Un dissabte d'enoturisme pel país català de la garnatxa blanca (II)

Aprofita al màxim un dissabte per Bot, Batea i Vilalba dels arcs
Surtdecasa Ebre
,
16/12/2013
Menjar i beure
Fa uns mesos, us vam presentar una ruta enoturística per tres pobles de la Terra Alta. Ara tenim el goig de presentar-vos, per a aquells que sou fans dels productes locals de les Terres de l'Ebre i us agrada apropar-vos als productors, la continuació per tres pobles més, sempre en dissabte.
 
Es tracta de tres pobles que concentren bona part dels cellers de la Terra Alta: Bot, Batea i Vilalba dels arcs. Si seguiu aquesta ruta, entrareu de ple al cor del país català de la Garnatxa Blanca, visitant no només cellers sinó que recorrereu el paisatge del vi, amb les seves vinyes i els seus marges de pedra, una ruta que nosaltres recomanem fer especialment des del mes de novembre, quan els cellers ja han acabat la verema i tenen més temps per rebre visites, fins al mes de maig, quan comença a apretar la calor. L'enoturisme és, doncs, una varietat de turisme molt recomanable de practicar quan la major part d'altres activitats turístiques es troben en temporada baixa.
 
A excepció dels restaurants, hem visitat tots els llocs que recomanem, que hem seleccionat en funció de: 
1) La puntuació dels seus vins per les guies Parker i Peñín, juntament amb una decidida aposta del celler per atreure enoturistes
2) O bé perquè presenten una arquitectura i llegat patrimonial singular.
 
Recordeu que, tal i com vam dir en l'anterior article, enoturisme no és només tastar i comprar vins, és també conèixer la història i la cultura que hi ha al voltant d'aquests vins. I tal i com vam dir, tornem a recordar que el vi s'ha de consumir amb moderació. Ens agradaria que hi hagués més possibilitats a la Terra Alta per anar de celler en celler en bicicleta o transport públic, però mentre això no sigui possible i feu la visita en cotxe, és millor si el conductor no beu.
 
Començarem la ruta a Bot, un poble que, des del nostre humil punt de vista, és el que té més potencial enoturístic de tota la comarca, per tres motius: primer perquè té dos cellers que aposten per l'enoturisme; segon perquè es troba al mig de la ruta que uneix Barcelona i Gandesa per una part amb els dos pobles més turístics de la comarca, que són Horta de Sant Joan i Arnes; i, finalment i no per això menys important, perquè per la seva situació al costat de la via verda és el poble de la comarca que es troba en una millor situació per desenvolupar productes turístics conjunts d'enoturisme i cicloturisme, una moda que està arrelant amb força ara mateix a llocs com Alemanya o els Estats Units.
 
10:30h Celler Cal Menescal. Bot.
Un bon lloc per començar la ruta és el celler Cal Menescal, al centre de Bot. És un lloc que ens agrada, molt enfocat als visitants que vénen a la comarca i estan de ruta entre Gandesa i Horta de Sant Joan. La seva botiga està gairebé sempre oberta, per a degustació i venda. A més a més, tal i com es va comentar en un article anterior de Surtdecasa (http://surtdecasa.cat/ebre/arts/els-10-museus-mes-desconeguts-de-les-terres-de-lebre), Cal Menescal també és un museu de com era la vida tradicional a la Terra Alta, motiu doble, doncs, per visitar-lo. 
 
11:30h La Cooperativa de Sant Josep. Bot.
Una visita d'obligat compliment per gairebé tothom que visiti Bot. La Cooperativa Sant Josep de Bot, rebatejada de forma encertada, pels temps que corren, com a “Sant Josep wines”, produeix els vins de la Terra Alta que més fàcilment es poden trobar a les vinoteques i restaurants no només de les Terres de l'Ebre, sinó de tota Catalunya. Les ampolles que porten noms tan evocatius com “Llàgrimes de tardor” neixen aquí, en aquesta cooperativa que s'ha sabut adaptar als nous temps pel que fa al consum de vi. I, com no, també s'han adaptat a l'enoturisme. La visita a la cooperativa, amb un preu que va dels 7 al 12€, inclou un desplaçament fora del poble per veure les vinyes si el temps ho permet, un tast d'un mínim de 3 vins i un val de descompte per a la botiga si es compra allí algun dels seus productes. És una visita molt sencera que no podem fer més que recomanar a tothom qui vulgui apropar-se, no només als seus vins sinó al coneixement de la viticultura a la Terra Alta.
 
