Lletres que volen dir coses

Amposta acull les VIII Jornades de les Lletres ebrenques del 17 al 19 d'octubre
Surtdecasa Ebre
,
22/10/2013
Llibres
No sé si sempre ha passat així, però ara sóc més conscient que mai de la vitalitat del moviment literari ebrenc format per un amalgama intergeneracional de creadors. Escriptors novells que comparteixen espai amb joves consolidats, que a la vegada intercanvien experiències amb autors veterans. Tots ells ofereixen lletres per explicar realitats passades pel sedàs de l'època i la subjectivitat, però que en tot cas, sempre volen dir coses. Enguany les expressions sobre paper estaran acompanyades de propostes musicals, audiovisuals, teatrals o gastronòmiques. Perquè la lletra sobre paper no està en crisi, sinó que s'enriqueix amb altres gèneres i suports. El cap de setmana del 17 al 19 d'octubre, una tardor més, la cita amb la literatura ebrenca té lloc a Amposta, en el marc de les VIII Jornades de les Lletres ebrenques.
 
Et recomanem 10 Propostes Imperdibles:
 
1. Genís Sinca, el showman de les paraules
Un amfitrió de gala per obrir aquestes Jornades. Genís Sinca, autor del llibre Una família exemplar, és un amant secret de les Terres de l'Ebre. En els últims temps, ha fet moltes visites a un territori que l'ha inspirat en la seva primera novel·la. En aquesta ocasió, farà una lliçó magistral tirulada La meua tauleta de nit ebrenca en què parlarà de quins són aquells autors ebrencs que més l'han “frapat”. Com veu un manresà la nostra literatura? Segur que amb la seva simpatia aconsegueix crear la complicitat necessària amb el públic, per fer de la vetllada, una estona per recordar.
*Divendres 18 d'octubre a les 19:30h a la Sala d'Adults de la Biblioteca.
 
2. Els escriptors d'èxit jovenel·los
Els creadors més joves tenen una posició privilegiada en aquesta fira. Perquè en són molts i de molta qualitat. Alguns ja s'han consagrat, altres fan els seus primers passos en la jungla editorial. Conversaran d'això i molts més en una taula rodona que porta per nom Mangrana de Jovenel·los. Núria Añó, Eduard Carmona, Nassira El Hadri - El Yousfi, David Ruz o Joan Todó, moderats per Oriol Fuster.
*Dissabte 19 d'octubre a les 10:00 h a la Sala d'Adults de la Biblioteca.
 
3. Llibres gustosos
Si les Terres de l'Ebre som potents en gastronomia, la literatura que parla del menjar també està vivint un bon moment. Les jornades comptaran amb una taula rodona on es parlarà de La cuina de la Plana, el llibre de receptes recuperades de Jordi Boronat; o Els Esmorzars de l’Ebre, d’Ignasi Revés. També hi seran presents La clotxa i la seua festa, de Mª Carme Queralt o La Cuina del Delta de l’Ebre, amb Maximina Saborido i Gustavo Turón. La cuina de Traiguera, de Vicent Sanz també tindrà el seu espai, en una taula coordinada per l'escriptor de Deltebre Baltasar Casanova.
*Dissabte 19 d'octubre a les 13:00 h a la Sala d'Adults de la Biblioteca.
 
4. Els xiquets també juguen a llegir
Ens agrada molt que els programadors pensin en els xiquets en aquestes jornades literàries. Per això, els més petits podran gaudir d'un contancontes conduït per Sílvia Panisello, traductora i storyteller, amb la presència dels autors Cinta Arasa, Ester Besolí, Olga Besolí, Laura Mur, Carme Reverté i Jesús Serrano.
*Dissabte 19 d'octubre a les 12:00 h a la Sala Infantil de la Biblioteca.
 
