Jump to navigation
Dissabte
30 novembre 2024
Terres de l'Ebre
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
El menjar de Nadal de les Terres de l'Ebre
Els productes ebrencs més apreciats per als àpats de festes
Surtdecasa Ebre
,
17/12/2013
Menjar i beure
Tenim a tocar les festes de Nadal i a moltes cases ja estan rumiant el menú de la festa dels dies més assenyalats. Farem canelons? Aperitius? Tirarem per la tradició o per fer una bona rèplica de la cuina d'autor? Des de Surtdecasa.cat volem apostar pels productes KM0, és a dir, aquells que es fan a casa nostra, per omplir les taules de Nadal.
La qualitat i la varietat de carns, de peix d'aigua dolça i salada, de marisc, de mol·luscs, d'arròs i molt especialment la qualitat dels productes elaborats, com ara els embotits d'arròs, l'oli d'oliva, els vins o la variada rebosteria es concreten en uns productes únics. Alguns d'aquests productes han obtingut la Denominació d'Origen Protegida i altres la Indicació Geogràfica Protegida, perquè en ells conflueixen i es combinen el respecte pel patrimoni natural, històric i cultural del territori i l'esperit innovador de la seva gent.
El bon marisc
No descobrim res si diem que l'aigua de les badies de les Terres de l'Ebre és perfecta perquè el marisc ebrenc sigui més saborós que el d'enlloc. La cuina del Delta de l'Ebre ha incorporat productes com les anguiles, les angules o la granota a les seves receptes. També els llagostins és un dels fruits del mar més apreciats a casa nostra.
Recomanat:
Angules de Mariscos Roset va començar fa 50 anys amb un petit negoci especialitzat amb la producció de farines, vivers, transformació i comercialització d'anguiles, angules i cuixes de granota. Poc a poc, l'empresa ha anat ampliant la xarxa comercial integrant una planta de fumats, un escorxador industrial, una granja marina de llagostins i una granja avícola.
On trobar-ho?
C/Afores, 0 S/N - 43580 Deltebre. Tel: 977 48 00 91
www.angulasroset.com
Vins de la terra
Al llarg de la història, el vi de la Terra Alta s'ha distingit sempre per la seva força i caràcter. La tradició en l'elaboració de productes s'ha anat alternant en vins blancs i negres però sempre s'ha mantingut intacta la tradició en l'elaboració de vins blancs secs i de vins de licor.
Recomanat:
Llàgrimes de tardor Magnum de Sant Josep Wines és una ampolla ideal per triomfar en qualsevol tipus de celebració. Aquest vi que es produeix al celler de l’Agrícola Sant Josep, cooperativa agrària situada a Bot, es presenta en un format molt peculiar, més gran de l'habitual, i és una producció limitada. En la collita del 2010 només se'n van fer 1000 ampolles. El Llàgrimes de tardor és el vi més emblemàtic de Sant Josep Wines i un dels vins fet amb criança tradicional més importants de la Terra Alta. La Garnatxa, varietat dominant del cupatge, fa que sigui un vi amb cos però de paladar suau.
On trobar-ho?
Tanins Vinoteca (C/ Arnes, 11 - Tortosa); Oliva (Av. Comarques Catalanes, 41 - Móra d'Ebre) i al mateix celler, a Bot (C/ Estació, 2)
http://blogsantjosepwines.com
Les delicatessen
L'aliment delicatessen per excel·lència són els derivats de l'ànec: foie, pedrers, magrets, confits... De fet, totes elles són especialitats tradicionals de la cuina occitana o francesa. Considerades com a especialitats refinades, el foie gras es consumeix fred en entremès, sovint en àpats de festa. També se'l consumeix calent, ja sigui sol com una escalopa de foie gras saltejada o com a ingredient d'una recepta més elaborada.
Recomanat:
Ànec de la Granja Luisiana. En aquesta empresa familiar es dediquen a la criança d'ànecs de races seleccionades. Els productes de l'ànec més benvolguts són la carn fresca, el magret, el pernil guarit, el fetge fresc o el mie-cuit, fetge semi-bullit, en diverses preparacions.
On trobar-ho?
Ctra. Riumar, km. 13 - 43580, Deltebre
Els bacallans i les conserves
És sense dubte un dels productes bàsics de la nostra cuina. Es pot consumir cru, esqueixat, tallat en làmines fines com el carpaccio de bacallà o el sushi de bacallà. I també cuit, amb receptes típicament catalanes com amb mel o allioli, o altres més del nord, com el bacallà al pil-pil. També es pot menjar amb espinacs o amb hortalisses, com el bacallà amb samfaïna.