Hora de dinar. Un bon lloc és Can Josep on, segons la seva pàgina web, aquells que no vulguin portar a la taula botelles senceres, poden consumir vins de la Terra Alta a copes, una opció que ens agradaria veure de forma més estesa a tots els restaurants de la comarca. Seria una clara aposta per un enoturisme modern que dóna opcions al consumidor per conèixer els vins de qualitat que es produeixen a la comarca. 
 
Acte seguit ens adrecem cap a l'altiplà de la Terra Alta per visitar el segon poble amb més habitants de la comarca, Batea. És aquí on es troben, juntament amb Gandesa, la major part de cellers de la comarca. Abans d'anar al següent celler, és una bona idea visitar el nucli antic d'aquesta població, que respira patrimoni templer per tots els costats amb les seves arcades i porxos.
 
16h Batea: Celler la Fou. Es tracta d'un dels cellers més nous de la població, inaugurat el passat estiu, però que ja ha començat a produir i comercialitzar tres vins.  Un d'ells, 'la Fou els Amelers', ha estat guardonat com el millor vi de Garnatxa Blanca de la Terra Alta. Només per això ja teniu motiu suficient per anar-hi, però si això no és prou motiu també us recomanem que hi aneu per visitar una casa antiga del centre del poble restaurada recentment per fer-ne un celler amb aires rústics on es respira autenticitat per tots els costats. La visita, amb degustació d'un vi costa 5€ per persona
 
17:30h Batea: Celler Piñol. No sempre està obert, però el telèfon de contacte dels propietaris està a la porta del celler. La gent de Piñol mereixen una visita per diverses raons, una d'elles és la seva esplèndida mistela, de color molt brillant, una característica poc habitual en els vins dolços, havent estat puntuat amb 95 punts per la guia Parker nord-americana. A Piñol tenen altres vins, però una característica enoturística digna de mencionar d'ells és que disposen d'apartaments de lloguer especialment equipats per als enoturistes, un dels quals té jacuzzi per a vinoteràpia i tot. Si algú vol passar la nit del dissabte a Batea, ja sap on anar!
 
Aprofitem per acabar de visitar el bonic nucli antic de Batea si encara no ho hem fet i anem cap al veí poble de Vilalba dels Arcs, on hi ha un altre celler digne de descobrir
 
19h: Vilalba dels Arcs, Vins del tros. Una vinoteca a un petit poble de la Terra Alta? I per què no? La gent de Vins del Tros l'obre cada divendres des de les 19h fins les 21:30h aproximadament. Tot i així, millor trucar abans d'anar-hi per confirmar que obriran aquell dia. Es tracta d'un espai petit al centre del poble on no només podreu degustar i comprar els seus vins, sinó que a més a més també serveixen vins en copes d'altres parts del món, que van canviant cada setmana. Tot un petit espai per als enòfils al bell mig d'un dels pobles més injustament desconeguts de la Terra Alta. Podeu completar la visita de la vinoteca amb la visita al celler de Vins del Tros, molt recomanable. Sabieu que Vins del Tros és un dels pocs cellers de Catalunya on el vi, enlloc de fermentar-se en tines d'acer inoxidable, pràctica habitual en l'actualitat, ho fa en grans botes disposades de forma vertical, la qual cosa suposa un gran cost però dóna als vins unes característiques peculiars?. Aquí esteu en un laboratori de grans vins, no en tingueu cap dubte.
 
21h: Encara queden forces? Llavors una bona recomanació és tornar a Batea. Allí, cada dissabte a la nit, al pub del poble serveixen punxades maridades cada setmana amb un vi diferent de la Terra Alta.
 
La Terra Alta i els seus vins amaguen, com es pot veure, grans petits tresors enoturístics per descobrir, dignes de sortir al Wine Spectator o al Decanter. Algun dia sortiran, si és que ja no han sortit. Mentrestant tenim el privilegi de gaudir-ne nosaltres, amb tots els sentits.
 
--
Contactes:
Cal Menescal – Bot
977 428 095 
 
Agrícola Sant Josep de Bot
977 428 043 
 
La Fou - Batea
93 874 35 11 
 
Celler Piñol - Batea
977430505 
 
Vins del Tros - Vilalba dels Arcs
605 09 64 47 
 
   

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar