Un Sant Jordi molt ebrenc

Us presentem les novetats d’aquest 2011 per al Dia del Llibre
Surtdecasa Ebre
,
22/05/2011
Llibres
El dia 23 d’abril, ja sabeu, una rosa i un bon llibre. A les nostres terres, tenim autors de gran nivell i, per aquest motiu, us volem presentar un petit recull de les propostes d’aquest any que podreu trobar als prestatges de les llibreries el Dia de Sant Jordi. De segur que en falta algun, però no dubteu en fer-nos-ho saber! La llista és ben llarga!
 
Francesca Aliern ens presenta L'espiera (Valls: Cossetània, 2011). Una novel·la que amaga una gran història de misteri vora l'Ebre a la primera part del segle XX. Explica les complicades relacions familiars entre les famílies benestants de l’època i descobreix els vincles amb els seus servents i treballadors.
 
Estrella Ramon, juntament amb Anna Panisello, ens presenta tota una col·lecció sencera de llibres dedicats als més menuts: Time For a Story. Sis llibres il·lustrats en anglès, amb lèxic i estructures molt senzilles i que, tanmateix, ens conten cadascun una història diferent.
 
Jesús M. Tibau (natural de Cornudella de Montsant i resident a Tortosa) presenta I un cop de vent els despentina (Cossetània Edicions, 2011). Es tracta d'un recull de relats que va arribar a les llibreries el mes de març. És el seu cinquè recull de relats en què presenta històries senzilles capaces de despertar emoció i tendresa en poques línies, i un somriure de complicitat.
 
Manel Ollé ens ofereix Micalet Verderol (Lleida: Pagès, 2011), una història mínima amb un gran joc de paraules, que ens parla de la vida de Micalet, el seu treball per a la família Canadella i el conreu de la vinya del camí l'Oliverar. Un dels últims pagesos.
 
Primavera, estiu, etcètera (La Magrana, 2011) és la proposta de Marta Rojal que ens acosta la història de l'Èlia, una noia que després de l'exili universitari i laboral, descobreix que cada cop se sent més còmoda entre qui va ser la seua gent. El llibre és una tragicomèdia amb un fort component generacional i un retrat precís i molt sonor dels usos i costums de la vida en un poblet de l'Ebre. És la seua primera novel·la, molt madura i molt ben travada sobre l'amor, l'amistat, la família, la feina, les oportunitats perdudes i la possibilitat de trobar un lloc propi al món.
 
Pere Estupinyà presenta El lladre de cervells (La Magrana, 2011), un viatge apassionant per la recerca científica actual. Amb pròleg d'Eduard Punset, el llibre ens porta als principals laboratoris i centres d'investigació del món per conèixer de primera mà les qüestions més candents en terrenys com la neurociència.
 
Ignasi Blanch ofereix una obra que, pel títol, sembla molt reivindicativa. Vull conèixer Antoni Gaudí, que forma part de la seua col·lecció “Vull conèixer”, de l'editorial Baula, en què també ha publicat, el darrer any, Vull conèixer Miquel Martí i Pol i Vull conèixer Joan Maragall.
 
Mujercitas / Donetes és l'adaptació que ha realitzat Àngel Burgas del gran clàssic i que arriba a les nostres llibreries amb il·lustracions d'Ignasi Blanch.
 
Ricard Martínez Pinyol, nascut a Tortosa i resident a Algaida (Mallorca), publica el seu llibre de poemes La inspiració i el cadàver (Moll, 2011) amb el qual va guanyar el Premi Mallorca de Poesia 2010. Un llibre on figures i paisatges són testimonis d'un cúmul de sensacions que es reprodueixen gairebé idènticament quan la memòria, o els somnis, evoquen aquells instants.
 
