Surtdecasa Ebre
,
19/06/2013
Menjar i beure

Un dissabte d'enoturisme pel país català de la garnatxa blanca (I)

Aprofita al màxim un dissabte per Pinell de Brai, Gandesa i Corbera d'Ebre
Des dels temps en què Thomas Jefferson, llavors en missió diplomàtica a França, va recórrer les vinyes de Sauternes i de Frontignan buscant els vins que l'havien encisat als Estats Units durant la seua època de revolucionari, molts viatgers han fet molts de quilòmetres per tal de conèixer el terroir on es fa el vi que els hi agrada.
 
Nosaltres tenim la sort que no ens fa falta creuar l'Atlàntic, ni tampoc els Pirineus, per conèixer grans històries lligades a grans vins. Avui us proposem una primera aproximació a l'enoturisme a la Terra Alta, dedicant-hi un dissabte, el dia de la setmana en què hi ha més oferta enoturística disponible. Comencem per Gandesa i dos pobles propers, portes d'entrada a la comarca, el Pinell de Brai i Corbera d'Ebre.
 
Com veureu, enoturisme no es tracta només de tastar i comprar vins, hi ha algunes ofertes relacionades amb la natura i la cultura que acompanyen. Fins i tots els més enòfils necessiten fer una pausa! Hem visitat tots els llocs que us recomanem, que hem triat en funció de:
 
1) La puntuació dels seus vins per les guies Parker i Peñín, juntament amb una decidida aposta del celler per atreure enoturistes
2) O bé perquè presenten una arquitectura i llegat patrimonial singular.
 
Un darrer apunt: Si aneu a provar molts de vins, recordeu viatjar amb un conductor que no begui i, si no li agrada la idea, dieu-li que sereu vosaltres els que us sacrificareu la propera vegada.
 
Dit això comencem...
 
9,30h. Gandesa en dissabte, dia de mercat
Comencem a Gandesa. El dissabte és dia de mercat a la plaça principal i la capital de la comarca està molt animada. Us recomanem que esmorzeu bé si encara no ho heu fet, proveu amb el cafè les típiques casquetes (pastissets) o mantecats (coquetes). És important tenir la panxa plena abans de provar vins.
 
10,30h. Els dos cellers d'avantguarda de la capital de la Terra Alta
Podeu triar dues opcions, les dues igual de bones i no podem recomanar una per sobre de l'altra. 
Per una part, al centre del poble hi ha el Celler Bàrbara Forés amb vins insígnia com el Coma d'en Pou o el Templari, un vi roig intens i lleuger que recorda al Pinot Noir de la Borgonya francesa. La tasca en enoturisme per part de Bàrbara Forés ha estat reconeguda enguany amb un premi per part de la CEPTA. 
 
Per una altra part, a les afores de Gandesa, direcció Vilalba dels Arcs, trobareu Edetària, un celler rodejat de vinyes a l'estil els chateaux francesos. 
 
El que aconsellem és que, si ja coneixeu els seus vins, aneu al que faci el vi que més us agradi. Alternativament si us agraden més els cellers dins de nuclis antics dels pobles aneu a Bàrbara Forés, però si preferiu estar al mig del camp aneu a Edetària, tot i que també és cert que Bàrbara Forés us ofereix l'opció de visitar de forma complementària les seues vinyes.
 
Solució en cas de dilema? Tornar un segon dia a Gandesa! No oblideu trucar, si potser el dia abans, per informar de la vostra visita i assegurar-vos que us podran rebre al celler.
 
12h. Art i cooperativisme
Visita guiada del celler modernista de la cooperativa de Gandesa, que es fa gairebé tots els dies a aquesta hora del migdia, amb tast de vins comentat al final de la visita.
 
13h. On us podreu fer una idea de tot plegat
Anem a dinar? Encara no! Fins a les 13,30h encara teniu temps de donar un cop d'ull a l'espai del vi i de l'oli que està a la veïna seu de la DO Terra Alta, amb botiga inclosa on hi trobareu una bona selecció dels vins de la Terra Alta.
 
14h. Innovació, talent i joventut al servei de la taula de l'enoturista
Ara si, hora de dinar, i un lloc que podem recomanar per la seva oferta de vins de la Terra Alta en copes és el bar restaurant Sibarites, al centre mateix de Gandesa, al costat de la plaça de la Farola. Allí no només podreu provar els diferents vins que tenen en copes acompanyats de punxades a 10 cèntims cadascuna sinó que, a més a més, en cap de setmana fan un menú molt complet i interessant preparat pel seu jove xef.
 
