Jump to navigation
Dimarts
23 desembre 2025
Terres de l'Ebre
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
Albergínies espesses, baldana amb ceba dolça, bacallà amb mel…
Divuit restaurants tortosins ofereixen menús amb plats típics del Renaixement
Surtdecasa Ebre
,
01/09/2012
Menjar i beure
“Brou torn molt groch e com lo brou sera bem groch metras hi lo arros apoch apoch menant ab vna menadora de fust”. Heu entès alguna cosa? Aquest és un fragment del
Llibre del Coch
, el primer receptari imprès en català que data del segle XVI i la primera impressió que es conserva és de l’any 1520. Aquest document podríem dir que ha estat la principal font de documentació per a que el viatge al passat que fa Tortosa aquests dies sigui el més ajustat a la realitat de l’època.
"Al principi, era complicat entendre les receptes del
Llibre del Cóc
perquè estaven en català antic i no hi havia proporcions dels ingredients", diu Margaret Nofre, presidenta de l'
Associació Plat i Got
. Ella va ser una de les responsables d'aquest renaixement de la cuina del segle XVI durant les festes. "Vaig contactar amb cuiners experts amb cuina renaixentista per a que ens poguéssin donar les claus per eleborar els plats de la manera més fidel possible", afirma Nofre.
A part de la base històrica, l’originalitat ja va a càrrec dels cuiners de la ciutat, la majoria dels quals porten ja quinze edicions participant en el tradicional
Mengeu de Festa
, una campanya organitzada per Plat i Got i en què enguany divuit restaurants de la ciutat oferiran menús d'època.
"El menjar que es pot trobar als restaurants són els àpats dels nobles", puntualitza Nofre, deixant constància que el Renaixement era una època amb grans desigualtats de classes i les classes més populars amb prou feines trobaven aliments per subsistir.
El plat estrella del
Mengeu de Festa
d'enguany són les albergínies espesses, un producte de temporada molt característic d'aquestes terres i que, segons el
Llibre del Coch
, es cuinava barrejant l’albergínia amb formatge, pols d’ametlla i herbes fresques. Es pot servir com acompanyament o a sobre d’unes torradetes.
Ara bé, les albergínies no són l’únic plat que es podrà tastar durant aquestes festes a Tortosa. Altres plats típics del segle XVI que podrem degustar són els bunyols d'abadejo amb mel de romer, la coca de baldana amb ceba dolça, el conill escabexat, les sardines a la cassola o el recapte de sípia.
Pel que fa al beure, el vi de la Terra Alta o les "Llepolies de la festa", dolços característics del Renaixement, completaran els menús gastronòmics que els visitants de la
XVII Festa del Renaixement
podran degustar aquests dies.
*Tota la informació
:
www.festadelrenaixement.cat/campanyes#mengeu
A
També et pot interessar
Foto:
Anna Zaera
Les 6 exposicions de la tardor a les Terres de l'Ebre
Foto:
Anna Zaera
Els 10 imperdibles de la setmana de l'alimentació ecològica
Foto:
Cedida
Veure les cares del món, un exercici d'ampliació
Foto:
Cedida
Les 9 intervencions artístiques sobre el moviment d'A Cel Obert
Foto:
Cedida
La guia per viure el segle XVI com un autèntic contemporani
Foto:
Cedida
Les 5 raons per no perdre't 'Los Miserables' a Tortosa