Joan Todó, natural de La Sènia, presenta aquest any A Butxacades (Editorial, 2011), un recull de contes que ofereixen una visió de la devastació del món rural i suburbà dels nostres dies. Els contes atrapen el lector com si fossin una única narració on, amb subtil ironia i un ús exclusiu del llenguatge, l'autor pela la fruita d'una joventut que s'esvaeix al mateix ritme que desapareix el món que li ha fet d'escenari, esdevenint, alhora, un homenatge a les sempre desemparades Terres de l'Ebre.
 
La arxifamosa La Taverna di Enrico arriba als prestatges de les llibreries en format llibre escrit per Quico el Cèlio, el Noi i El Mut de Ferreries i publicat per Cossetània (2011), acompanyat per un CD i DVD. Si sou de les Terres de l'Ebre i formeu part de les més de 35.000 persones que ja han vist l'espectacle en el marc de la Festa del Renaixement, no fa falta que us en digui gran cosa. Per si encara no l'heu vist, el llibre explica amb tots els detalls l'espectacle que aquest any ha complert els seus 15 anys.
 
Xavier Garcia, nascut a Vilanova i la Geltrú però estretament vinculat a les Terres de l’Ebre, presenta Manuel Pérez Bonfill: Biografia (Onada, 2011), un treball que presenta la vida del professor, poeta i narrador tortosí. En les pàgines d’aquesta biografia, Garcia repassa la trajectòria de Pérez Bonfill, membre d’una generació intel·lectual escapçada per la Guerra Civil i que participà activament en el desenvolupament de la consciència col·lectiva en el camí de les llibertats i la justícia social.
 
Vocabulari de Boca: segona edició, corregida i augmentada (Ajuntament de Deltebre) és la proposta d’Agustí Bertomeu i Baltasar Casanova, tot un clàssic del vocabulari del Delta de l’Ebre, de manera molt millorada i augmentada en continguts.
 
L’incansable Vicent Pellicer torna amb Baix Ebre. 17 excursions a peu (Cossetània, 2011), una obra imprescindible per conèixer, amb tots els sentits, la bellesa fascinant de la comarca i de les Terres de l’Ebre en general.
 
L’escriptor tortosí Esteban Martín estrena Cuando la muerte venía del cielo, una novel·la d’acció, amor i aventura que té lloc entre el Hollywood de finals dels anys 30 i la Barcelona de la Guerra Civil.
 
El pintor de la ciutat (Tortosa, segles XIV-XV) (Cossetània, 2011) és la proposta que ens fa Jacobo Vidal per explicar-nos la història del carrer del pintor oficial de Tortosa, una figura intermitent dintre de l’administració local que va donar treball a un bon nombre de pintors durant els dos darrers segles del període medieval.
 
Pilar Montesó publica un treball d’investigació que al mateix temps és una obra que tracta d’un dels reptes del nostre país: la superació de l’escletxa del gènere. Amb Mujeres y enfermería: cambio social, Montesó aborda la història de la seua professió.
 
Amb Espanya, Capital París. Tots els camins porten a Madrid (La Campana, 2011), Germà Bel ens explica de manera entenedora, més enllà de les idees polítiques, quina és la intenció permanent de l’Estat espanyol: convertir Madrid en la capital total.
 
Jordi Pijoan-López, junt amb altres autors, presenta Un riu de crims (March Editor, 2011), la primera compilació de relats de gènere negre ambientats a les nostres comarques. L’obra és un recull de 24 relats breus creats per 24 autors diferents molt arrelats a les Terres de l’Ebre i que tenen el gènere negre i els crims com a teló de fons.
 
Muniatto practica esports (Onada, 2011) és el llibre que ens presenta Olga Besolí, amb il·lustracions d’Ester Besolí. Un conte per a nens a partir de tres anys que es presenta de la següent manera: "Sóc Muniatto, m'agrada resoldre els problemes de manera divertida i imaginativa".
 
Espero que esteu ben preparats i amb moltes ganes de llegir perquè aquí teniu un grapat de propostes, però us asseguro que hi ha molts més llibres ebrencs per descobrir i que us deixaran ben parats. I és que, a la nostra terra, hi ha nivell! La setmana que ve, us informaré d'algunes novetats més! 

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar