Albergínies espesses, baldana amb ceba dolça, bacallà amb mel…

Divuit restaurants tortosins ofereixen menús amb plats típics del Renaixement
Surtdecasa Ebre
,
01/09/2012
Menjar i beure
“Brou torn molt groch e com lo brou sera bem groch metras hi lo arros apoch apoch menant ab vna menadora de fust”. Heu entès alguna cosa? Aquest és un fragment del Llibre del Coch, el primer receptari imprès en català que data del segle XVI i la primera impressió que es conserva és de l’any 1520. Aquest document podríem dir que ha estat la principal font de documentació per a que el viatge al passat que fa Tortosa aquests dies sigui el més ajustat a la realitat de l’època.
 
"Al principi, era complicat entendre les receptes del Llibre del Cóc perquè estaven en català antic i no hi havia proporcions dels ingredients", diu Margaret Nofre, presidenta de l'Associació Plat i Got. Ella va ser una de les responsables d'aquest renaixement de la cuina del segle XVI durant les festes. "Vaig contactar amb cuiners experts amb cuina renaixentista per a que ens poguéssin donar les claus per eleborar els plats de la manera més fidel possible",  afirma Nofre. 
 
A part de la base històrica, l’originalitat ja va a càrrec dels cuiners de la ciutat, la majoria dels quals porten ja quinze edicions participant en el tradicional Mengeu de Festa, una campanya organitzada per Plat i Got i en què enguany divuit restaurants de la ciutat oferiran menús d'època. 
 
"El menjar que es pot trobar als restaurants són els àpats dels nobles", puntualitza Nofre, deixant constància que el Renaixement era una època amb grans desigualtats de classes i les classes més populars amb prou feines trobaven aliments per subsistir.
 
El plat estrella del Mengeu de Festa d'enguany són les albergínies espesses, un producte de temporada molt característic d'aquestes terres i que, segons el Llibre del Coch, es cuinava barrejant l’albergínia amb formatge, pols d’ametlla i herbes fresques. Es pot servir com acompanyament o a sobre d’unes torradetes.
 
Ara bé, les albergínies no són l’únic plat que es podrà tastar durant aquestes festes a Tortosa. Altres plats típics del segle XVI que podrem degustar són els bunyols d'abadejo amb mel de romer, la coca de baldana amb ceba dolça, el conill escabexat, les sardines a la cassola o el recapte de sípia.
 
Pel que fa al beure, el vi de la Terra Alta o les "Llepolies de la festa", dolços característics del Renaixement, completaran els menús gastronòmics que els visitants de la XVII Festa del Renaixement podran degustar aquests dies.
 
  

A

També et pot interessar