16h. Una catedral per a fer vins?
Acabats de dinar toca agafar el cotxe i anar fins al veí poble del Pinell de Brai on està el que és, amb tota probabilitat, el millor celler modernista de Catalunya. Només per les rajoles exteriors que il·lustren la vida al voltant de la vinya i el vi ja val la pena anar-hi. Les visites s'han de concertar trucant abans, i l'horari que fan el dissabte per la tarda és de 16 a 19. 
 
17,30h. El poble envoltat de vinyes
Un cop havent visitat Pinell, tornarem enrere cap a Gandesa i des d'allí anirem fins a Corbera d'Ebre. Són vàries les propostes que tenim per a Corbera d'Ebre. Us n'heu adonat que fins ara gairebé no hem parlat de vinyes? Agafeu el camí que puja des de Corbera fins a l'ermita de Santa Madrona on en veureu unes quantes just al costat del camí. La vista que es té des d'allí amb el poble de Corbera al fons és sensacional. Si esteu cansats, aprofiteu per descansar a l'ombra de l'ermita abans de reprendre el camí cap al centre del poble on hi ha dues propostes alternatives que podeu fer.
 
19h. A Corbera d'Ebre, passat i futur dels vins de la Terra Alta 
Per una part, podeu provar de trucar al Jordi Miró, per veure si us pot obrir el seu celler familiar, convertit en un espai de degustació i venta dels seus vins, altament puntuats per les guies de vins més prestigioses. Al Jordi li agrada innovar i ha fet un vi amb la tècnica de la maceració carbònica, més pròpia de zones com la Rioja o Bordeus.
 
Si Jordi no us pot obrir el celler, una alternativa cultural ben interessant és pujar fins al Poble Vell de Corbera i contemplar com dins les cases destruïdes per la guerra, encara es poden veure les tines que hi havien als subterranis de les cases, testimonis que la cultura del vi a la Terra Alta no ve precisament d'ahir.
 
20,30h. Festa i vins de qualitat sense foradar la butxaca? Només aquí
A aquestes hores segurament ja estareu d'allò més cansats, però cap dissabte (o divendres) es pot acabar a la zona central de la Terra Alta sense visitar el pub Oasi de Gandesa, situat al costat mateix de l'ajuntament. No us caldrà preguntar a ningú on està, no hi ha cap dubte, és el punt on, a partir de les 19h, es concentra bona part de la joventut de Gandesa. Els seus propietaris ofereixen des d'aquella hora i fins ben tard punxades a un euro i copes de vi dels diferents productors de Gandesa a un euro i mig. Serà pels preus tan interessants, serà perquè els joves de Gandesa creuen realment en allò que es fa al seu poble i en saben gaudir, serà pels dos motius, però la iniciativa del pub Oasi és d'aplaudir i nosaltres no podem fer més que aconsellar-vos que hi aneu. No us preocupeu, si a aquestes hores del dia el que us ve de gust ja és un Gin Tònic o una cervesa també us ho serviran.
 
Impressionant? I això és només el que es pot fer, veure i provar a tres pobles de la comarca. Ben aviat, més experiències al país de la Garnatxa Blanca!
 
 
*Guanya un cap de setmana amb la Garnatxa Blanca!
 
Celler Bàrbara Forés
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
El Consell Regulador organitza un concurs molt engrescador. Si has comprat un vi blanc “Terra Alta Garnatxa blanca” i vols participar en el sorteig, hauràs d’informar al Consell Regulador DO “Terra Alta” dels 7 dígits de control (la primera lletra i els 6 números) que estan impressos en el distintiu de garantia Terra Alta Garnatxa blanca que figura en l’etiquetatge dels vins DO “Terra Alta” amb aquesta qualificació. Registra't a través de l'enllaç: www.doterraalta.com/promo/promo.html
 
La tramesa d’aquesta informació és farà de manera exclusiva a través de la pàgina web www.doterraalta.com. S'haurà d'acreditar la compra del vi mitjançant el tiquet o factura corresponent. La prova de compra serà requerida als guanyadors del sorteig.
 
--
Contactes per tenir en compte:
Edetària:
977421534
 
Bàrbara Fores:
977420160
 
Celler cooperatiu del Pinell de Brai
977426234
 
Celler Jordi Miró de Corbera d'Ebre
650010639
 
  

També et pot interessar