Surtdecasa Ebre
,
14/11/2015
Música

Experimentació sonora, música del món i orquestres al Festival Felip Pedrell

El certamen se celebra a Tortosa fins al 21 de novembre
Jose Luis Campana

Foto: 

Cedida
Jose Luis Campana amb una partitura
L'arrancada ha estat impactant. Pot la música reproduir la mateixa angoixa que poden provocar els quadres del pintor anglès Francis Bacon? Fins al 21 de novembre, encara pots gaudir de la 33a edició del Festival de Música Felip Pedrell de Tortosa, un certamen de caràcter bianual que inclou activitats pedagògiques, lúdiques i experimentals. Enguany, per primera vegada, incorpora la col·laboració del Festival Sirga de Músiques de Recerca i Patrimoni, una mostra internacional nascuda a Flix i especialitzada en l'experimentació sonora i la nova creació musical, a més d'una ruta a peu que recorre els principals espais que van formar part de la vida del compositor tortosí.
“Segons grans psicoanalistes, el perquè de la composició musical és impenetrable”, afirma Jose Luis Campana"

Ahir divendres va tenir lloc al Conservatori de Música un dels actes més esperats, la intervenció del compositor argentí-francès Jose Luis Campana (Buenos Aires, 1949), piscòleg de formació i músic que, després d'una estrena a Nova York, ahir va presentar a Tortosa la seva obra per a viola 'Insieme', un encàrrec del Ministeri de Cultura francès i que va interpretar el músic Francisco José Domínguez Robles en un concert d’arpa, viola i violoncel.

Campana, que va poder parlar amb Surtdecasa.cat abans de l'actuació, va destacar que tot i que els quadres del pintor irlandès Francis Bacon l'havien inspirat a l'hora de fer la seva composició, rebutja la connexió emírica entre la psicologia i la música. “Segons grans psicoanalistes, el perquè de la composició musical és impenetrable”, afirma. Tot i això, les analogies entre les dues obres són innegables. “Em va interessar la personalitat de Bacon i com ell es va expressar a través de la seva pintura. He llegit, he vist alguns vídeos i he pogut comprovar trets molt marcats de la seva personalitat com, per exemple, les seves obsessions, les seves crisis d'angoixa que finalment el van portar al desordre mental. En la partitura trobem trets obsessius, representats per notes repetides i crits d'angoixa representats per gestos musicals violents en el registre agut de la viola”.

També la tradició oral i les músiques del món han estat un punt de partida a l'hora d'estructurar les seves creacions. “Crec que en les músiques de tradició oral hi ha una riquesa infinita que els compositors podem explorar i així enriquir la nostra tècnica d'escriptura clàssica”. Destaquen avui dissabte (14 de novembre) l'actuació del pianista mallorquí Tomeu Moll-Mas, molt compromès en el repertori contemporani que oferirà un concert de piano, electrònica, sistemes interactius i vídeo, així com el dissabte que (21 de novembre) el concert d'Ayako Fujiki, pianista nascuda a Tòquio que combina tot el seu talent al piano, alumna d’Alicia Larrocha i especialista en música espanyola, amb les seves composicions actuals. Una de les propostes més interessants existents en l’actualitat.

 

Més informació: 

33è Festival de Música Felip Pedrell 
Del 7 al 21 de novembre - Tortosa 
Fitxa d'agenda Surtdecasa

  

També et pot interessar