Marina Pallás
,
02/06/2017
Música

L’experiència supraterrenal de les Jornades Musicals a l’Ermita de la Pietat

Arrenca la 13a edició amb una dotzena de concerts previstos durant tot l’estiu
Jornades Musicals Ermita de la Pietat, Pepet i Marieta, La iaia, Smoking Souls, Shirley Davis & The Silverbacks

Foto: 

Cedida
Alguns dels grups que actuaran enguany
Si es volguessen destacar tres característiques singulars de les Jornades Musicals de l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona, que arrenquen aquest diumenge 4 de juny, aquestes podrien ser: en primer lloc, l’ambient màgic que es crea amb la música a l’entorn d’aquest espai històric; en segon lloc, la voluntat de les jornades de no destacar uns grups per sobre d’uns altres (no hi ha caps de cartell, tots són presentats en igualtats de condicions) i, en tercer lloc, la seva manera de contribuir a la salut de cultura fent pagar una petita entrada de 4 o 5 euros perquè això no siga un impediment per anar, però el suficient com per recordar que els que hi ha dalt de l’escenari estan treballant.

Enguany les tretzenes jornades les iniciarà el grup Los Volcanes aquest diumenge 4 de juny, una banda de nova creació amb membres de los Mengala. El dia 11 de juny tindrà lloc el concert del grup ebrenc Pepet i Marieta, amb la presentació del seu nou disc ‘La revolució dels somnis’. “De ben segur que hi haurà un feedback molt potent en aquest concert entre músic, públic i espai”, assegura el coordinador de les jornades, Agustí Vericat.

Per al 18 de juny hi ha prevista l’actuació d’Outer Space. “És una proposta amb la vessant més moderna de la música africana que generarà paisatges rítmics, hipnòtics i molt ballables”, segons explica l’organitzador. El rock i postrock arribaran de la mà d’Smoking Souls el 25 de juny. Es tracta d’un grup molt jove. “També ens encanta tenir noves generacions a les jornades”, afirma Vericat. El 2 de juliol tindrà lloc l’actuació de Zulu Zulu, un grup molt sorprenent per la seva posada en escena que aportaran música molt fresca, i el poshardcore, postpunk i postrock d’Anacardos Lata, amb ritmes contundents.

Si en altres edicions havien estat les vibracions, les diferents dimensions, la hipnosi col·lectiva i la telequinesis les temàtiques escollides, enguany el cartell està inspirat en l’univers, en les col·lisions de satèl·lits i les creacions de noves estrelles. “Les jornades a l’Ermita de la Pietat són com univers paral·lel on el temps es fa molt elàstic. Garantim música de qualitat i també obrir-nos a nous públics. En definitiva el nostre objectiu és eixamplar els universos musicals”, explica el coordinador.

Ermita de la Pietat d'UlldeconaFoto: Rafa Baila

Eixamplar aquests universos musicals passa per oferir una gran diversitat d’estils i subestils, per apropar-se a tot tipus de sensibilitats, i poder descobrir noves agrupacions a oïdes acostumades a altres harmonies. Un dels grups de més repercussió del panorama català, La iaia, actuarà el 9 de juliol, tot presentant el seu disc ‘Tornar a ser u’. La potent veu de Shirley Davis, deixeble de Sharon Jones, amb la banda The Silverbacks es podrà viure el 16 de juliol. “Estem contentíssims que la Shirley Davis puga venir a les jornades”, valora Vericat. Finalment, el 6 d’agost i el 27 es podrà participar al V Reggae a l’ermita, amb Koers i Culs Cults, i Calmoso & The Blackfang i Phat Fred.

Tots els dies es gaudirà de sessions de DJ en acabar l’actuació musical: amb Rice against the Machine Dj’s, John Grew Dj o Goodfellah Dj, entre molts altres. L’aforament dels concerts, que arrenquen a les 20h, és limitat, i les entrades són a taquilla a partir de les 18:30h.

Les jornades, com en l’edició de l’any passat, volen fer un incís també en la formació de les noves generacions. Així, arriben també amb una proposta de taller adreçat a les famílies, en col·laboració amb Lo Pati Centre d’Art, d’Amposta. En aquesta ocasió es podran crear nous ritmes amb la reactable, una original taula de sons. Se celebrarà el 22 de juliol i és gratuït però cal inscripció prèvia.

Per una altra banda, amb un caràcter similar al de les Jornades Musicals a l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona, també a Amposta se celebrarà el 21 i 22 de juliol el festival gratuït ‘Formes diverses de vida’, amb una desena de potents actuacions per connectar amb la música en directe.

També et pot interessar