Surtdecasa Ebre
,
19/04/2016
Llibres

Recomanacions literàries a les Terres de l'Ebre

Alguns dels llibres que has de tenir en compte aquest 23 d'abril
Recomanacions literàries Sant Jordi Terres de l'Ebre 2016

Foto: 

Cedida
Recomanacions literàries per a Sant Jordi
Literatura feta, pensada o suggerida a les Terres de l'Ebre. Literatura del món. Us descobrim alguns llibres que pots tenir en compte en la jornada de Sant Jordi, que enguany caurà en dissabte.

Haru de Flavia Company 1. Haru – Flavia Company
'Haru' és una història enclavada en la cultura i en la tradició oriental que narra el dia a dia, una vida completa, 72 anys, de la Haru, la protagonista, una jove oriental que realitza un viatge interior i exterior cap al creixement i el desenvolupament. Després de llegir la història de la Haru, llegiràs la teva vida d'una altra manera. "Mai no tiris contra ningú; mai no tiris per seduir ningú; mai no tiris per ser més que ningú; mai no tiris per demostrar-te res a tu mateixa; el tir amb arc és un estat que es pot compartir." Aquestes són les paraules que acompanyen la Haru des de la seva entrada al dojo, on aprendrà l'art del tir amb arc, fins al camí vital que li farà qüestionar-ho tot, arriscar-ho tot i perdre-ho tot. Per rebre-ho tot.

 

Los del sud us matarem a tots - Valero Sanmartí 2. 'Els del sud us matarem a tots' – Valero Sanmartí
És l'any 2032 i, després d'una època de convulsions polítiques i geològiques, Catalunya viu subjugada al poder andorrà. En aquest món postapocalíptic Valero Sanmartí ja és una vella glòria, un humorista fracassat amb un xou per a nostàlgics a BCN World, el parc d'atraccions en què s'ha convertit Barcelona. Escrit amb format "tria la teva aventura", a 'Los del sud us matarem a tots' el lector haurà d'ajudar el Valero a recuperar la dignitat perduda, reunint els supervivents de la Catalunya Nova per liderar-los en una guerra civil contra la Catalunya Vella. Una crítica ferotge, corrosiva i sanguinària de la realitat catalana en la qual els personatges més visibles del món polític, cultural i econòmic català apareixen caricaturitzats, deformats i maltractats fins a uns extrems mai vistos.

 

Les dones sàvies de la muntanya - David Martí 3. Les dones sàvies de la muntanya – David Martí
A mitjan segle XIX, un gran nombre de dones de les cases més pobres dels pobles de les valls de la Vansa i de Tuixent, a l’Alt Urgell, van protagonitzar una aventura prodigiosa. Enmig d’un paisatge envoltat de muntanyes, aquestes dones valentes i intrèpides van decidir emprendre un llarguíssim viatge a peu fins a terres catalanes remotes, carregades de plantes remeieres i altres productes naturals per vendre i així guanyar un sobresou per a les seves famílies. Se les coneixia com les trementinaires perquè la trementina, una resina que s’extreu del pi roig i combat amb eficàcia el dolor, les va fer molt populars. Aquest és el punt d’arrencada de la novel·la, que dóna a conèixer la fascinant aventura de dues trementinaires, la Dolors i la Sofia, àvia i néta, per tot Catalunya; les seves esperances i les seves pors, l’amistat, l’amor i els perills que afrontaven en el seus viatges.

 

Lladres - Joan Todó 4. Lladres – Joan Todó
En aquest recull de contes, Joan Todó, artesà tenaç i narrador versàtil, furga en els replecs de la nostra consciència i en la memòria dels darrers anys, per mostrar-nos el revers del que hem viscut. Ens parla de lladres professionals o d’estar per casa, de grans i petits enganys; però també de l’autoengany que fem servir per anar tirant, la crossa indispensable per als qui malden per evadir-se d’una realitat tediosa, dolorosa o abjecta. Amb una prosa plena de matisos, retrata una indignació que no s’acaba, el desig sempre insatisfet de ser lluny d’aquí i la ràbia d’un món que es perd. La seva mirada escrutadora i irònica qüestiona les percepcions en què basem els nostres relats i identitats, amb un modèlic desplegament d’energia literària.

 

Poesia completa - Gerard Vergés5. El Jardí de les Delícies – Gerard Vergés
L’editorial Proa ha publicat l’obra completa de Gerard Vergés, el poeta tortosí desaparegut l’any 2014. Vergés va ser un poeta singular, amb una obra sòlida però poc extensa. Amb 'L’ombra rogenca de la lloba', es va endur el Carles Riba 1982; després vindrien 'Long Play per a una ànima trista' (1986), 'Lliri entre cards' (1988); 'La insostenible lleugeresa del vers' (2002) i 'El jardí de les delícies', un llibre curt que va comptar amb la col•laboració de Ramon García Mateos i de Sam Abrams, responsable d’aquest volum que permet assaborir la riquesa poètica i la profunda cultura de Vergés, tot un humanista fascinat pels clàssics i capaç de traduir Shakespeare o d’elaborar una sòlida obra assagística i periodística que mereixeria també un volum recopilatori.

També et pot interessar