, arguments que els expliquen coses de la vida, com diuen elles. Mentre que els nois llegeixen més tipus de gèneres. A ells cal oferir-los temes del seu grat, generalment acció i aventura."

 

4. Maria Josep Clua, directora de la Biblioteca Comarcal de Móra d'Ebre

Diagnòstic
"La realitat és que, en general, els adolescents llegeixen poc i quan ho fan, sovint són les lectures obligatòries que els demanen als centres educatius. Tot i això, sempre trobem joves que els agrada llegir per pur plaer. Val a dir que detectem que majoritàriament són les noies les que inclouen la lectura en el seu temps d’oci. A jutjar pels casos que ens trobem a la biblitoeca, podem afirmar que hi ha joves que sí tenen bons hàbits lectors. Ja des de petits utilitzaven la biblioteca i llegien molt i molts contes, i a mesura que han anat creixent han seguit venint per descobrir noves històries entre els prestatges de la secció juvenil".

Què llegeixen?
"Trobem majoritàriament joves noies lectores. Trien lectures romàntiques juvenils, històries realistes i també literatura crossover, un terme que es refereix els llibres que han aconseguit vèncer i traspassar la frontera de l’edat i són llegits per joves i adults. Alguns exemples són 'Els jocs de la fam', la sèrie 'After' o les novel·les de Federico Moccia i Albert Espinosa"

Biblioteca de Tortosa

A

També et pot interessar