Recomanat:
Bacallà de Pesca Salada Manolo. Es tracta d'un negoci ubicat al Mercat de Tortosa amb més de 100 anys d'història que destaca per comptar amb el bacallà d'Islàndia de primera qualitat amb i sense espina. Bacallà remullat a punt per menjar, conserves nacionals i productes artesanals en conserva i menjar precuinat de la casa.
On trobar-ho?
Plaça de la Pau, 0 - 43500 Tortosa. Tel: 977 44 19 27
La cervesa artesana
Ens encanta la cervesa i encara més l'artesana que s'elabora a les Terres de l'Ebre. Cada cop hi ha més empreses que es dediquen a fer cervesa i totes elles són diferents i de qualitat. El procés artesà ha de ser un procés 'tot gra' que parteixi del gra per l'obtenció del most de la cervesa. Tampoc s'admeten l'ús d'additius com antioxidants, conservants, colorants i estabilitzants. La cervesa artesana és una cervesa viva i natural moltes vegades amb aromes d'espècies i fruites.
Recomanat:
Cervesa Lo Gambusí. És una petita empresa creada per dos joves tortosins amb l’objectiu d’intentar transmetre, mitjançant la cervesa, la forma de fer i viure dels pobles de les Terres de l’Ebre. A la seva seu, situada al centre de Tortosa, elaboren, comercialitzen i distribuïeixen diferents tipus de cervesa artesana obtinguts a partir d’ingredients totalment naturals i de màxima qualitat, seguint tècniques tradicionals.
On trobar-ho?
C/Bernat de Vilamarí, 4 - 43500 Tortosa. Tel: 678665846
Les millors carns i viandes
La carn és un dels productes més consumits al Nadal. El gall d'indi farcit, el pollastre amb prunes, el ternasco o els canelons són només alguns dels plats més habituals per aquestes dates. També els embotits i el pernil llueixen en moltes taules en forma d'aperitiu.
Recomanat:
Carnisseria Albesa. Aquesta carnisseria que va obrir el 1926 a Santa Bàrbara és una de les més reputades de les Terres de l'Ebre. De la primera carnisseria situada al carrer major de Santa Bàrbara, ara Carns Albesa s'ha convertit en una gran empresa que té tretze punts de venda propis a les Terres de l'Ebre, entre botigues i llocs als mercats i supermercats. Són especialment bones les baldanes d'arròs i ceba, el cochinillo o els precuinats com els llibrets de pernil i formatge, les escalopes o els flamenquins – rotllets de pernil farcits de salsistxa i formatge-.
On trobar-ho?
C/Victòria, 76 - 43570 Santa Bàrbara. Atenció al Client: 977 71 80 88
www.carnsalbesa.com
Els dolços
Els torrons, el tortell de reis, fins i tot el clàssic italià, el panettone, són dolços que no poden faltar en una taula nadalenca.
Recomanat:
Pastisseria Sabina. És una de les pastisseries més 'top' de casa nostra. A part dels pastissos típics de Nadal, Sabina oferta les seues pròpies creacions. Pastissos que porten nom de dona, per exemple el “Laura” –mousse de xocolata amb cruixent de praliné- o el “Sabina” –mousse de mascarpone, crema anglesa i maçana caramelitzada-, són marca de la casa. També val la pena que proveu els macarons, un dolç francès fet amb clara d'ou, ametlla mòlta, sucre glas i sucre. A més, hi ha també delicatessen salades com els bombons de foie o els raviolis de gambes.
On trobar-ho?
Av. Ports de Caro, 19 - 43520 Roquetes. Tel: 977 50 12 58 i C/ Sabina, 12 - 43500 Tortosa.
A
També et pot interessar
Foto:
Roser Regolf
Les 5 propostes per passar un Cap d’Any diferent a les Terres de l’Ebre
Foto:
Cedida
Els regals de Nadal més especials de les Terres de l'Ebre
Foto:
Oriol Gracià
Sílvia Marimon: "Franco ha guanyat, en molts àmbits, el combat de la memòria"
Foto:
Cedida
Carles Castellà: "Preferim dir podar en lloc d'esllemenar; botifarra en lloc de baldana"
Foto:
Cedida
Els 10 plans per fer aquest pont de desembre a Catalunya
Foto:
Cedida
Per què Alcanar és un tresor iber?