5. Un curtmetratge molt literari
Com deiem, els audiovisuals també tindran un paper destacat en aquestes jornades. El divendres es presentarà per primer cop el curtmetratge Aparent tranquil·litat, realitzat pel grup de creadors CREA de l'escriptor Jesús Maria Tibau, inclòs al recull Una sortida digna (Cossetània Edicions, 2009). El dia de la presentació, l'escriptor farà una lectura dramatitzada en directe. Imatges, música i lletres en vena! Després d'aquestes emocions, al mateix lloc es podran provar productes de la terra i vins.
*Divendres 18 d'octubre a les 21:00 h a la Sala d'Adults de la Biblioteca.
 
6. Yannick Garcia i Albert i la banda dels 13
Relats curts de fets quotidians acompanyats amb música d'arrels també molt populars. “Un home va a sopar a casa sa germana amb un missatge a la butxaca. Un fill reclama un sacrifici que els seus pares potser no estan disposats a fer. Algunes paraules i alguns gestos, quan cauen a sobre, aixafen. De vegades la màgia és l’últim consol en un món cada cop més gris. Una dona explora les fronteres i les arestes del desig mentre els altres la contemplen sense entendre res. Un home decideix que li queda una cosa per fer, al preu que sigui”. Aquestes són algunes de les històries de l'escriptor ampostí. A continuació, Albert i la Banda dels 13 interpretaran la seva poesia amb Plors i Violes de l'Ebre en versió acústica i reduïda.
*Dissabte 19 d'octubre a les 11:00 h a la Sala de Revistes i Premsa de la Biblioteca.
 
7. Llibres col·lectius i antologies
Hi ha llibres que enlloc d'escriure's a dos mans, s'escriuen a quatre, a vuit o fins i tot més. Amb el títol Llibres col·lectius, antologies i guirnaldes florals, diferents escriptors com Cinta Arasa, Teresa Bertran, Andreu Carranza, Fede Cortés, Jordi Pijoan, Yannick Garcia o Joan Todó parlaran de la seva participació en projectes col·lectius que són reflex no solament de visions personals, sinó també d'estils que engloben territoris o generacions. Amb aquests autors, la periodista Núria de Santiago parlarà de tendències, d'estils i també, és clar, del futur del món editorial.
*Dissabte 19 d'octubre a les 17:00 h a la Sala d'Adults de la Biblioteca.
 
8. Lletres i orgasmes
Potser una de les activitats més suculentes i morboses de les jornades. Una xerrada sobre literatura eròtica que estarà conduida pel periodista Víctor Amela i per la seva parella en la vida real, l'escriptora Roser Amills. Junts conversaran amb l'escriptor del Joc de Sade, Miquel Esteve; i amb el poeta i cantautor Josep Igual. La trobada es titula Els llibres sabrosos, una panoràmica del que les lletres poden fer pels orgasmes.
*Dissabte 19 d'octubre a les 18:00 h a la Sala d'Adults de la Biblioteca.
 
9. Lo Gitano Blanc i els rituals ancestrals
Més música a càrrec d'un escriptor i periodista de renom, Andreu Carranza. El grup Lo Gitano Blanc, amb les veus d’Andreu Carranza i Andreu Peral acompanyats d'un bon grapat de músics de Flix, convertits en arqueòlegs buscadors de ritmes ancestrals, faran la cloenda de les jornades el dissabte a la nit.
*Dissabte 19 d'octubre a les 19:30 h a l'Auditori de la Unió Filharmònica d'Amposta.
 
10. Esmorzar literari amb autors ebrencs
Més de 60 llibres d'autors ebrencs. Molts d'ells signats in situ pels protagonistes. El dissabte de bon matí, ja tens pla per fer una passejada pel centre d'Amposta i començar a olorar l'aroma a literatura. Alguns tan nostres com Francesca Aliern, Miquel Esteve, Joan Todó, Emigdi Sunirats, Colla Valls, Josep Maria Tibau, Josep Igual o Baltasar Casanova...
*Dissabte 19 d'octubre a partir de les 9:15 h al Vestíbul de la Biblioteca. 
 
    

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar