Jesús Serrano

Foto: 

Cedida
Jesus Serrano

Jesus Serrano: "Llegir i escriure són els meus medicaments"

L'ampostí presenta la novel·la 'Llavis molsuts i altres mentides' a la Biblioteca Sebastià Juan Arbó d'Amposta
Anna Zaera
,
06/04/2016
Llibres
Arqueologia vital per poder seguir endavant. La Martina de 'Llavis molsuts i altres mentides' inicia un nou camí en el temps per resoldre els perquès de la seva mancança afectiva, mentre que la Lluïsa de 'les mentides' enceta una expedició transoceànica després de patir un trasbals en el seu oasi particular. Jesus Serrano (Amposta, 1974), creador dels personatges imaginaris Miquelet Setencàrrecs i la granota Teresina, aparca la vessant infantil per centrar-se en una obra per al públic adult. Una novel·la existencial amb un rerefons històric que representa el bateig de Serrano en aquest gènere per adults. L'escriptor ampostí Yannick Garcia ha definit l'estil de seu convilatà com a "clàssic". Diu Garcia al Pròleg: "Escriu com els vells: amb un narrador, que mou els fils de les seues criatures, i cada gest està pensat, cada detall atia més el foc. I això és una constatació, no una crítica: ningú no escriu com ell ja en el panorama editorial. El llenguatge s’ha escairat, l’hem repelat amb navalla, s’ha perdut el preciosisme, la filigrana, potser perquè ja no ens ajuda a explicar el món com abans, però ell ha decidit fer un darrer intent per revifar la lletra barroca". Hem volgut parlar amb Serrano, que presentarà el seu llibre a la Biblioteca Sebastià Juan Arbó d'Amposta el proper 15 d'abril, per descobrir què l'ha portat a fer aquest canvi de registre.
"Diuen els qui en saben que la Història en majúscules només l’escriu la gent important, però jo, personalment, crec que cal trencar els mites més tòpics i provar amb les petites cròniques vitals de la gent més corrent i ordinària"

- Dels xiquets als adults. De Miquelet a Lluïsa. Tenies ganes de parlar de temes existencials?
Potser sí, potser és que m’he fet gran o potser és que la vida, molts cops traïdora i juganera, s’ha proposat fer-me gran massa aviat. 

- No oblides el vocabulari ampostí, la història, les costums... T'agrada escriure sobre el que coneixes o també t'agrada fabular sobre móns llunyans?
Diuen els qui en saben que la Història en majúscules només l’escriu la gent important, però jo, personalment, crec que cal trencar els mites més tòpics i provar amb les petites cròniques vitals de la gent més corrent i ordinària. Suposo que em complau gargotejar sobre allò que conec perquè em resulta inspiradora la quotidianitat del dia a dia.

- Aquesta identitat local que de vegades ens agrada tant, moltes altres es converteix en una càrrega. La protagonista necessita sortir de les Terres de l'Ebre per descobrir el món. Et passa a tu el mateix?
Particularment no he tingut mai la necessitat de fugir de la terra que m’ha vist néixer malgrat que puc entendre l’ofegament de molta gent que necessita uns horitzons més amplis.

- Descrius la fugida endavant d'una noia de poble. Tenies clar que aquest seria l'argument? O ha anat sortint sobre la marxa?
Això ho tenia clar des del primer dia en què vaig imaginar-me la Martina dels llavis molsuts i els cabells massa curts... Ningú no està capacitat per suportar les fiblades que –almenys en el seu cas concret- s’encarreguen d’etzibar-li aquells qui, en principi, devien estimar-la i protegir-la. La fugida i el viatge són temes molt recurrents en el món literari... i en la vida també.

- Yannick Garcia destaca la teva precisió en les descripcions i en els adjectius. Et reconeixes en aquestes impressions com un escriptor "preciosista"?
Potser sí que faig un ús i abús dels adjectius. Deu ser la meva marca d’autor...(riu).

- Quin lloc ocupa la literatura en la teva vida?
Llegir i escriure, escriure i llegir... Sempre em podràs trobar fent-ho en qualsevol bar o cafeteria del poble... Són els meus vicis, els meus medicaments sense cap mena de prescripció mèdica.

- Tens més ganes de seguir escrivint? Quines temàtiques et captiven?
Sempre porto uns quants projectes entre mans. De ben segur que aviat en sentireu a parlar. Respecte a les temàtiques que em captiven, podríem parlar de la novel·la històrica en general encara que, darrerament, m’he passat a la literatura nord americana: Hemingway, Capote, Miller.

- Quins són els teus escriptors preferits?
Sempre he estat un lector de gustos heterogenis, però ja et dic que darrerament em fascina la literatura nord americana. També llegeixo autors del territori com Yannick Garcia i Josep Igual. Els trobo inspiradors...

  • imatge de control 1per1

Més informació: 

Presentació del llibre 'Llavis molsuts i altres mentides' 
Divendres 15 d'abril, 19:30h 
Biblioteca Sebastià Juan Arbó - Amposta
Fitxa d'agenda Surtdecasa 

A

També et pot interessar